|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Zajedno za snažniju obitelj

Uredništvo Ringeraje, 13.7.2017
Program vrijedan pet milijuna kuna osigurat će kvalitetnije usluge za obitelji u riziku

image
/11


Cilj programa „Za snažniju obitelj”, koji zajedno pokreću Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i UNICEF u suradnji s partnerima, jačanje je i širenje socijalnih usluga za obitelji s djecom koje su u sustavu socijalne skrbi.

 

Kako bi stručnjaci u sustavu u svim okolnostima mogli osigurati zaštitu dobrobiti djeteta, važna je učinkovita podrška obiteljima u riziku. Prema podacima, u 2015. godini zabilježen je 6141 slučaj neprimjerene skrbi za dijete. Taj zabrinjavajući broj uključuje tjelesno i mentalno nasilje nad djecom, spolno iskorištavanje, zanemarivanje, zlostavljanje i izrabljivanje koje trpe najmlađi članovi našeg društva. Važnu ulogu u zaštiti njihove dobrobiti ima kontinuirano ulaganje u rad s obiteljima kod kojih se ustanovi neki oblik rizika ili neodgovarajućeg postupanja prema djeci.

 

„Kroz kontinuiranu podršku našim stručnjacima i suradnicima i njihovu edukaciju s ciljem unapređenja kvalitete rada s obiteljima s djecom, dugoročno bi se osigurale kvalitetne i učinkovite usluge podrške, osobito obiteljima u riziku te prevenirala institucionalizacija djece. Za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi osigurao bi se prioritetan smještaj u specijalizirane i osnažene udomiteljske obitelji. Uz ovakav integrirani pristup stručnjaka i razvoj međuresorne suradnje u sustavnoj podršci obiteljima  očekivano je i podizanje svijesti o važnosti obiteljskog okruženja za cjelokupni razvoj djeteta,“ rekla je Nada Murganić, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

 

Kroz program „Za snažniju obitelj” podržat će se razvoj ljudskih resursa u sustavima socijalne skrbi, zdravstva, obrazovanja i pravosuđa u cilju jačanja usluga za obitelji. Posebna pozornost posvetit će se osnaživanju bioloških obitelji u krizi kroz nove i unaprijeđene usluge koje se temelje na stručnim alatima, promociji udomiteljstva kao humanog oblika alternativne skrbi i na osiguravanju edukacije za udomitelje.

 

„Cilj ovog nacionalnog programa jest osigurati adekvatnu podršku za svaku obitelj kojoj je ona potrebna. Roditelji i skrbnici u srcu su dobrih politika za djecu, a kako bi oni bili uspješni u pružanju svega onog što dijete treba, i njima je potrebna – podrška. Stoga ovaj program upravo kroz ulaganja u stručnjake, razvoj i širenje usluga namijenjenih obitelji ima za cilj osigurati podršku za najranjivijih 2000 obitelji i 4000 djece. Raduje nas suradnja s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku koja će omogućiti kvalitetniju i učinkovitiju skrb za najranjiviju djecu i njihove obitelji te osigurati da i ona dobiju uvjete za razvoj svog punog potencijala”, kazala je Valentina Otmačić, predstojnica Ureda  UNICEF-a za Hrvatsku.

 

Kroz program će se provesti edukacije za učinkovit rad s obiteljima za 900 stručnjaka iz sustava socijalne skrbi, a 400 stručnjaka iz sustava socijalne skrbi, obrazovanja, zdravstva i pravosuđa sudjelovat će u edukacijama o cjelovitom pristupu u najboljem interesu djeteta. Nastavno na uspjeh programa 'Rastimo zajedno' koji je podržao više tisuća roditelja u Hrvatskoj, razvit će se program za rad s roditeljima u riziku od izdvajanja. Ukupna vrijednost programa „Za snažniju obitelj” prelazi pet milijuna kuna.

 

Uz Hrvatsku udrugu socijalnih radnika, partneri programa „Za snažniju obitelj” jesu i Centar za podršku roditeljstvu „Rastimo zajedno”, Društvo za psihološku pomoć, Sirius – Centar za psihološko savjetovanje, edukaciju i istraživanja te Forum za kvalitetno udomiteljstvo djece.

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

10 savjeta za uspješan oporavak nakon poroda
Porod je prekretnica u životu žene – to je emocionalna, psihička i fizička promjena. Međutim, ne postoji vodič za preživ...
5
Što vam želi reći vaše dojenče?
Ako želite razumjeti što vam želi reći vaše dijete, poslušajte svoj unutarnji glas.
5
Trenuci koje trebate zabilježiti fotoaparatom
Nema ništa bolje od pregledavanja uspomena sa fotografija prvih godina djetetova života. Uz brojne svakodnevne obveze, p...
4
Bebe vole papati
KNJIGA "BEBE VOLE PAPATI" napisana je i izdana kako bi idejno potpomogla uvođenje dopunske prehrane u prvoj godini...
4





Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji vam se dio trudnoće najviše svidio ili najlakše?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!