novamama
|
mala pčelice - prošla sam trudnički tečaj gdje je bilo cijelo jedno predavanje o epi, a i rodila sam ne epi i NIGDJE ne kažu ništa za tu glavobolju....kao, mali problem može biti niski tlak (ja ga imam),tako da ti obavezno daju infuziju - to je sve... marta - mislim da nema zapreke za tebe, ali to ćeš morati ipak pitati doktore, nama nisu spominjali da je to problem, ali ipak bih htjela biti sigurna i ne garantirati ti...pitaj...nama su rekli jedino niski tlak, ili nepodnošenje anestezije, alergije na anesteziju i to... dominik (ne smijes dizat lavu, micat se prevec da bi se to jednolicno rasporedilo) - tu se nema što jednolično rasporediti .....to je maleni predio, i bitno je jedino koliko će anesteziolog procijeniti da ti treba tog bloka... cure, trebate razlikovati epiduralnu od spinalne anestezije - epiduralna se daje u područje između kralješka i leđne moždine (prvog sloja leđne moždine) kako bi blokirala receptore koje mozgu šalju signal da te boli .. tako da te ustvari boli, ali ti to ne znaš evo slikice: epi se daje nakon lokalne anestezije, tako da vi uopće ne osjećate da vam ta specijalna zakrivljena cjevčica ulazi....osjećate samo ubod pri lokalnoj anesteziji, i to je upozorenje da se ne mičeš dok ti se daje epi...ja sam malo trznula pri lokalnoj anesteziji, tako da sam drugi put rekla, e sad ne mičem!! ali već nisam ništa osjetila spinalna anestezija je drugo - ona se daje pri carskom rezu, kako bi majka bila svjesna poroda...tu ne možeš micati noge i dulji je oporavak, tj. dok ne prestane djelovanje...evo slikice (sorry što je malo veća) uglavnom, spinalnu niti ne možete tražiti, to je već procjena doktora... epiduralnu možete i ne plaća se! još nešto o epi: kada se uvede ta cjevčica/igla, njezin nastavk je dug oko 60 cm, i to se flasterima prilijepi za vaša leđa...vi normalno ležite na leđima i odmarate, gladite trbuh i slično ...zatim anesteziolog daje nalog asistentu koliko bloka da ubrizga i tada ćete osjetiti kao laganu strujicu, ali stvarno minimalno, da vam prođe kroz križa...onako, hladan je osjećaj i brzo prođe....a onda - uživancija.... jedino što je meni bilo je da sam se onda naglo otvorila i da je beba naglo krenula vani, ali sve su to doktori riješili...nakon 50 minuta od epi sam rodila....osjetila pritisak na trticu iznutra, ogroman pritisak i rekli su mi da je to, to....kad osjetite taj pritisak, treba tiskati IZ PETNIH ŽILA...ja sam dvaput, drugi puta sam rekla, e sad ću tisnuti pa makar se sva raspukla dole....i maleni je izašao....trenutak dva nisam došla sebi, bila sam valjda u nekoj drugoj dimenziji...i to je to... eto, nadam se da su sada stvari malo jasnije.... ne znam zašto ne daju da se digneš poslije, ja sam htjela na wc, ali mi nisu dali...donijeli su mi odmah i malenoga tako da ja više nisam ni mislila na ništa drugo...evo, sad se ne mogu sjetiti niti kako ni kada su mi izvadili epi... ma to je super....