|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Preporuke o poželjnom dobitku na težini tijekom trudnoće, mijenjale su se od prve polovine 20. stoljeća do danas, ovisno o saznanjima koja su o tome postojala.

image
/11


Današnja je preporuka da žene tijekom jednoplodne trudnoće trebaju dobiti  od 11.5 do 16 kg, a one koje nose blizance od 16 do 20 kg, iako su mnoga istraživanja pokazala da je vrlo širok raspon porasta težine u trudnoći spojiv s normalnim ishodom trudnoće.



Indeks tjelesne mase, tzv. BMI računa se tako da tjelesnu težinu izraženu u kilogramima podijelite s kvadratom visine izraženom u metrima, dakle, TT (kg) : TV2 (m2). Za žene čiji je BMI prije trudnoće nizak (manji od 19.8 kg/m2), preporuča se da do kraja trudnoće dobiju od 12.5 do 18 kg. Za žene čiji je BMI prije trudnoće normalan (19.8 - 26 kg/m2), preporuka je da dobiju 11.5 - 16 kg. Ženama koje imaju visok BMI prije trudnoće (26 - 29 kg/m2) preporuča se da ukupni dobitak na težini bude od 7 do 11.5 kg, dok pretile žene (BMI veći od 29 kg/m2) ne bi smjele dobiti više od 7 kg.



Prvo tromjesečje trudnoće obilježeno je osjećajem mučnine, trudnice manje jedu, neke žene povraćaju više puta dnevno, tako da prirasta težine nema, a mnoge i smršave koji kilogram. Nakon 14 tjedana pojačava se osjećaj gladi (u trudnoći je pojačano lučenje hormona inzulina), većina trudnica previše jede (mnoge zanemaruju izgled i misle da trebaju jesti za dvoje), trudnoća napreduje i počinje prirast težine. Na kraju prvog tromjesečja, većina žena će imati tek 1.3 kg više nego na početku. U drugom tromjesečju, većina žena će dobiti 5 do 7.4 kg, tako da će s 28 tjedana težina biti veća oko 8.7 kg u odnosu na težinu prije trudnoće. U trećem tromjesečju, na težini ćete dobiti još 3.6 do 4.8 kg , tako da će vaš sveukupni prirast težine u trudnoći biti oko 13.5 kg. Napominjem da su ovo prosječne vrijednosti.



Svakako se trebate posavjetovati s ginekologom ako imate osjećaj da ste bilo kada u trudnoći dobili na težini, a to ne možete pripisati jelu te osobito ako ste u posljednjem tromjesečju dobile više od 1 kg tjedno.



Kako je raspoređen vaš dobitak težine od 13.5 kg? Dijete je prosječno teško oko 3500 g, posteljica 600 g, plodova voda još 800 ml, maternica 1000 g,  dojke 900 g, majčina krv oko 1800 g, povećana količina tekućine u tkivu još 1800 g i masno tkivo trudnice oko 3100 g.



Upravo je prekomjerno debljanje u trudnoći, osobito ako trudnoće slijede brzo jedna za drugom, uzrok kasnijoj pretilosti u žena i dugotrajnoj borbi s kilogramima. Prije nego nešto pojedete, razmislite o kakvoj hrani se radi, koristi li ona vama i vašem djetetu, jedite polako, obroci neka su manji, ali raspoređeni na tri glavna obroka i dva manja međuobroka (međuobrok je npr. čaša jogurta ili mlijeka, jabuka, breskva... a ne čips!).

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Aktivne i s trudničkim trbuhom
Jeste li ikada probali meditirati? A napravili koji joga pokret? Želite li vježbati u grupama namijenjenim upravo trudni...
8
Razvoj ploda - 3.dio
Treće tromjesečje trudnoće traje od 28. do 40. tjedna trudnoće.
4
5 pravila za briljantan porođaj
Razmotrite sve mogućnosti kako bi vam iskustvo porođaja ostalo u najljepšem sjećanju. T&L vam donosi pet smjernica.
4
Tumačenje ultrazvučnih nalaza u trudnoći
EDD, BPD, TCD, GS... pomažemo vam razumijeti što znače sve te skraćenice koje ginekolozi koriste za tumačenje razvoja v...
3





Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji vam se dio trudnoće najviše svidio ili najlakše?

Oznake

Sve najbolje!