|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Ponaša li se moj partner previše zaštitnički?

20.10.2010
Trudnoća osim velike sreće može donijeti velike probleme.
Ključne riječi:

image
/11


Trudnoća, posebno prva, je vrijeme kada ne znate što očekivati, te može biti vrlo stresno razdoblje za buduće mame, pa tako i buduće tate. Današnji budući tate trude se biti potpora svojim trudnim suprugama ili partnericama, no često se dogodi da u svoj toj brizi pretjeraju, te umjesto da pomognu u prevladavanju poteškoća, onih ih bezrazložno stvaraju. Zbog toga se buduće majke često previše uzbuđuju (jer su u emocionalno osjetljivom razdoblju), dolazi do svađa, što stvara nepotreban pritisak i stres. Primjera je bezbroj, ali velike su šanse da ćete se barem djelomice prepoznati u njima.

Jedan od najčešćih razloga svađe je prehrana.
- Obožavam sendviče sa tunom, no zbog žive koje ima u tuni, moj ginekolog mi je rekao da nije poželjno jesti tunu, više od dva puta na tjedan. Nakon toga, suprug mi je u potpunosti zabranio jesti tunu. Svađali smo se oko toga, ali sam popustila, jer ne mogu dopustiti da se dogodi nešto bebi, zbog moje želje za tunom. Neki dan sam htjela gutljaj njegovog piva. Gutljaj! Nije mi dopustio, nego je poludio kako sam uopće mogla tako nešto pomisliti. Posvađali smo se oko toga, jer mi je sam ginekolog preporučio da popijem do dva decilitra crnog vina na dan, dakle, alkohol nije problem. U početku mi se sviđalo što je brižan, čistio je stan, nosio teške stvari, no ponaša se prema meni kao da sam invalid, pa sada više ne smijem niti do utičnice ispod spola kako bi upalila kompjutor – objasnila je prva buduća mama.

Gdje je granica?

Svađe često izbijaju oko fizičkih aktivnosti trudnica.
- Trudna sam tri mjeseca i vrlo sam aktivna osoba, volim sport i bavim se s njim redovito. Iako sam usporila tempo, te ga prilagođavam novim okolnostima, suprug mi brani bavljenje bilo kakvim sportskim aktivnostima, iako mi je ginekolog dao „zeleno svijetlo“. Po njemu, osim lagane šetnje, ne dolazi ništa drugo u obzir. Više mi ne dozvoljava niti da poskočim nekoliko koraka dok se igram sa psom. S obzirom da živimo s njegovom obitelji, svi mi nešto brane, ne radi ovo, ne jedi ono. Toliko poludim na takve stvari da mi nerviranje oko svih tih ograničenja i zabrana, više šteti, nego što bi mi ikada mogla naškoditi vježba. Možda se čini da sam previše osjetljiva, ali već sam na rubu živaca – objašnjava druga buduća mama.  

Iako, je do neke određene mjere lijepo dok se netko brine o vama i vašoj bebi, no što je previše je previše, a na žalost takvih je primjera bezbroj. Naime, radost trudnoće može se pretvoriti u noćnu moru, jer osim mnoštva informacija koje morate naučiti, ponovno se osjećate kao tinejdžer koji za vratom imam opsesivno zabrinutog oca ili majku. A vama osim jutarnjih mučnina i nekih manjih tegoba vezanih uz promijene u tijelu, ustvari nije ništa.
Dakle, postavlja se pitanje, što učiniti?

Uključite ga u trudnoću...

Ono što je najvažnije da mnogo razgovarate o tome, posebno da mu vi kažete kako se osjećate. Ako je toliko brižan koliko se čini, onda će morati i shvatiti da vam treba prostora te da se i on treba malo opustiti. Često se događa da muškarci čitaju više o trudnoći nego same žene, no činjenica je da oni nisu trudni, niti nikada neće biti. Moraju shvatiti da je doživljavanje trudnoće na papiru ipak drugačije nego u stvarnosti. Također, svaka trudnoća je različita, pa tako i način na koji ju žena doživljava. Sugerirajte mu da zajedno razgovarate s ginekologom i ako ne vjeruje vama, možda će vjerovati ginekologu. Neka ide s vama na redovite mjesečne preglede tako će se neće osjećati isključeno i beskorisno. Kada uvidi da je sve u redu, vjerojatno će se s vremenom opustiti.

Ukoliko mu samo proturječite, a ne pokušavate razgovarati s njim, na žalost nećete ništa postići, a napetost i stres između vas će se pogoršavati.
S razgovorom će vaš suprug moći bolje razumjeti što vam se događa i koje aktivnosti možete obavljati, što možete jesti i slično, te vam pružiti potrebnu podršku, a ne vam otežavati život. Ukoliko, opsesija prelazi u neprimjereno ponašanje, odmah razgovarajte sa suprugom o tome, ali i s ginekologom.

Velika prilagodba

Tijekom trudnoće vi i vaš partner ćete doći do spoznaje da se nalazite u novoj fazi života. Kod mnogih parova to znači promjenu u vezi i ulogama koje imate u toj vezi. No, imajte na umu da je trudnoća isto vrlo važno i uzbudljivo razdoblje promijene i iščekivanja. Evo nekoliko koraka koje možete poduzeti kako biste svoju vezu održali zdravom tijekom trudnoće.
Svaki dan zajedno uzmite pet minuta ili više i razmijenite poljupce, recite koliko se volite i zašto se volite. Seks tijekom zdrave trudnoće je dopušten, pa zašto se ne opustiti i na taj način.

Uzmite najmanje pet minuta na dan samo za sebe i recite partneru neka učini isto. Naime, dobar roditelj možete biti samo ako se brinete ne samo o djetetu, nego i o sebi.  Saslušajte i prihvatite međusobne strahove i brige. Samo s otvorenom, iskrenom i redovitom komunikacijom možete uspješno ostvariti tranziciju iz para u obitelj. Podijelite svoje osjećaje s partnerom, iako se čine smiješni ili besmisleni.

Nemojte zaboraviti da ste tijekom trudnoće posebno emocionalno osjetljivi, pa možda stvari koje vas nisu prije smetale, sada vas jako smetaju. Prije nego što počnete protestirati zbog brige i zabrinutost vašeg partnera, razmislite je li pretjerao ili nije. Još jednom, pokušajte smireno razgovarati oko njegovih primjedbi i razmijenite mišljenja.

Vrlo je važno da uspijete riješiti ove, u biti manje probleme, jer kada se dijete rodi, oni bi se mogli povećati, zbog vaše angažiranosti oko bebe u prvih nekoliko mjeseci. Neka vam trudnoća bude vrijeme prilagodbe i prakse.


Zena.hr

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Jeste li već preuzele svoj poklon paket u ...
Za sve trudnice i roditelje djece rođene nakon 1.1.2023. pripremili smo prigodne pakete s pogodnostima i poklonima, a sv...
7
Tumačenje ultrazvučnih nalaza u trudnoći
EDD, BPD, TCD, GS... pomažemo vam razumijeti što znače sve te skraćenice koje ginekolozi koriste za tumačenje razvoja v...
7
Trudna & lijepa!
U ovom broju donosimo brojne savjete o tome kako ćete osnažiti svoju trudnoći i biti lijepa, zdrava i sretna trudnica.
4
Učlani se u dm babybonus i ostvari pogodnosti
Svake godine dm svoj program babybonus obogaćuje nekim novim pogodnostima koje su rezultat razmjene iskustava i razgovor...
4





Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, što biste učinili?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!