|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Koje mame ćete upoznati u vrtiću?

Milena Kostić, blog Mama iz magareće klupe, 5.10.2020
Tijekom tih 10 mjeseci susretat ćete se sa drugim mamama. A poslije više godina (ili više djece) shvatite da sve te mame manje više pripadaju istim obrascima.
Ključne riječi:

image
Tipovi mama u vrtiću
/11


Polazak u vrtić veliki je dan u životima djece. Ali i samih roditelja. Neka djeca kreću u školu, neka u vrtiće. Ako kreću prvi put, ovo je vrijeme kad započinju nova druženja i možda nova prijateljstva. I za njih, i za roditelje, ovo je vrijeme kad započinje novi ritual koji će, uz manje ili veće izmjene, trajati narednih 10 mjeseci.

 

Tijekom tih 10 mjeseci susretat ćete se s drugim mamama. A poslije više godina (ili više djece) shvatite da sve te mame manje više pripadaju istim obrascima.

 

Koji su to tipovi mama u vrtiću?

 

1. Mama perfekcionista.

Krećem od one grupe kojoj zavidim. Za-vi-dim. U vrtić dolaze potpuno sređene, elegantne, na štiklama, sređenih frizura i cjelokupnom šminkom. Iako nije ni sedam ujutro. Modni dodatak su im često sunčane naočale. Iako nije ni sedam ujutro. Po pravilu požuruju dijete i ističu koliko njihovo vrijeme vrijedi i nemaju vremena za gubljenje.

 

2. Šlampava mama.

Ovu mamu ćete prepoznati tako što u vrtić vječito dolazi u donjem djelu pidžame ili trenirci. Uvijek. Kosa joj je po pravilu poluraščupana i često nosi sunčane naočale. Mrzovoljna je i zapitate se da li je popila jutarnju kavu koja joj očigledno treba. I pretpostavljate da nakon što ostavi dijete ide kući da dremne.

 

3. Mama laktaš.

To je mama koja će vas, iako vidi da ste u razgovoru s odgojiteljicom, odgurnuti i stati između jer ona želi pričati o svom djetetu. Na roditeljskim sastancima često prekida sve i razgovor usmjerava ka svom djetetu. Ona najbolje zna kakvo je njeno dijete i od odgojiteljice očekuje da joj budu na usluzi.

 

PROČITAJTE JOŠ: Pravo djetinjstvo

 

4. (Preveliki) entuzijasta mama.

Mama koja sudjeluje u svim aktivnostima vrtića, tu je za sve što odgajateljica treba, uskače za projekte, izlete, radionice. Pokušava uporno animirati i druge mame da budu toliko uključene, ali često na kraju sve ostaje samo na njoj. Obično joj je to prvo (ili jedno) dijete u vrtiću.

 

5. Mama “ja znam sve”.

Ovo ne prolazi prvi put, to joj je drugo (ili sljedeće) dijete u vrtiću. Ona je sve to već iskusila i svima stavlja do znanja da točno zna kako što funkcionira. Nekad s visine gleda one koji su prvi put tu, al’ samo zato što se sjeća kako je i sama bila nekad naivna i zbunjena.

 

6. Mama slučajni prolaznik.

Iako vaša djeca idu zajedno u vrtić već godinu, dvije, pet, to je mama koja će se rijetko kad javiti kad se sretnete. Bježi od intimiziranja s drugim roditeljima, pa komunikaciju svodi na minimum. Najčešće ne dolazi na aktivnosti u vrtiću niti dovodi dijete na dječje rođendane. Vrtić shvaća kao neophodnu prepreku koju treba prijeći i ići dalje.

 

7. Druželjubiva mama.

Daje sve od sebe da upozna sve mame i sklopi prijateljstva s njima. Sretna je jer su im djeca zajedno u vrtiću i želi da to digne na viši nivo. Ponekad i malo naporna u inzistiranju, ali optimizam joj se ne smanjuje. Po pravilu, to joj je prvo (ili jedino) dijete.

 

8. Mama koja kasni.

Sam naziv kaže. Dijete uvijek dovodi trčeći, dok je već započeo doručak. I ne može protiv sebe.

 

PROČITAJTE JOŠ: Dozvolite djetetu da bude dijete!

 

9. Mama duh.

Nju ćete možda prvi put sresti na roditeljskom sastanku poslije 2 godine. A možda ni tada. Dijete dovode u vrtić drugi članovi porodice ili dadilja.

 

10. Mama s čoporom.

Dolazi u vrtić s 3+ djece. Skoncentrirana je na multitasking njihovog istovremenog sređivanja, pokušavajući ih držati pod kontrolom, dok u glavi razmišlja kad koji ima izvannastavnu aktivnost. Obično joj prilaze uz komentar “ja to nikad ne bih mogla”, dok u sebi misli “ne znam ni ja kako mogu”.

 

Autor: Milena Kostić

Izvor: Mama iz magareće klupe

 

 

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Ideje za maske
Još ne znate kako zamaskirati vaše dijete? Predstavljamo vam nekoliko ideja za masku u zadnji tren.
18
BLOG: Nezgodna pitanja, nezgodni odgovori
Neke se stvari u svijetu odraslih podrazumijevaju i razumiju bez riječi, no kad ih moramo objasniti djeci, tada nailazim...
17
Maškare - ideje za šminku
Još malo i stiže nam fašnik ili poklade, dolaze maškare, male i velike. Da bi bile male maškare što originalnije smo za ...
16
Izradite Lego kostim za maškare!
Kupovni kostimi za maškare znaju biti skupi, loše kvalitete, a i djeca ih brzo prerastu...
15





Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, što biste učinili?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!