|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Trudnoća drugi put

Uredništvo Ringeraje, 22.7.2021
Zaista je razlika biti trudan po drugi put. Iako se osjećate iskusno, mogli biste doživjeti mnoga iznenađenja, kako fizička tako i psihička. Dobra strana je to što ćete u drugoj trudnoći mnogo ranije osjetiti pokrete svog djeteta.

image
Zaista je razlika biti trudan po drugi put
/11


Zaista je razlika biti trudan po drugi put. Iako se osjećate iskusno, mogli biste doživjeti mnoga iznenađenja, kako fizička tako i psihička. Fizički ćete, čak i do mjesec dana ranije nego u prvoj trudnoći, početi osjećati trzanje i širenje maternice iz razloga što maternica teže popušta pred ponovnim rastezanjem. Velika je mogućnost da i Braxton-Hicksove kontrakcije budu jače i bolnije, pogotovo pred kraj trudnoće. Dobra strana je to što ćete u drugoj trudnoći mnogo ranije osjetiti pokrete svog djeteta.

 

Tijekom prve trudnoće ste najvjerojatnije proveli puno vremena razmišljajući o trudnoći i bebi u trbuhu. Sada kada imate dijete o kojem morate brinuti, možda se nećete moći posvetiti trudnoći kao prvi put. To je potpuno normalno i ne znači da ćete ovo dijete voljeti manje. Majke se često plaše hoće li moći i drugom djetetu dati dovoljno ljubavi. Ne brinite, ljubav nije konačan broj, ona je beskonačna zaliha emocija. Predlažemo vam da bez obzira jeste li pohađali trudničke tečajeve to učinite ponovo, po mogućnosti zajedno sa suprugom kako biste se lakše povezali s trudnoćom i drugim djetetom.

 

Ima mnogo načina kako olakšati i uljepšati drugu trudnoću. Evo nekih od njih:

 

Usporite. Koliko god vam se to činilo teško i neizvedivo, izuzetno je važno da nađete vremena za odmor i relaksaciju. Sada nije vrijeme da preuzmete na sebe dodatne zadatke, vaše prvo dijete će vas dovoljno zaokupljati i umarati.

 

Jedite kvalitetno. Često puta imate toliko posla oko djeteta da je vrlo lako preskočiti doručak, ručak ili večeru. Posebno je teško ako uz dijete i trudnoću, radite ili studirate. Odvojite vrijeme da kvalitetno doručkujete, ako ste većinu dana izvan svoga doma, ponesite obrok sa sobom, a ako ste sa svojim djetetom kod kuće, uključite ga u pripravljanje dnevnih obroka što će zaokupiti dijete.

 

PROČITAJTE JOŠ: 5 prednosti kasne trudnoće

 

Odmarajte se i to često. Ako ste s djetetom kod kuće i ono još spava tijekom dana, iskoristite to i prilegnite i vi zajedno s njim, bez obzira koliko vas posla jos u kući čeka. Ili pričekajte da se suprug vrati s posla i dajte mu neka preuzme brigu o djetetu dok se vi malo odmorite. Ako ste samohrana majka, a dijete ne spava tijekom dana, zaposlite ga slagalicama, bojicama, knjigama ili kockicama i legnite pored njega dok se igra. Nije bitno hoćete li zaspati, već je važno leći barem pola sata dnevno i odmoriti. Ako smatrate da spavate premalo vremena, promijenite vrijeme odlaska na počinak - neka to bude odmah nakon što uspavate svoje dijete.

 

Nađite vlastite načine za uštedu vremena.  Na primjer, kupajte se zajedno s djetetom, naučite dijete da samo sprema krevet i posprema igračke za sobom. Neka vam dijete pomaže u sitnim kućanskim poslovima - brisanju prašine, pripremanju i raspremanju stola (ovisno o dobi djeteta), usisavanju. Kuhajte dvostruke količine i višak zaledite za drugi dan.

 

Ne ustručavajte se tražiti pomoć. Susjeda će možda biti presretna da se poigra sat vremena s vašim djetetom ili ga izvede u šetnju. Suprug možda otkrije da uživa u kupovini namirnica. Uposlite bake i djedove, zapamtite: pola sata odmora dnevno čini čudo!

 

Provedite kvalitetno vrijeme sa starijim djetetom. Odvojite vrijeme kada u miru možete popričati s djetetom, poigrati se kockicama ili pročitati neku lijepu priču. Ne zaboravite na takve trenutke ni kada se beba rodi - odvojite barem vrijeme za čitanje priča prije spavanja. Bitno je uključiti dijete u pripreme za dolazak malog brace ili seke - neka vam pomogne postaviti krevetić, složiti robicu. Povedite ga u kupnju stvari koje vam još nedostaju za bebu. Dajte djetetu da sluša i opipa pokrete bebe u trbuhu, zajedno pričajte bebi u trbuhu; to će pomoći djetetu da se lakše pripremi za dolazak nove bebe.

 

PROČITAJTE JOŠ: 22 fotografije zbog kojih ćete poželjeti da im rodite brata ili sestru

 

Planirajte. Prije no što se dijete rodi, planirajte aktivnosti koje možete raditi s bebom i starijim djetetom. Jedna od krasnih aktivnosti je šetnja, a isto tako je zgodno čitati starijem djetetu dok dojite bebu. Planirajte i ono u čemu vam vaše dijete može pomoći oko bebe, kao što je donošenje pelena ili robice dok presvlačite bebu. Neka starije dijete doista osjeti da vam pomaže u brizi oko bebe.

Zapamtite da stvarate obiteljski život koji će vaša djeca zauvijek pamtiti. Pokažite im što više ljubavi svaki dan te ih potičite na komunikaciju.

 

Pripremila: Iva K.,

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Važni pregledi tijekom trudnoće – prvo tro...
Uz redovne ginekološke preglede možeš se osigurati da tvoja beba i ti budete zdravi i počneš se pripremati za porod mirn...
8
Uloga kalcija u prehrani trudnica
Jedna od glavnih uloga kalcija je pomoć u rastu, razvitku i čuvanju kostiju i zubi. Kao buduća majka morate zadovoljiti ...
8
Učlani se u dm babybonus i ostvari pogodnosti
Svake godine dm svoj program babybonus obogaćuje nekim novim pogodnostima koje su rezultat razmjene iskustava i razgovor...
6
Kreni u osvajanje nagrada!
Priprema, pozor, sad! Vrijeme je da svoj natjecateljski duh pokažete i osvojite raznovrsne nagrade!
6





Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, što biste učinili?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!