|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Zašto se trudnicama jede baš određena hrana

Uredništvo Ringeraje, 14.5.2020
Vjerojatno ste imali nekoga u okolini, ili ste baš vi bili, trudnica koja je mogla pojesti "tonu" sladoleda, grickalica u svako doba dana i noći... Evo zašto trudnice imaju toliku želju baš za određenom hranom.

image
Prehrana trudnice
/11


Sasvim je logično da u trudnoći imate blago povećan apetit jer vam beba crpi energiju, ali stručnjaci kažu da definitivno ne bi trebalo jesti za dvoje. Pored povećanog apetita, poznato je i da mnoge trudnice imaju želju baš za određenom hranom - kiselim krastavčićima, sladoledom ili nečim trećim, i to bi, čini se, mogle jesti u neograničenim količinama.

 

Neke mame recimo u prvoj trudnoći nisu imale neku naročitu želju za hranom, ali zato u drugoj trudnoći nisu mogle prestati misliti na određenu hranu. Jedna je ispričala:

"To je išlo do toga da sam svoju jednogodišnju kćerku jednom po kiši povela sa sobom samo da kupim sladoled. To je bilo ludo, ali jednostavno sam ga morala pojesti", prisjeća se ona.

 

Brojne studije su pokazale da se trudnicama najčešće jedu namirnice koje su visokokalorične i masne, što nije baš dobro. Nije baš sasvim jasno zašto se njima jede baš takva hrana, a ne voće ili povrće, ali stručnjaci smatraju da to ima veze s hormonima.

 

PROČITAJTE JOŠ: Vježbanje u trudnoći i razvoj mozga djeteta

 

Dr Jolin Braiten objašnjava da u trudnoći dolazi do velikih hormonskih promjena. "Nekad je nivo dopamina vrlo nizak, zbog čega trudnice imaju gotovo nekontroliranu želju za hranom", kaže ona.

Dopamin je hormon koji čini da se dobro osjećamo. Kada pomislite na konzumiranje visokokalorične ili masne hrane, što je uglavnom hrana koju ljudi najviše vole, to podiže nivo dopamina i čini da se dobro osjećamo.

 

Kada u trudnoći dođe do pada nivoa ovog hormona, ženama se jedu određene namirnice koje će im pomoći da se ponovo dobro osjećaju. Tada se događa da namirnice na koje godinama niste ni pomislile, jednostavno vam ne mogu izaći iz glave.

Postoji i teorija da se trudnicama jedu određene namirnice koje im nadoknađuju nutrijente koji im nedostaju. Nutricionistkinja Alisa Vity kaže da potreba za specifičnim namirnicama najčešće je signal tijelu da mu nedostaju određeni mikronutrijenti.

 

"Na primjer, želja za nečim slanim se može pokazati kao manjak magnezija, ako vam se jedu mliječni proizvodi moguće je da vam nedostaje kalcija, slatkiši otkrivaju manjak ugljikovih hidrata i kalorija, a želja za masnom hranom nedostatak esencijalnih masnih kiselina", tvrdi ona.

Slano, mliječno, slatko, masno – to je uglavnom hrana koja se jede trudnicama. Vitijeva to objašnjava kao način tijela trudnica da dobije namirnice koje žena možda nije jela prije trudnoće.

 

PROČIAJTE JOŠ: Prvi mjesec vaše bebe!

 

Želja za određenim namirnicama može biti i znak da vam nedostaje masti.

"U trećem tromjesečju, naš se mozak počinje smanjivati, a bebin rasti", objašnjava dr. Braitn, dodajući da se ljudski mozak sastoji 60 posto masti, te da možda zbog toga postoji povećana potreba za masnom hranom.

Generalno, povećana potreba za određenim namirnicama u trudnoći nije razlog za brigu. Ipak, savjetuje se da ne dozvolite sebi da vam se ishrana u trudnoći svede na tijesto i sladolede, već jedite više malih obroka dnevno, kako biste unosili i zdravije namirnice.

 

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Jeste li znale da vas u dm-u čeka poklon p...
dm je za trudnice i bebe rođene u Hrvatskoj od 1.1.2024. pripremio poklon pakete koji trudnoću i prve trenutke provedene...
22
Sprečavanje prijevremenog poroda
Unatoč opsežnim istraživanjima na ovom području, postotak prijevremenog poroda nije se smanjio posljednjih 50-tak godina...
9
Juha za trudnice!
Zdrava prehrana je vrlo bitna u trudnoći. Ako se vi pravilno hranite, tada će i vaše dijete biti zdravo.
8
Tumačenje ultrazvučnih nalaza u trudnoći
EDD, BPD, TCD, GS... pomažemo vam razumijeti što znače sve te skraćenice koje ginekolozi koriste za tumačenje razvoja v...
7





Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji vam se dio trudnoće najviše svidio ili najlakše?

Oznake

Sve najbolje!