|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Prva trudnoća vs druga trudnoća

Uredništvo Ringeraje, 30.6.2022
Sve je u biti isto, ali istovremeno drugi put je sve tako drugačije. Zašto je to tako?

image
Trudnoću, barem u početku – prvih nekoliko mjeseci osjećate isto. Ali s vremenom počinjete primjećivati značajne razlike. (Foto: freepik.com)
/11


Sve je u biti isto, ali istovremeno drugi put je sve tako drugačije. Zašto je to tako? To je nešto o čemu razmišljaju mnoge majke diljem svijeta koje su odlučile ponovno zatrudnjeti. Za početak, niste zabrinuti kao prije. Iako se osjećate pomalo krivim što niste opsjednuti kao prošli put, niste ni samouvjereni koliko biste željeli biti.

 

Trudnoću, barem u početku – prvih nekoliko mjeseci osjećate isto. Ali s vremenom počinjete primjećivati značajne razlike. Istražimo ih zajedno:

 

#1 Niste toliko opsesivni

Niste sigurni je li to zato što ovaj put znate što radite. Ili možda zato što ste jednostavno vrlo sigurni da nema smisla stalno iznova prolaziti kroz svaki pojedini detalj. Čini se da ste puno opušteniji i znate kako se snalaziti u trudnoći. Činite to sasvim samouvjereno, a tu je i drugo dijete u blizini koje treba vašu pažnju.

 

Vaša je prehrana poprilično ležernija nego u prvoj trudnoći i niste toliko zabrinuti što jedete čokoladne kekse i čips. Čini se da niti ne zapažate svaku pojedninu sitnicu kroz koju prolazi vaše tjelo. I to je postalo potpuno normalo. Što je još gore! Ne brinete niti o kupovini za novu bebu. Zašto? Jer na sreću, imaju starijeg brata i sestru. Ne uzimate baš ni vitamine na vrijeme - samo podsjetnik!

 

PROČITAJTE JOŠ: Je li povraćanje opasno tijekom trudnoće?

 

#2 Vaša trudnoća postaje uočljiva puno prije

Ovog puna niste imali baš toliko vremena kao prošli put da se možete hvaliti kako ste prilično mršavi iako ste trudni. Trbušić se pokazao mnogo ranije nego što ste očekivali. To je zato što se tijekom vaše posljednje trudnoće vaša maternica proširila do veličine od koje se više nikada neće vratiti na ono što je izvorno bila prije nego što ste zatrudnjeli. Ovaj put ćete puno prije morati nabaviti veću odjeću ili iskopati svoje stare trudničke hlače (već oko trećeg-četvrtog mjeseca).

 

#3 Sve se događa prije nego što ste očekivali

Ne samo da vam se trudnoća vidi već krajem prvog tromesečja, već također osjećate i prve udarce vaše bebe. Njih ste u prvoj trudnoći osjetili puno kasnije, ali činjenica je, da bolje poznajete svoje tijelo i podsvjesno očekujete da će se ovi znakovi uskoro aktivno pojaviti. S obzirom na to da već imate dijete koje trčkara, u ranijim ste fazama trudnoće i puno umorniji. Jedna dobra stvar u vezi sa svime što se događa je i ta da vaše tijelo dobro zna što radi, pa će u konačnici i sam porod bit mnogo brži.

 

#4 Sve boli puno više

Budući da je vaše tijelo već jednu trudnoću prošlo, čini se da se vaši zglobovi ovoga puta opuštaju mnogo ranije. To dovodi do istezanja ligamenata što dovodi do bolova u tijelu. Hormon relaksin koji je odgovoran za to što doživljavate oslobađa se prije i u većim dozama tijekom vaše druge trudnoće. Također, budući da vam je maternica već prilično rastegnuta, vaša beba leži puno bliže trbuhu. To rezultira dodatnim pritiskom na zglobove. Vaši kukovi i donji dio leđa plaćaju cijenu bolom. Ipak, ne brinite - trudovi i sve ostalo događa se mnogo brže, a bol u tijelu nestaje s tim.

 

RROČITAJTE JOŠ: Što je dijastaza i zašto se javlja u trudnoći?

 

#5 Možda vam neće trebati još jedan carski rez

Iako to u potpunosti ovisi o medicinskim čimbenicima, dobro je razbiti stari mit da ako ste imali carski rez tijekom prve trudnoće, trebali biste ga imati i tijekom druge. Ako nema drugih značajnih komplikacija koje bi dovele do potrebe za carskim rezom, mnoge žene imaju siguran vaginalni porod tijekom svoje druge trudnoće. Najsigurnije je razgovarati o tome sa svojim liječnikom i u skladu s tim planirati svoje mogućnosti porođaja.

 

Druga trudnoća je jednako uzbudljiva kao i prva, ali ste za nju samo spremniji. Pokušajte se usredotočiti na dobre stvari i činjenicu da će vam uskoro u vaše živote stići još jedna velika srečica koja će sve ove tegobe uvelike umanjiti.

 

Pripremila: ringeraja.hr

Izvor: Pregnancyfoodguide.com

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Ispovijed mlade trudnice
Moja je prva trudnoća završila sa spontanim pobačajem. Na prvom pregledu sam željela čuti najljepši zvuk na svijetu, ali...
8
Donat Mg nagradna igra-2.pitanje!
10 dana, 5 dobitnica. Danas imate priliku ponovno osvojiti poklon paket Donat Mg-a. Kako osvojiti pročitajte u nastavku....
4
Donat Mg nagradna igra-5. i posljednje pit...
Danas imate priliku osvojiti poklon paket Donat Mg-a. Kako osvojiti pročitajte u nastavku...
4
Kako biti sretna?
Osmijeh otvara sva vrata. Budite ono što jeste, ne uspoređujte se sa drugima i budite se sa osmjehom na licu.
4





Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, što biste učinili?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!