|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Prva trudnoća prije 30. godine

NIFTY test, 17.5.2018
Iako nam je u današnje vrijeme pravi izazov odgovoriti na pitanje u kojem je trenutku najbolje imati prvo dijete, činjenica je da je, gledajući sa zdravstvenog stajališta, prva trudnoća prije 30. godine života najbolji izbor.

image
/11


Iako ginekolozi preporučaju da je prema biološkim i medicinskim kriterijima najbolje odlučiti se za prvu trudnoću prije 30. godine života, kako u svijetu, tako je i u Hrvatskoj zabilježen trend sve kasnijeg rađanja prvog djeteta. U Hrvatskoj je u 2016. godini čak 34 % rodilja bilo u dobi od 30-34 godine, a 29 % rodilja u dobi od 25-29 godina.


Jedan od razloga za preporučanje ranijeg rađanja je i činjenica da rizik rođenja djeteta s kromosomskim poremećajem raste s porastom dobi rodilje. Taj je rizik najniži kod žena mlađih od 25 godina, a lagano počinje rasti između 25. i 30. godine života. Nakon 35. godine života taj rizik značajno raste pa trudnice starije od 35 godina spadaju u rizičnu skupinu trudnica kod kojih osim povećanog rizika za kromosomske poremećaje, također postoji veća mogućnost različitih komplikacija kako tijekom trudnoće, tako i na porodu.


Također, poznato je da je mogućnost spontanog začeća nakon 35. godine života znatno niža, zbog čega se veći broj žena starijih od 35 godina odlučuje za postupak medicinski potpomognute oplodnje (IVF, engl. In Vitro Fertilization). Nadalje, statistike pokazuju i da je kod starijih trudnica veći rizik od spontanog pobačaja, ali i komplikacija poput povišenog krvnog tlaka, duboke venske tromboze, zastoja rasta ploda, gestacijskog dijabetesa te prijevremenog poroda.


Stoga se preporuča svim starijim trudnicama, ali i mlađima koje spadaju u rizičnu skupinu, da naprave dodatne pretrage i testiranja kako bi se s velikom vjerojatnošću potvrdilo je li beba biti zdrava ili ne.


Među najbolja i najsigurnija testiranja ubraja se i test NIFTY koji na vrlo jednostavan način otkriva rizik prisutnosti najčešćih kromosomskih poremećaja ploda, a može se napraviti već od 10. tjedna trudnoće. NIFTY je neinvazivan test, št označi da ne uključuje prodiranje u tijelo trudnice, nego se radi o jednostavnom standardnom postupku vađenja krvi trudnice u kojoj se nalazi i fetalna DNK. Uzorak krvi zatim se šalje u laboratorij koji s točnošću većom od 99 % određuje rizik da plod ima neki od najčešćih kromosomskih poremećaja. Na ovaj način budući roditelji mogu se pripremiti na eventualno rođenje bebe s kromosomskim poremećajem, kao i na vrijeme istražiti koje mogućnosti terapija i tretmana za određeni poremećaj nudi suvremena medicina.


Do danas je test NIFTY napravilo više od čak 3 milijuna trudnica diljem svijeta i tako izbjegle podvrgavanje invazivnim dijagnostičkim postupcima kojima se postavlja dijagnoza kromosomskih poremećaja, ali kod kojih zbog njihove invazivnosti postoji rizik od različitih komplikacija poput infekcija, krvarenja i curenja plodne vode, a u 1-2 % slučajeva nažalost dolazi do spontanog pobačaja. Za razliku od invazivnih dijagnostičkih postupaka, kod testa NIFTY, zbog njegovog sigurnog načina prikupljanja uzorka krvi, ne postoji nikakav rizik ni za nerođenu bebu ni za trudnicu te je zato primjeren za svaku trudnicu.


U Hrvatskoj se test NIFTY može napraviti u više od 130 ginekoloških ordinacija i poliklinika, a rezultati testa dostupni su u roku od 6-8 dana od dana vađenja krvi. NIFTY svakoj trudnici omogućava da na potpuno siguran i nerizičan način sazna više o kromosomskom zdravlju njene bebe. Uz test NIFTY, bezbrižna trudnoća je moguća!


Više informacija o testu NIFTY možete pronaći na internetskoj stranici www.nifty-test.hr ili pozivom na broj telefona 091 95 55 476.

 

 

Pročitaj još zanimljivih tekstova o Nifty testu:

Trudna sam i što sad?

Zdravlje tvoje bebe počinje već u tvom trbuščiću

Koliko vrijedi informacija o zdravlju Vaše bebe?

Kako izgleda postupak testiranja testom NIFTY?

Koliko košta genetski prenatalni test NIFTY?

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Tumačenje ultrazvučnih nalaza u trudnoći
EDD, BPD, TCD, GS... pomažemo vam razumijeti što znače sve te skraćenice koje ginekolozi koriste za tumačenje razvoja v...
7
Moja porođajna priča
Ponukana raznim pričama i natpisima o porodu, željela bih budućim mamama ispričati svoja iskustva s poroda. Rodila sam ...
6
RINGERAJA NAGRAĐUJE TRUDNICE –Prosinac
Pogledajte sadržaj poklon paketa za obitelj i njihove novorođene bebe, i pročitajte kako postati sretni dobitnik jednog ...
6
Centar „Prirodno roditeljstvo“ NAGRAĐUJE !
Pišite srcem i osvojite jedinstvenu nagradu koja će dobro doći svakom roditelju. ...Više saznajte u nastavku
4





Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, što biste učinili?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!