|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Je li dimljena i sirova riba sigurna za trudnice?

Uredništvo Ringeraje, 7.6.2022
Iako su dimljena i sirova riba, kao i plodovi mora uobičajena jela naše kuhinje, ipak je potrebno spomenuti određene rizike koje nosi ova nedovoljno toplinski obrađena hrana.

image
Sve važne institucije preporučuju trudnicama da jedu ribu i morske plodove SAMO ako su kuhani na temperaturi ne nižoj od 63°C. FOTO: www.freepik.com/photos/home-kitchen`>Home kitchen photo created by freepik - www.freepik.com
/11


Iako su dimljena i sirova riba, kao i plodovi mora uobičajena jela naše kuhinje, ipak je potrebno spomenuti određene rizike koje nosi ova nedovoljno toplinski obrađena hrana.

 

Sve važne institucije preporučuju trudnicama da jedu ribu i morske plodove SAMO ako su kuhani na temperaturi ne nižoj od 63°C. Toplinska obrada eliminira parazite, bakterije i viruse iz hrane.

 

Potrebno je izbjegavati neke vrste dimljene ribe koja prije procesa dimljenja nije prošla potpunu toplinsku obradu. Sushi i kamenice jedu se sirovi, pa ih tijekom trudnoće svakako treba izostaviti iz prehrane.

 

PROČITAJTE JOŠ: Gestacijski djabetes - simptomi

 

Tijekom trudnoće dolazi do potiskivanja imunološkog sustava (jer sprječava majčino tijelo da "napadne" bebu) i tako trudnicu čini osjetljivijom na bolesti koje se prenose hranom, poput listerioze.

 

Konzumacija sirove ili nedovoljno kuhane ribe i školjki može uzrokovati ozbiljna stanja i infekcije krvi, ugrožavajući živote trudnica i beba.

 

PROČITAJTE JOŠ: Omega-3 masne kiseline smanjuju rizik od prijevremenog poroda

 

U prehrani trudnica ne preporuća se ni smrznuta sirova riba, jer se smrzavanjem eliminiraju samo paraziti, ali ne i štetni mikroorganizmi.

 

Trudnice su podložnije bolestima koje se prenose hranom

 

Kada se riba kuha, unutarnja temperatura namirnice treba biti najmanje 63°C, što nije lako i precizno odrediti. Stoga slijedite ove savjete i to će vam omogućiti da odredite kada je vaš obrok spreman i siguran:

• Ribu kuhajte ili pecite dok meso ne postane mliječno bijelo, a komadi se lako odvajaju vilicom.

• Kozice, jastoge i škampe kuhajte ili pecite dok ne promijene boju iz prozirne u neprozirnu mliječnobijelu.

• Školjke su kuhane kada su potpuno otvorene. One koje nisu otvorene treba baciti.

• Meso koje je odvojeno od ljuske treba kuhati dok ne postane neprozirno mliječno bijelo.

 

PROČITAJTE JOŠ: Prirodni sokići za trudnice!

 

Čak i kada je riba dobro kuhana, neke vrste poput sabljarke ipak će se izbjegavati zbog mogućeg visokog sadržaja žive. Istraživanja pokazuju da izloženost visokim koncentracijama žive tijekom trudnoće može ugroziti razvoj djetetova mozga i živčanog sustava.

 

Preuzeto: najboljamamanasvetu.com/

Autor: Dijana Radetic

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Jeste li znale da vas u dm-u čeka poklon p...
dm je za trudnice i bebe rođene u Hrvatskoj od 1.1.2024. pripremio poklon pakete koji trudnoću i prve trenutke provedene...
9
Slobodan radni dan za prenatalni pregled
Poslodavac je trudnici dužan omogućiti jedan plaćeni dan mjesečno za liječničke preglede!
9
Uloga kalcija u prehrani trudnica
Jedna od glavnih uloga kalcija je pomoć u rastu, razvitku i čuvanju kostiju i zubi. Kao buduća majka morate zadovoljiti ...
6
Emocije u trudnoći luduju i to je sasvim ok
Mnoge buduće mame postaju pomalo zaboravne i prilično osjetljive tijekom trudnoće. Nek vas to ne zabrinjava - stručnjaci...
4





Anketa

Normalan porod ili carski rez
mirna

kakvo je vase iskustvo, da li bi ste birale kad bi mogle kakvim bi porodom rodile?

normalan porod (80%)

carski rez (20%)


Broj svih glasova: 347

Hvala na glasovima. Glasovala/glasovao si već na svim aktualnim anketama. Možeš napraviti svoju anketu!

Oznake

Sve najbolje!