|
Korisnici na ovoj temi: nitko
|
|
Korisnik | |
|
|
RE: Epiduralna anestezija 13.11.2010 20:56:46
|
|
|
|
Tratina
|
evo sam na nešto naletila. Nije baš vesela vijest... Skoro svaka četvrta žena (23%) koja dobije epiduralnu analgeziju razvit će komplikacije. Jedna od neželjnih komplikacija je i smrt. Epiduralna analgezija za otklanjanje porođajne boli rezultira 3 puta većom stopom smrtnosti za ženu od poroda bez nje. Jedna od 500 epiduralnih analgezija rezultira privremenim neurološkim problemima kao što je paraliza, a kod jedne od svakih 500 000 epiduralnih analgezija to neurološko oštećenje ostaje trajno. Ti ekstremno ozbiljni rizici epiduralne analgezije nisu česti, ali nekoliko manje ozbiljnih, ali ipak značajnih rizika su puno česći. 15-20% žena koje su primile epiduralnu analgeziju razviju povišenu temperaturu koja rezultira nepoželjnom potrebom primjene dijagnostičkih testova i terapija antibioticima za bebu. 15-35% žena nakon epiduralne analgezije ne može mokriti i mora im se kateterom isprazniti mjehur. 30-40% žena nakon epiduralne analgezije imaju satima i danima jake bolove u leđima. One su zamijenile odsutnost boli tijekom par sati poroda za jaku bol u leđima tijekom godine dana i dulje. Budući da je porođajna bol bitna komponenta normalnog tjelesnog mehanizma za napredak poroda, a budući da epiduralna analgezija eleminira tu neophodnu bol, epiduralna analgezija također eliminira i normalni mehanizam napredovanja poroda. Bilo je i za očekivati da će veliki broj istraživanja dokumentirati produženje poroda kad žena primi epiduralnu analgeziju. Budući da je epiduralnom analgezijom onemogućen normalni porod, dolazi do 3-4 puta veće upotrebe forcepsa ili vakum ekstrakcije i najmanje 2 puta više carskih rezova nakon njene primjene. Te kirurške intervencije naravno nose svoje rizike i za majku i za dijete. Tako žene birajući epiduralnu analgeziju zamijene manju porođajnu bol s dužim porodom, a ako dođe do carskog reza i za više bolova nekoliko dana nakon poroda, te također za veći rizik za sebe i svoju bebu.
|
|
|
|
|
RE: Epiduralna anestezija 13.11.2010 21:11:31
|
|
|
|
Tratina
|
da, i meni to djeluje pretjerano... neki i o epiziotomiji govore ovako strašno tako da... najbolje pitat doktore direktno. U pon idem kod svoga, pa ću se malo bolje informirat. Ovo na internetu je strašno...
|
|
|
|
|
RE: Epiduralna anestezija 13.11.2010 22:12:04
|
|
|
|
novamama
|
IZVORNA PORUKA: Tratina da, i meni to djeluje pretjerano... neki i o epiziotomiji govore ovako strašno tako da... najbolje pitat doktore direktno. U pon idem kod svoga, pa ću se malo bolje informirat. Ovo na internetu je strašno... tratina, pretjerano je ovo gore, tko je to pisao? nama je tečaj o epi držao anesteziolog i nije nas time strašio, a on valjda zna... mislim, mrski su ki ovakvi katastrofični članci, nigdje se ne navodi koliko 'prirodnih' porođaja pođe po zlu i završi kobno, nažalost... pitaj lijepo svog doktora, on će ti lijepo objasniti, a na netu se stvarno svašta nađe sretno
|
|
|
RE: Epiduralna anestezija 13.11.2010 22:44:07
|
|
|
|
mlada mama
|
IZVORNA PORUKA: BruMa Ja sam čula da od epiduralne možeš ostat nepokretna ako ti pogode neki živac Pogledaj još po netu .... i ja i toga me najviše strah
|
|
|
|
|
RE: Epiduralna anestezija 14.11.2010 19:41:23
|
|
|
|
Tratina
|
novamama, a ovo je tek dio članka šta sam izvukla... na rodinim stranicama. Al prestrašno... Još ispada da nisi normalna ako želiš izbjeć bol. Ma... Šta vam je taj anesteziolog reka? On će ipak znat najbolje. Koje su mane epiduralne?
|
|
|
|
|
RE: Epiduralna anestezija 14.11.2010 20:31:09
|
|
|
|
Anoniman
|
Epiduralna je mom djetetu spaslila život. Samo ću to reći. Rode su mi preradikalne u nekim stavovima i zato ih ne volim. Želim ti brz porod sa ili bez epiduralne. Što manje čitaj pred porod, a što više se opuštaj u dobrim i pozitivnim mislima.
|
|
|
|
|
RE: Epiduralna anestezija 14.11.2010 22:09:05
|
|
|
|
novamama
|
IZVORNA PORUKA: Tratina novamama, a ovo je tek dio članka šta sam izvukla... na rodinim stranicama. Al prestrašno... Još ispada da nisi normalna ako želiš izbjeć bol. Ma... Šta vam je taj anesteziolog reka? On će ipak znat najbolje. Koje su mane epiduralne? svašta sam napisala pa me izbacilo uglavnom, mana nema (tako su nama objasnili)....ako imaš niski tlak dobiješ infuziju... valjda to zavisi od osobe do osobe, jer ni na opću anesteziju svatko ne reagira isto.... sad sam se sjetila, kod nas se sada za svaku operaciju ispod pupka daje epiduralna...mtata ju je primio kad je operirao kilu nedavno....stoga, ne brigaj ovdje sam pisala o svoja dva poroda: http://www.ringeraja.hr/forum/m_475695/mpage_1/key_/tm.htm#475695
< Poruku je uredio novamama -- 14.11.2010 22:11:40 >
|
|
|
RE: Epiduralna anestezija 14.11.2010 22:29:18
|
|
|
|
lee
|
napisala sam prije da je nisam primila jer sam alergičar a imam i jako niski tlak..tako da o tome mogu sanjati...svaka tableta ima svoje dobro i zlo..kao i svaki ljek svi sami o tome odlučujemo..danas na tv slušam da nije dobro piti paracetamol,ketonal..i da če se doslovno svi ti lijekovi protiv bolova morati davati na recept..a ja pijem svaki mjesec ketonal..i tako več 10god..jer imam bolove menstrualne da neznam za sebe.. tako kad pričamo o epiduralnoj inekciji ja bi je uzela a rizika če uvijek biti ..ako ti ta inekcija može pomoči jer ne možeš trpiti bol onda je to bolje za tebe i djete jer glumiti junaka nije uvijek dobro...sretno da sve prodje super što god odlučila.a rode..o njima drugi put..
|
|
|
RE: Epiduralna anestezija 14.11.2010 23:37:14
|
|
|
|
novamama
|
u pravu si lee, jedino ako si alergična na neki od sastojaka, a ja nemam pojma koji je sastav epi
|
|
|
RE: Epiduralna anestezija 15.11.2010 1:31:06
|
|
|
|
anaxx
|
da nije bilo epi. anestezije ja bi u oba poroda morala na carski... moji trudovi mene na otvaraju dovoljno i onda mi daju slonovski drip koji ja jednostavno nakon nekoliko sati više ne mogu izdržati, pa umjesto da se otvaram ulovi me neki grč i ne mrdam dalje od 5-6 cm... s epi. sam se nakon 12 i više sati muke otvorila s 5 cm na 10 u pola sata!!!! naravno da uvijek i u svemu postoje rizici.... ali uz dobrog anesteziologa sve pohvala za epiduralnu anesteziju!!!!
|
|
|
RE: Epiduralna anestezija 15.11.2010 17:51:35
|
|
|
|
Tratina
|
evo, ja pitala i mog ginića. On kaže da ni njemu nije jasno zašto se diže takva panika oko toga. Uglavnom, ispada da ti je u bolnici ne nude sami jer ih to košta, a svi znamo kako su male zalihe novca u bolnicama. Uglavnom, epiduralna se čak i preporuča svim ženama koje se sporo otvaraju. Najveći rizik je u tome da se može dogoditi da osim bolova više ne osijećaš ni trudove, pa da te moraju porodit na carski. Neću ni spominjat koliko su mali ti postoci... Inače, epiduralna je pravo svake trudnice pri porodu. Čitam tu na forumu da se ne daje ako si više od 7 cm otvorena. To baš i nije istina. Ne daje se ako si dosta otvorena i porod će započeti za 10-15 min, jer onda epiduralna nema smisla. Eto, tako sam ja skontala.
|
|
|
|
|
RE: Epiduralna anestezija 15.11.2010 18:42:32
|
|
|
|
Točkica28
|
ja dobila sa 7, ali mi nije baš djelovala, zato je bolje dobiti kad si 4 prsta otvorena
|
|
|
RE: Epiduralna anestezija 15.11.2010 21:21:05
|
|
|
|
novamama
|
IZVORNA PORUKA: Točkica28 ja dobila sa 7, ali mi nije baš djelovala, zato je bolje dobiti kad si 4 prsta otvorena vjerojatno su ti dali malenu dozu, da se ne bi prenaglo otvorila...
|
|
|
RE: Epiduralna anestezija 16.11.2010 1:32:33
|
|
|
|
Leluška
|
možda sam već napisala, ali ja ne bi epiduralnu jer ne bi podnijela da me pikaju u kičmu. Isto tak ako ću, ne daj Bože, morati na carski, zahtijevat ću opću anesteziju, iako nema ljepšeg trena nego odmah po porodu primiti bebolinca u naručje... Operirala sam kičmu,ali ii da nisam, ne bi da mi je pikaju! Znam ženu koju su 4 ili 5 puta pikali i fulali i na kraju je išla na opću, kaj se tiče carskog. A sina su mi pikali sa godinu dana u vinoglradskoj jer su sumnjali nameningitis i 1.puta su pogodili kost, a 2.puta žilu, pa odustali. na kraju je dijete imalo obostranu upalu uha, a da ne velim kako je skvičao, a nas su potjerali van za vrijeme pikanja! Uf, sva se ježim! Svaka čast onima koje podnesu da ih se pikne. A fućkajte, porod boli!
|
|
|
|
|
RE: Epiduralna anestezija 3.2.2011 21:34:45
|
|
|
|
Angella
|
Čekaj malo, zar anesteziju ne daje anestezilog? Kakva sestra??? Baš mi je žao na tvom lošem iskustvu.
|
|
|
|
|
RE: Epiduralna anestezija 3.2.2011 21:59:16
|
|
|
|
Duve
|
IZVORNA PORUKA: Tratina . Čitam tu na forumu da se ne daje ako si više od 7 cm otvorena. To baš i nije istina. Ne daje se ako si dosta otvorena i porod će započeti za 10-15 min, jer onda epiduralna nema smisla. Meni rečeno u Petrovoj da se daje do 4-5 cm....u mom slučaju mi sa prvim i nisu htjeli dati jer sam bila 6-7cm... I čisto sumnjam da će nekome na 8cm dati epi. i ako ju daju onda je to stvarno mali postotak rodilja. Na drugom porodu su me pregledali i bila sam 5cm otvorena, za pol sata sam tražila epi-veli dr. može, i taman kad sam potpisala papir, ona vidi da ja tiskam-i opet niš od moje epiduralne (rodila 10min.poslije skroz otvorena)
|
|
|
RE: Epiduralna anestezija 4.2.2011 10:07:43
|
|
|
|
m600
|
kod nas je sad besplatna,prije su tražili 500 E i to ilegalno i to ako rađaš po noći nema veze što si platio,anestezilog ne radi sljedeći put žicam epidepi sigurno
|
|
|
RE: Epiduralna anestezija 4.2.2011 10:55:11
|
|
|
|
bubaMaja
|
meni je rekla prijateljica da oni svi ne preporučaju epi jer košta ,a na kraju ti napišu da su ti je dali pa si lovu spreme u džep! (ne znam koliko je to provjerena informacija, ali s obzirom da je njem tata bio ugledan liječnik....)
|
|
|
RE: Epiduralna anestezija 5.2.2011 20:22:39
|
|
|
|
mare00
|
mozda je bolje i epi nego patit se satima ako se zena ne otvara, sto je bio slucaj kod mene. Samo sto sam se ja pravila hrabra i trpila sam uzasne bolove 4h pod dripom i prije toga 24h mojih trudova... mozda i bolje prosla da sam trazila epiduralnu
|
|
|
|
|
RE: Epiduralna anestezija 6.2.2011 14:02:04
|
|
|
|
magdalenaa
|
meni je sestrična rodila sa epi, i kako su joj rekli ,anasteziologinja joj je iglu preduboko zabila i zbog toga je oatala 10 u bolnici naknadno radi nepodnošljivih glavobolja, nije mogla hodati, jesti , srića,bebica je bila dobro al ona totallno komirana........e pa sad ti probaj.............
|
|
|
RE: Epiduralna anestezija 6.2.2011 15:14:25
|
|
|
|
malizia
|
IZVORNA PORUKA: Duve IZVORNA PORUKA: Tratina . Čitam tu na forumu da se ne daje ako si više od 7 cm otvorena. To baš i nije istina. Ne daje se ako si dosta otvorena i porod će započeti za 10-15 min, jer onda epiduralna nema smisla. Meni rečeno u Petrovoj da se daje do 4-5 cm....u mom slučaju mi sa prvim i nisu htjeli dati jer sam bila 6-7cm... I čisto sumnjam da će nekome na 8cm dati epi. i ako ju daju onda je to stvarno mali postotak rodilja. Na drugom porodu su me pregledali i bila sam 5cm otvorena, za pol sata sam tražila epi-veli dr. može, i taman kad sam potpisala papir, ona vidi da ja tiskam-i opet niš od moje epiduralne (rodila 10min.poslije skroz otvorena) meni sa 8 cm dali, piše u otpusnom pismu .
|
|
|
|
|
RE: Epiduralna anestezija 7.2.2011 9:48:30
|
|
|
|
Točkica28
|
Meni na 7 i naravno nije djelovala
|
|
|
RE: Epiduralna anestezija 7.2.2011 11:28:28
|
|
|
|
mucilda
|
Koliko prije se mora dogovoriti epiduralna i u kojoj bolnici je daju bez problema?
|
|
Anketa
koje imebebica2Ema (
68%)

Chiara (
22%)

Antea (
10%)
Broj svih glasova: 130Hvala na glasovima. Glasovala/glasovao si već na svim aktualnim anketama. Možeš napraviti
svoju anketu!
Oznake
Sve najbolje!
Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:
Čestitamo!