|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

5 prednosti kasne trudnoće

Uredništvo Ringeraje, 5.7.2021
Danski istraživači otkrili su da majke starije od 31 godine manje zlostavljaju svoju djecu i manje ih fizički kažnjavaju. Generalno, djeca starijih majki bila su bolje socijalizirana i emocionalno zdravija.

image
Kasna trudnoća može utjecati stimulativno na funkcioniranje vašeg mozga. (Foto:Freepik.com)
/11


Zapravo, nema jedinstvenog odgovora kada je bolje imati dijete. Što prije u mladim godinama, kada roditelji imaju još uvijek puno energije, ili kasnije, kada imaju sređeniji život s partnerom?

Ako razmišljate o djetetu, a više niste vrlo mladi, ili ste među onima koji su hrabro odlučili postati roditelji poslije 30. godine, pročitajte o prednostima kasne trudnoće.

 

1. Bolja emocionalna pripremljenost

Uz, po pravilu bolji stambeni i financijski status, kasna trudnoća također omogućava djetetu da ima emocionalno zrelije roditelje. Bez obzira koliko se posvetili osobnom rastu, život nas tijekom godina nauči mnogo čemu. Zbog toga smo najčešće s godinama emocionalno razvijeniji, što naravno utječe i na roditeljstvo.

Danski istraživači su 2017. godine objavili studiju u kojoj su ustanovili da majke starije od 31 godine manje vrijeđaju i fizički manje kažnjavaju svoju djecu. Generalno, djeca starijih majki bila su bolje socijalizirana i emocionalno zdravija od djece mlađih majki.

Ako ste se vi i vaš partner odlučili za dijete nakon nekoliko godina zajedničkog života, također je vjerojatnije da ste već prerazišli određene partnerske probleme i da ih nećete rješavati pred djetetom. Što, u suprotnom, uvijek u prvi plan iznese neke nerazriješene osobne i partnerske rane.

 

2. Dijete će imati manje povreda

Stariji roditelji su obično pažljiviji i „ziheraši“ čak i kada je riječ o sigurnosti djeteta, što također ima svoje prednosti. Brojne studije su pokazale da što je majka starija, to je manja vjerojatnost da će dijete biti toliko teško povrijeđeno da će mu trebati lječnička pomoć.

Studija objavljena u britanskoj medicinskoj reviji 2012. godine otkrila je da je vjerojatnost da trogodišnjak pretrpi težu povredu 36,6% kod 20-godišnjih majki, dok kod 40-godišnjih majki, ta vjerojatnost pada na 28,6% .

 

PROČITAJTE JOŠ: Trudnoća nakon 35. godine

 

3. Kasna trudnoća može utjecati stimulativno na funkcioniranje vašeg mozga

Postati roditelj dok studirate, gradite kuću ili tražite posao, naravno je mnogo stresnije nego ako se odlučite za bebu kada su vam sva ova područja života već uređena. Osim manje stresa, kasna trudnoća također može poboljšati vitalnost vašeg mozga. Studija objavljena u američkom Journal of the Elderli koja je testirala 830 starijih majki koje su pronašle vezu između kasnog djetinjstva i vitalnosti mozga otkrila je da majke koje su zadnje dijete dobile nakon 35. godine imaju oštriju kognitivnu percepciju i bolju verbalnu memoriju. Studija je također otkrila da su majke koje su imale prvo dijete poslije 24. godine bolje rješavale probleme od majki koje su imale prvo dijete prije 24. godine.

 

Naravno, samo imati dijete poslije 35. godine nije dovoljno za dobru funkciju mozga. Na to svakako utječe i činjenica da su stariji roditelji duže u društvu aktivne i radoznale djece.

 

4. Dijete sa zdravijim odnosom prema suvremenoj tehnologiji i bolje obrazovano

Razne studije su pokazale da što duže čekate dijete, veća je vjerojatnost da će dijete imati zdraviji odnos prema suvremenoj tehnologiji i bit će bolje obrazovano.

Stariji roditelji već su iz prve ruke naučili što je efikasno, a što ne, te koji su nedostaci suvremene tehnologije i obrazovanja. I svi ovi uvidi mogu se prenijeti našoj djeci.

"Djeca starijih roditelja jednostavno imaju koristi od obrazovnog, tehnološkog i socijalnog napretka koji su roditelji postigli tijekom ovog vremena odugovlačenja" rekao je dr. Kameelah Phillips iz New Yorka.

Iz istog razloga djeca starijih roditelja nisu samo socijalno bolje opremljena, već i zdravija.

 

PROČITAJTE JOŠ: Kakve su vam šanse za začeće?

 

5. Možda ćete živjeti duže zbog kasne trudnoće!

Mnogi ljudi su uvjereni da nije dobro imati djecu u kasnijim godinama, jer tada roditelji nemaju dovoljno energije za malu djecu i bebe. Ili još gore - možda neće biti u mogućnosti da budu prisutni na važnim trenucima djeteta kada ono odraste; recimo vjenčanju ili kada dobije svoju djecu.

Istraživanja pokazuju da su ti strahovi daleko od istine!

Studija objavljena u časopisu Menopauza 2015. godine otkrila je da žene koje dobiju dijete poslije 33. godine imaju dvostruko veću vjerojatnost da dožive 95. godinu, u odnosu na žene koje su posljednje dijete dobile prije 30. godine. Što nikako nije beznačajna činjenica i sigurno je još jedan plus za kasnu trudnoću.

 

Izvor: Ringaraja.net

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Jeste li znale da vas u dm-u čeka poklon p...
dm je za trudnice i bebe rođene u Hrvatskoj od 1.1.2024. pripremio poklon pakete koji trudnoću i prve trenutke provedene...
25
Jeste li već preuzele svoj poklon paket u ...
Za sve trudnice i roditelje djece rođene nakon 1.1.2023. pripremili smo prigodne pakete s pogodnostima i poklonima, a sv...
7
Uloga kalcija u prehrani trudnica
Jedna od glavnih uloga kalcija je pomoć u rastu, razvitku i čuvanju kostiju i zubi. Kao buduća majka morate zadovoljiti ...
7
Zašto se trudnicama jede baš određena hrana
Vjerojatno ste imali nekoga u okolini, ili ste baš vi bili, trudnica koja je mogla pojesti "tonu" sladoleda, grickalic...
5





Anketa

Nos.
пеперутка16

Kako čistite nos maloj djeci?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!