|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Test na trudnoću je pozitivan – i što sad!?

NIFTY test, 8.6.2018
Nakon što saznaš da si trudna, prvi je korak jednostavan: reci svom partneru i razveseli ga! Vjerujemo da s veseljem dolazi i mrvica straha i zato smo za tebe pripremili 10 korisnih savjeta kako bi se čim prije upoznala s novonastalom situacijom!

image
/11


1. Pobrini se za vitamine

Kvalitetna i raznolika prehrana tijekom trudnoće je još važnija, a također je povećana i potreba tvojeg organizma za vitaminima. Jedan od najvažnijih vitamina potrebnih u ranoj trudnoći je folna kiselina koja sprečava urođene mane kod bebe, a ginekolozi je preporučaju uzimati u većim količinama čak i tijekom planiranja trudnoće (400 do 600 mikrograma na dan).

 

2. Odrekni se alkohola i cigareta

Sigurno ti je samo po sebi jasno da pušenje cigareta i konzumiranje alkohola tijekom trudnoće mogu uzrokovati ozbiljne probleme tvojoj bebi. Naime, alkohol ograničava fizički i psihički razvoj ploda, a može uzrokovati i fetalni alkoholni sindrom. Umjesto čaše vina radije popij limunadu ili svježe istisnuti voćni sok koji će tvojem tijelu osigurati puno korisnih tvari i vitamina. Kao i alkohol, tvojoj nerođenoj bebi jako štete i cigarete pa bi bilo najbolje da se što prije odrekneš ove vrlo štetne  navike.

 

3. Odaberi svojeg ginekologa

Možda već imaš odabranog ginekologa, a možda i ne. U svakom slučaju, sada je pravi trenutak da odabereš onog pravog u kojeg ćeš imati dovoljno povjerenja i kojem ćeš povjeriti vođenje svoje trudnoće. U slučaju da imaš neke druge zdravstvene probleme ili povijest nasljednih bolesti u obitelji, razmisli o dodatnom savjetovanju liječnika specijaliziranih u tom području.

 

4. Naruči se na prvi pregled u trudnoći

Ginekolog će te najvjerojatnije naručiti na prvi pregled u trudnoći između 8. i 12. tjedna trudnoće. Na prvom pregledu ginekolog će utvrditi razvija li se trudnoća unutar maternice, je li u pitanju jednoplodna ili blizanačka trudnoća te kuca li bebi srce (da, već ovako rano moći ćeš na ultrazvučno vidjeti otkucaje srca svoje bebe). Osim toga, ginekolog će te uputiti na pretrage krvi kako bi se vidjela kompletna krvna slika, odredila tvoja krvna grupa i RhD faktor. Također, ginekolog će te savjetovati o važnosti pravilne prehrane u trudnoći, uzimanju folne kiseline i drugih vitaminskih pripravaka te tjelesnoj aktivnosti u trudnoći.

 

5. Razmisli o svojem načinu života

Trudnice moraju izbjegavati stresne situacije, obavljanje napornog posla te određenu vrstu hrane. Razgovaraj sa svojim poslodavcem o prilagodbi tvojih radnih zadataka tvojem novom stanju, a sama se pobrini da konzumiraš kvalitetnu i raznovrsnu hranu. Sirovo ili nedovoljno termički obrađeno meso (sve od sushija do srednje jako pečenog odreska) opasno je za trudnice jer je idealna hranjiva podloga za razvoj opasnih bakterija koje uzrokuju toksoplazmozu – opasnu infekciju koja može uzrokovati teške ozljede oka i mozga.

 

6. Istraži svoje obiteljsko stablo

Raspitaj se kod članova svoje obitelji je li u obiteljskoj povijesti bolesti bilo slučajeva komplikacija pri porodu i kromosomskih ili nasljednih bolesti poput Downovog sindroma i anemije srpastih stanica. Ove informacije su jako bitne tvojem ginekologu i mogu mu pomoći u pronalasku i sprečavanju mogućih komplikacija tijekom trudnoće ili poroda. Najčešće se oko 12. tjedna trudnoće radi prvi detaljniji ultrazvučni pregled na kojem se, između ostalog, određuje i debljina nuhalnog nabora koji je jedan od ultrazvučnih markera koji ukazuje na povećanu vjerojatnost prisutnosti kromosomskog poremećaja kod ploda. Na tom pregledu ginekolog će te informirati i o drugim preporučljivim prenatalnim testovima pomoću kojih također možeš u vrlo ranoj trudnoći saznati više o kromosomskom zdravlju svoje nerođene bebe. Jedan od ovih testova je i test NIFTY koji na potpuno siguran način može otkriti Downov sindrom i ostale najčešće kromosomske poremećaje ploda. Više informacija o testu NIFTY možeš pročitati na dnu ovog članka!

 

7. Odi u shopping

Konačno imaš dobar izgovor za shopping! S obzirom na sve promjene tvojeg tijela koje te očekuju tijekom trudnoće, trebat će ti posebna odjeća za trudnice, udoban grudnjak, a možda i nove cipele. Ne zaboravi i na odjeću i potrebnu opremu za bebu, novi namještaj za bebinu sobu, kolica za prve šetnje u prirodi i sve ostale dodatke koje si do sada samo gledala u izlozima trgovina.


8. Prati kako se osjećaš

Trudnoća sa sobom donosi i različite promjene raspoloženja koje su povezane s hormonskim promjenama koje se događaju u tvom tijelu. Više od polovice žena tijekom trudnoće doživi osjećaje tjeskobe i depresije. Ako si i ti jedna od njih, svakako razgovaraj s nekime o tome kako se osjećaš ili potraži stručnu pomoć.

 

9. Odluči kada ćeš objaviti najljepšu vijest

Trudnoća je zasigurno jedna od najljepših vijesti koje ćeš ikada podijeliti sa svojom obitelji i prijateljima. Nakon što završi prvo tromjesečje trudnoće, rizik od spontanog pobačaja značajno je manji nego na početku trudnoće pa je tada idealan trenutak da ti i partner svima veselo objavite da očekujete prinovu.

 

10. Uživaj i veseli se!

Ovih 9 mjeseci trudnoće proći će ti brže nego što možeš zamisliti! S obzirom na to da je to najposebnije razdoblje u životu žene, probaj se opustiti, duboko udahni i počni uživati u ovim čudesnim trenucima. Razmazi svoju dušu i tijelo i ne zaboravi da je trudnica uvijek na prvom mjestu!

 

Zašto je dobro napraviti test NIFTY?

Test NIFTY najvjerojatnije će ti spomenuti tvoj ginekolog, kao i druge prenatalne testove, nakon 10. tjedna trudnoće kada je najprikladnije vrijeme za otkrivanje kromosomskih poremećaja ploda. Tijekom trudnoće, u krvi trudnice nalazi se i izvanstanična fetalna DNK, tako da je za analizu testom NIFTY potreban je samo uzorak krvi trudnice dobiven standardnim postupkom vađenja krvi. Uzorak krvi zatim se šalje u jedan od najmodernijih laboratorija na svijetu u kojem se krv analizira najnaprednijom tehnologijom za analizu DNK, a rezultati testa dobivaju se u roku od 6-8 dana. Rezultati testa NIFTY govore koliki je rizik, tj. vjerojatnost da je kod bebe prisutan jedan od analiziranih kromosomskih poremećaja. U slučaju da je rizik nizak, trudnoća se dalje prati standardnim pregledima i pretragama, a trudnica može mirno uživati u ostatku trudnoće i bezbrižno iščekivati rođenje svoje bebe. U slučaju visokorizičnog rezultata testa NIFTY, preporuča se potvrda dijagnostičkim postupkom kao što je amniocenteza kako bi se potvrdilo da je kod bebe stvarno prisutan kromosomski poremećaj, tj. kako bi se postavila definitivna dijagnoza, što budućim roditeljima omogućava da istraže mogućnosti terapija koje pruža moderna medicina i da se na vrijeme pripreme na rođenje bebe koja će trebati posebnu skrb. Više informacija o testu NIFTY možete pronaći na internetskoj stranici www.nifty-test.hr ili na Facebooku: https://www.facebook.com/NiftytestHR/.

 

 

Pročitaj još zanimljivih tekstova o Nifty testu:

Trudna sam i što sad?

Zdravlje tvoje bebe počinje već u tvom trbuščiću

Koliko vrijedi informacija o zdravlju Vaše bebe?

Kako izgleda postupak testiranja testom NIFTY?

Koliko košta genetski prenatalni test NIFTY?

Prva trudnoća prije 30. godine

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Donat Mg nagradna igra-2.pitanje!
10 dana, 5 dobitnica. Danas imate priliku ponovno osvojiti poklon paket Donat Mg-a. Kako osvojiti pročitajte u nastavku....
4
Donat Mg nagradna igra-5. i posljednje pit...
Danas imate priliku osvojiti poklon paket Donat Mg-a. Kako osvojiti pročitajte u nastavku...
4
Kako biti sretna?
Osmijeh otvara sva vrata. Budite ono što jeste, ne uspoređujte se sa drugima i budite se sa osmjehom na licu.
4
dm babybonus – prijatelj u najradosnijim d...
dm je osmislio čitav niz pogodnosti kojima je zajednički, ujedno i jedini, zadatak pružanje podrške baš svim roditeljima...
4





Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, što biste učinili?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!