|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Ove namirnice kupujte organske ili ekološke

Uredništvo Ringeraje, 3.10.2022
Budući da je organska hrana znatno skuplja, donosimo popis namirnica koje, prema istraživanjima, imaju najviše pesticida čak i nakon pranja i guljenja.

image
Činjenica je da su kod bio/organske hrane ostaci pesticida manje vjerojatni, a ako ih ima onda su u puno manjim količinama. (FOTO:Freepik.com) www.freepik.com
/11


Budući da je organska hrana znatno skuplja, donosimo popis namirnica koje, prema istraživanjima, imaju najviše pesticida čak i nakon pranja i guljenja. Preporuča se kupovati ove namirnice organski ili s 'organskim' certifikatom.

 

Činjenica je da su kod bio/organske hrane ostaci pesticida manje vjerojatni, a ako ih ima onda su u puno manjim količinama, što znači da kupnjom organske hrane sebe i svoju djecu izlažemo znatno manje kemikalijama. Provedeno je i istraživanje koje je pokazalo da djeca na konvencionalnoj, neorganskoj prehrani izlučuju pesticide urinom.

 

Ovo vam možda ne zvuči opasno, ali kada uzmete u obzir da je pesticid napravljen da ubije životinju, dan za danom definitivno nije dobar ni za vas ni za vašu bebu.

 

PROČITAJTE JOŠ: Je li dimljena i sirova riba sigurna za trudnice?

 

Mnoga su istraživanja provedena bez ijednog zaključka, no svima je zajedničko da se visoka izloženost pesticidima povezuje s leukemijom, limfomom kod djece, tumorima mozga i hormonalnim poremećajima.

 

Osim pesticida, u hrani završavaju i neki štetni zagađivači okoliša poput DDT-a, PCD-a i dioksina za koje ste možda čuli. Budući da se u prirodi slabo razgrađuju i skladište u masnim stanicama, više ih ima u mesu, ribi i mliječnim proizvodima.

 

Budući da je organska hrana puno skuplja, pripremila sam za vas popis namirnica koje prema istraživanjima imaju najveći udio pesticida čak i NAKON PRANJA i NAKON GULJENJA → ove namirnice preporuča se kupovati organski, malo možete uštedjeti na ostalima.

 

PROČITAJTE JOŠ: Prirodni sokići za trudnice!

 

POPIS ZA KUPNJU BIO PROIZVODA

PRLJAVIH 12

1. JAGODE

2. JABUKE

3. KRUŠKE

4. BRESKVE; NEKTARINE

5. GROŽĐE

6. TREŠNJE

7. KELJ

8. CELER

9. PAPRIKA

10. PARADAJZ

11. ŠPINAT

12. KRUMPIR

 

POPIS ZA KUPOVINU NE-NUŽNO BIO PROIZVODA

ČISTIH 12

1. AVOKADO

2. BROKULA

3. KAPULA

4. KUPUS

5. ŠPARUGE

6. GRAŠAK

7. CVIJETAČA

8. KIVI

9. GLJIVE

10. MALANCAN

11. DINJA

12. PAPAJA

 

PROČITAJTE JOŠ: Cink - kako znamo da nam nedostaje?

 

Dodala bih i da ako je nešto 'domaće', to ne znači da nema visok udio pesticida. Poljoprivrednici ih često koriste kako bi osigurali što bolju žetvu, jer od toga žive. Pa pitajte 'svog' farmera o njegovom načinu razmišljanja, uzgoju i kakve certifikate ima za to.

 

 

Simona Korenčan, dr. med. i SkrbenStars.si

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Bol roditelja prerano rođenih beba
Bilo da je vaša beba u prvim tjednima života bila bezbrižna i mirna, ili su vam ti prvi trenuci s njom bili naporni i za...
9
5 savjeta za poticanje puzanja
Svi stručnjaci iz područja rasta i razvoja djeteta slažu se u jednom – puzanje je vrlo važna faza u razvoju djeteta koja...
4
Tiny Love ležaljka
Možda Vam se ne čini tako, ali novorođenčad spava oko 16 sati dnevno. Ipak, sve majke znaju da uz malu djecu nema odmora...
4
Znakovi da je vaša beba gladna
Najčešće nedoumice koje se mamama vrte po glavi su "koliko hrane je dovoljno ili kako znati da su njihove bebe site".
4





Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji vam se dio trudnoće najviše svidio ili najlakše?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!