|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Lijepo je prihvatila vrtić ali me nisu upozorili na ovu reakciju

Uredništvo Ringeraje, 3.10.2022
Svaka majka se priprema za taj trenutak polaska djeteta u vrtić i sam proces adaptacije koji nije lak. Još u vrtiću vas pripreme na burne reakcije djece pri odvajanju, a postupna prilagodba puna je neizvjesnosti.

image
Unatoč mojoj \"borbenoj spremnosti\" da u svakom trenutku poletim po dijete, ona je svakim danom ostajala duže. (FOTO:Freepik.com) www.freepik.com
/11


Iako je to normalan proces koji ne traje dugo i većina njih na kraju dobro prihvati vrtić, činjenica je da roditelji to trebaju izgurati.

 

Trenutno sam u procesu adaptacije s drugim djetetom. U cijelu sam priču krenula dosta samouvjereno jer imam iskustva i znala sam što me čeka. Suprug i ja smo uzeli godišnji odmor i krenuli u cijeli proces adaptacije. Na moje veliko iznenađenje, odlazak u vrtić i predavanje djeteta odgajateljici je vrlo brzo je postalo mirno, bez suza.

 

S obzirom na to da je naše prvo dijete dugo vrištalo kad smo ga vodili u vrtić, ovaj trenutak je za mene bio šok. Nakon desetak dana počela je lijepo jesti i družiti se, jedino je u vrtiću skratila popodnevno spavanje te je umjesto dva sata spavala jedan sat, no prema riječima odgojiteljice, nikada nije pokazivala nervozu.

 

PROČITAJTE JOŠ: Kako što lakše „preživjeti“ polazak u vrtić?

 

Unatoč mojoj "borbenoj spremnosti" da u svakom trenutku poletim po dijete, ona je svakim danom ostajala duže. No, nije sve tako savršeno, prve promjene u njezinom ponašanju primijetili smo kod kuće. Često se voljela nositi, što prije nije prakticirala, te je imala ispade bijesa. Nekako smo i to uspjeli popraviti tako što smo je animirali i pokušavali biti što više vani, ali onda je noću krenula histerija.

 

Inače nam je trebalo jako dugo da joj uspostavimo normalan kontinuirani san. Taman kad je počela više spavati, nakon što je krenula u vrtić, počela se naglo buditi dva sata nakon što je zaspala s vrlo histeričnim napadima. Nitko je u tom trenutku nije mogao smiriti. Kad je uzmem u naručje počne grebiti i udarati, ako je spustim počne se bacati. Budući da je imala zatvorene oči, pokušali smo je probuditi misleći da će se tako smiriti, ali bilo je još gore.

 

Zaista sam se osjećala bespomoćno jer nisam mogla učiniti ništa da je smirim ili utješim. Ta histerija traje oko pola sata i onda se polako počinje smirivati i opet tone u san. Iako je nemirna i jeca gotovo cijelu noć, ipak spava bez ponovnog buđenja. Ujutro kad ustane, kao da se ništa nije dogodilo, nasmijana je.

 

PROČITAJTE JOŠ: Uvođenje u vrtić - 5 zlatnih pravila

 

Razgovarala sam s odgajateljicama, koje su mi potvrdile da je to reakcija na promjenu. Sve ono novo što doživi u vrtiću tijekom dana i odvajanje od roditelja na koje još nije navikla posljedica je ovakvog ponašanja. Budući da je naš razgovor završio poznatom rečenicom “proći će”, vrag mi nije dao mira, pa sam razgovarala s dječjim psihologom.

Objasnila mi je da je to isključivo posljedica odlaska u vrtić, kao i manje sna tijekom dana. Kada sam je pitala kako se trebamo ponašati i što možemo učiniti kada ona ima takve napade plača. Psihologinja mi je rekla da nikako ne smijem buditi dijete.

 

Jednostavno trebam pustiti da napadaj prođe sam od sebe jer je vrlo intenzivan i dijete ne reagira na zagrljaj i majčin glas zbog jakog plača. Kad se počne smirivati, onda je trebam uzeti, početi pjevušiti ili jednostavno reći "mama je tu" i lagano milovati dijete da opet zaspi.

 

PROČITAJTE JOŠ: Koje mame ćete upoznati u vrtiću?

 

I dok s jedne strane uživam u tome što je dobra u vrtiću i što ga dobro prihvaća, pripremam se za burne noći u nadi da će ova faza razvoja brzo proći. Što je najvažnije, pokušavam ostati smirena i koliko god sam uznemirena tijekom tih scena, želim biti uz svoje dijete i utješiti ga.

 

Autor: Sandra Krstanović

(Yumama)

 

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

POZDRAV SVIJETU, projekt koji MIJENJA SVIJET
Tko smo mi? Mladi, inicijativni, veseli, neobuzdani, vrijedni i FINI.
7
Uzrok lošeg dječjeg sna
Ovo može biti vaš podsjetnik što treba izbjegavati kako bi vaše dijete imalo bolji san.
4
Kreativnim igrama do pisanja
Ako vaš prvašić muku muči s pisanjem, znajte da nije jedini, a i da to nije kraj svijeta. Razne vježbe i igre će mu pomo...
4
Dozvolite djetetu da bude dijete!
Normalno je da roditelji žele svojoj djeci sve najbolje i da se trude da ih odgoje što bolje mogu. Međutim, ponekad rodi...
4





Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, što biste učinili?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!