|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Uvođenje u vrtić - 5 zlatnih pravila

Helena Primić, 25.8.2020
Uvijek se na odlasku pozdravite sa svojim djetetom tijekom uvođenja u vrtić, ali i kasnije kad ga svakog jutra budete ostavljali u vrtiću. Čak i ako dijete bude plakalo i vama bude vrlo teško nikad ne odlazite bez pozdrava.

image
Zapamtite: dijete osjeća vaše osjećaje čak i ako ih krijete
/11


Uvođenje u vrtić može postati vrlo stresno i za dijete i za majku. U svakom slučaju, riječ je o promjeni i gubitku, koju, ipak, i vi i dijete možete malo lakše preživjeti.

Pročitajte zlatna pravila koja je dobro slijediti prilikom uvođenja djeteta u vrtić.

 

1. Uvođenje neka bude uvijek postupno!

 

U praksi, čak i kod odraslih - metoda "jednostavno baci u vodu" ne djeluje tako učinkovito i bez posljedica kao postupna priprema za veliku promjenu.

To još manje vrijedi za djecu i dojenčad koja još nemaju razvijene mehanizme pomoću kojih bi se mogli nositi s hormonima stresa i svim procesima koji su doveli do velike emocionalne promjene.

Ulazak u vrtić i odvajanje od majke definitivno je vrlo velika promjena i veliki stres za bebu. Stoga se uvođenja u vrtić uvijek treba prihvatiti postepeno.

 

2. U ritmu djeteta

 

Važno je da su roditelji ti koji dolaze s djetetom na adaptaciju u vrtić, a ne druge, djetetu bliske osobe. U početku je važno slušati odgojitelja te dogovoriti s njim vrijeme koje će roditelj ostati u grupi s djetetom te kojim će se aktivnostima baviti. U prvim danima roditelj može upoznati dijete sa sobom, proći s njim kroz različite kutiće i uključiti se u igru u djetetu zanimljivim aktivnostima. U dogovoru s odgojiteljima, postupno će se produživati vrijeme djetetova ostanka u grupi. Važno je da roditelj dođe po dijete u dogovoreno vrijeme, bez kašnjenja.

 

Kao što sva djeca ne prestaju dojiti u isto vrijeme i ne hodaju u dobi od jedne godine, postoje i razlike između djece kada je riječ o uvođenju u vrtić.

Ako je vašem djetetu potrebno više vremena za usvajanje nove životne rutine, to ne znači da je previše vezan za vas ili da radite nešto pogrešno. Umjesto da se bavite komentarima okoline, poslušajte dijete i njegov ritam.

 

3. Od djeteta se uvijek pozdravite!

 

Majkama je često vrlo teško kad vide bebu kako plače kad odlaze, pa to pokušavaju izbjeći tako što nekako „pobjegnu“ iz igraonice. Ali to će kod djeteta izazvati još veći strah, jer dijete jednostavno ne zna zašto ste iznenada nestali i hoćete li se ikada vratiti.

Stoga se uvijek pozdravite s djetetom tijekom uvođenja, a i kasnije kad ga vozite u vrtić. Čak i ako će dijete plakati i neće htjeti ići u vrtić, a vama bude jako teško. Izdržite svoju i stisku svoga djeteta i iskreno mu recite kada ćete se vratiti. Nemojte mu lagati da ćete skočiti samo do trgovine ako imate u planu po njega doći tek poslije ručka ili odmora!

Ako je to prevelik stres za vas, dobra je ideja razgovarati o tome s partnerom, odgajateljem, prijateljem ili stručnom osobom u vrtiću.

 

PROČITAJTE JOŠ: Kako spriječiti ugrize kod predškolske djece?

 

 

4. Neka radije s dijetetom u vrtić ide tata!

 

Ako uvođenje u vrtić prepustite ocu, zaista vam može biti malo lakše. Ili ipak ne -  posebice, ako se budete stalno pitali što sada rade ili dali dijete plače, dali ga otac zna utješiti i slično.

Stoga je tijekom uvođenja u vrtić vrlo važno da znate osluškivati sve svoje osjećaje. Ponekad i tako što uvođenje preuzme djetetov otac.

 

5. Budite nježni s djetetom i prema sebi!

 

Djetetov odlazak u vrtić uvijek je velika promjena - bolna odvojenost od majke i veliki gubitak života koji je beba imala sve do vrtića. Toga djete ne možete poštedjeti ali mu možete pomoći u tome. Uz podršku i puno ljubavi - kako prema djetetu, tako i prema sebi -majci, koja se prvi put ozbiljno odvaja od svog djeteta.

U tom razdoblju, dakle, ne unosite nikakve druge promjene u djetetov i vlastiti život, već prije svega budite vrlo nježni, razumljivi i strpljivi prema djetetu i sebi. Baš kao što vam je trebalo devet mjeseci da rodite sunce, tako i proces uvođenja u vrtić treba vremena.

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Ne želim pospremiti sobu!
Kako reagirati u takvoj situaciji!? Nema roditelja koji se nisu suočili s djetetovim prkosom. Dijete naprosto ima potreb...
6
Bakin napitak za bolji imunitet
Nekada nije bilo toliko različitih dodataka prehrani za povećanje otpornosti djece, no naše su bake znale mnoge trikove ...
5
Dozvolite djetetu da bude dijete!
Normalno je da roditelji žele svojoj djeci sve najbolje i da se trude da ih odgoje što bolje mogu. Međutim, ponekad rodi...
4
Dobitnica profesionalnog fotkanja
Nakon dugog vijećanja, žiri je odabrao najdirljiviji komentar...
4





Anketa

.
пеперутка16

.

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!