|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Neke žene odmah primjete znakove koji ukazuju na trudnoću, dok druge ne osjećaju niti jedan od tipičnih znakova, a opet znaju da su trudne jer se osjećaju drukčije.

image
/11


Rani pokazatelj trudnoće jest:
- izostanak menstruacije. No, važno je biti realan: ako su vaše enstruacije inače neredovite, ako ste bolesni ili pod stresom, to nemora biti pouzdan pokazatelj.

Ostali pokazatelji trudnoće jesu:
- povećane i osjetljive dojke,
- čudan metalni okus u ustima,
- osjećaj slabosti, vrtoglavice, umora,
- mučnina i povračanje, gađenje ili pak žudnja za nekom namirnicom,
- često mokrenje
- pojačana osjetljivost

Najbrže ćete saznati jeste li trudni ako napravite test na trudnoću. Ukoliko mislite da ste trudni, trebali biste posjetiti ginekologa. Ovo je prilika da mu postavite niz pitanja, te da saznate navjerojatniji datum porođaja svog djeteta.
Od trenutka oplodnje u vašem tijelu počinje prava “bura” hormona koji će vladati promjenama u vašem tijelu sljedećih devet mjeseci. Između brojnih hormona spomenut ćemo samo dva: progesteron  i korionski gonadotropin. Progesteron, kojeg nazivamo i ”zaštitnikom trudnoće“ potiče sluznicu maternice da se zadebljanjem pripremi za prihvaćanje oplođenog jajašca te da ga hrani, a s druge strane, omekšava, relaksira mišiće maternice te onemogućava izbacivanje jajašca. Korionski gonadotropin nastaje u stanicama posteljice, a njegovo postojanje ukazuje na trudnoću. Na temelju nazočnosti tog hormona u krvi i mokraće djeluju testovi za dokazivanje trudnoće.
Već u ovom razdoblju možete osjećati niz promjena na samom tijelu. Prvih tjedana vaše tijelo još ne mijenja oblik, no neke će trudnice već osjetiti jutarnju mučninu, može se pojaviti nezainteresiranost ili odbojnost prema jelima i pićima koje inače volite, jutarnja kava i cigarete više vam neće ići u tek, a možete biti osjetljiviji na mirise. Pokušajte nešto pojesti ujutro kako biste izbjegli mučninu, a tijekom dana često uzimajte male obroke.
Grudi vam već sada mogu postati napetije i bolnije, što je posljedica pojačanog lučenja estrogena i progesterona. Veći i udobni grudnjaci mogu ublažiti bol grudi. Možda će vam pomoći masiranje kremama: kružite lagano dlanom od bradavice prema ramenu i pazuhu.
Većina žena u ranoj trudnoći osjeća veći umor što je posljedica brojnih promjena koje se odvijaju u tijelu. stoga se odmarajte koliko god možete. odspavajte malo tijekom dana, liježite ranije, hranite se kvalitetnije.
Povećanje maternice te pojačan rad bubrega mogu izazvti učestalu potrebu za mokrenjem, no ta tegoba obično prestaje u drugom tromjesečju. Ako noću često morate mokriti, uvečer pijte manje tekućine. Osjećajte li bolove pri mokrenju, posjetite liječnika jer se možda radi o infekciji.


Mamino sunce

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Važni pregledi tijekom trudnoće – prvo tro...
Uz redovne ginekološke preglede možeš se osigurati da tvoja beba i ti budete zdravi i počneš se pripremati za porod mirn...
5
Homeopatija u trudnoći
Trudnoća je razdoblje kada žene, zbog mogućih rizika za nerođeno dijete, s pravom oprezno pristupaju konvencionalnoj med...
5
Pokreti bebe
Svaka trudnica nestrpljivo očekuje onaj dan kad će prvi put osjetiti bebine pokrete.
5
Kako očevi mogu sudjelovati u trudnoći
Trudnoća se obično doživljava kao stvar majke. Neke žene vjeruju da se očevi zaista 'zaraze' trudnoćom.
5





Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji vam se dio trudnoće najviše svidio ili najlakše?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!