|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

5 pravila za briljantan porođaj

Emma Hartfield, Ivana Sučić, 5.6.2013
Razmotrite sve mogućnosti kako bi vam iskustvo porođaja ostalo u najljepšem sjećanju. T&L vam donosi pet smjernica.

image
/11


1 PLANIRAJTE UNAPRIJED

Donesene odluke morate zabilježiti u svoj porođajni plan, koji ćete priložiti zajedno s ostalom trudničkom dokumentacijom, no morate uzeti u obzir da se radi vaše i bebine sigurnosti medicinsko osoblje ponekad ne može doslovno pridržavati svega što u njemu piše. Stoga budite prilagodljivi jer nikad ne znate što vas čeka na porođaju i hoćete li moći podnijeti bol. Na vrijeme počnite razmišljati o tome kakav porođaj želite i prikupite što više informacija. Najvažnije odluke trebali biste donijeti prije 36. tjedna trudnoće.

2 ODLUČITE SE ZA POROĐAJNOG PARTNERA

U većini hrvatskih bolnica dopušteno je da rodilja na porođaju ima pratnju. To može biti vaš partner, majka, sestra ili prijateljica, a na vama je da odlučite želite li da to bude osoba s kojom ste najbliži ili netko tko je već prošao iskustvo porođaja i majčinstva. Imati pratnju na porođaju koja će vam pružati potporu čini cijelo iskustvo još značajnijim i ugodnijim. Nije bitno je li to vaš dragi ili majka, bitno je da želi biti ondje uz vas.

3. IZABERITE LOKACIJU

U Hrvatskoj još uvijek ne postoji mogućnost porođaja kod kuće ili u porođajnim centrima, stoga je porođaj u bolnici, barem za sada, jedini izbor. Ipak, alternativa postoji u odabiru načina porođaja, koji ne mora biti standardni ležeći. Primjerice, rodilište u Rijeci, Splitu, kao i privatno rodilište Podobnik, nudi i opciju porođaja u vodi ili na stolcu. Porođaj na stolcu možete odabrati i u zadarskom te pulskom rodilištu, a većina hrvatskih rodilišta pruža vam mogućnost rađanja sjedeći, polusjedeći ili na boku. U svakom slučaju, iskustvo i stručnost bolničkog osoblja (opstretičar, primalja, pedijatar, anesteziolog, medicinska sestra) osigurat će da porođaj, ako je posrijedi i carski rez, završi na najbolji mogući način za vas i bebu koju ste toliko iščekivali.

4. RAZMOTRITE METODE UBLAŽIVANJA BOLOVA

Bilo da razmišljate o epiduralnoj ili samo o udisanju plina i zraka, važno je da se upoznate sa svim prednostima i mogućim nedostacima svih metoda ublaživanja bolova.

EPIDURALNA Podrazumijeva injekciju lokalnog anestetika u prostor koji okružuje leđnu moždinu u srednjem donjem dijelu leđa. Prilikom davanja injekcije morate biti izrazito mirni, a za dovršenje postupka i početak djelovanja potrebno je oko 20 minuta, stoga nemojte previše čekati da biste zatražili epiduralnu. Epiduralna se preporučuje ako je rodilja iscrpljena ili ima visok tlak te ako se predviđa dugotrajan porođaj. S potpunom epiduralnom ne možete se micati i osjetiti nagon za tiskanje (upućuje vas primalja), no postoji i „mobilna epiduralna“ koja blokira bol, ali ste pokretljivi.

ENTONOX (PLIN I ZRAK)
Svima se dopušta korištenje ove metode ublaživanja bolova u kombinaciji s još nekom metodom. Mješavina 50% dušik-oksida i 50% kisika udiše se polako kroz specijalnu masku ili na usta, a učinak je brz. Pomaže pri smanjenju osjeta bola, ali ne uklanja bol u potpunosti.  Nuspojave znaju biti mučnina i vrtoglavica.

PETIDIN Petidin je sintetički opijat vrlo sličan morfiju i ublažuje bol podražavajući „receptore bola“ u mozgu i leđnoj moždini. Primjenjuje se davanjem injekcije u mišić (intramuskularno) i započinje s djelovanjem nakon 20 minuta. Vrlo je djelotvorna metoda ublaživanja bolova i posebno je korisna ako rodilja ne želi ili ne može primiti epiduralnu anesteziju. Zabilježene nuspojave petidina uključuju pospanost, vrtoglavicu, gubitak kontrole, mučninu i povraćanje. On također može učiniti bebu pospanom pa ako je porođaj već uznapredovao, petidin vam upravo zbog toga vjerojatno neće biti ponuđen.

TENS APARAT TENS je maleni uređaj na baterije kojim se električni podražaji šalju kožom, a učvršćen je malenim kopčama na leđa. Radi na principu stimulacije proizvodnje tjelesnih ublaživača bola i blokiranja bolnih podražaja. TENS je postao vrlo popularno sredstvo ublaživanja bolova tijekom porođaja, a može ga se kombinirati s drugim farmakološkim metodama za ublaživanje bolova.

VODA Topla voda ima blagotvoran učinak i pomaže vam da se opustite. Također stimulira produkciju endorfina koji aktiviraju tjelesna osjetila poput opijuma, uzrokujući smanjenje osjeta bola. Ako vam je potreban stalni CTG nadzor djeteta ili ste primili epiduralnu anesteziju, nećete nažalost moći leći u bazen. Važno je i slijediti upute primalje ili liječnika o ostanku ili izlasku iz vode.

AKTIVAN POROĐAJ
Hodanje ili ljuljanje na pilates lopti ne ublažuje samo bol nego i pomaže bebi da se brže spusti u porođajni kanal. Količina aktivnosti ovisit će o metodi ublaživanja bolova koju ste odabrali, kao o i vremenu koje morate provesti pod CTG nadzorom.

5. PRIPREMITE SE ZA POROĐAJ UZ ASISTENCIJU

U nekim slučajevima potrebna je dodatna pomoć kako bi porođaj bio uspješno obavljen. Ako prenesete, porođaj će biti induciran davanjem dripa koji stimulira kontrakcije. U slučaju da beba „zapne“ ili porođaj za nju postane prestresan, moguća je uporaba instrumenata koji će bebi pomoći da lakše izađe van, poput forceps hvataljki ili/i vakuum pumpe. Prije toga će vam vjerojatno obaviti epiziotomiju, rez kojim će proširiti otvor vaše vagine. Carski rez najčešće se obavlja ako se beba ne spusti dovoljno nisko u porođajni kanal ili pokazuje znakove životne ugroženosti, što vrijedi i za majku.

Što god da se dogodilo, ako ste upoznati sa svim mogućnostima i imate povjerenja u svoju primalju, sigurno ćete donijeti najbolju odluku za sebe i maleno biće koje ste stvorili.


Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Tumačenje ultrazvučnih nalaza u trudnoći
EDD, BPD, TCD, GS... pomažemo vam razumijeti što znače sve te skraćenice koje ginekolozi koriste za tumačenje razvoja v...
10
Znakovi trudnoće
Neke žene odmah primjete znakove koji ukazuju na trudnoću, dok druge ne osjećaju niti jedan od tipičnih znakova, a opet ...
4
Drugi mjesec trudnoće
Što se događa u vašem tijelu u drugom mjesecu trudnoće? (engleski video)
4
Znakovi višeplodne trudnoće
Znači li višeplodna trudnoća i posebne znakove trudnoće? Da, .... i ne.
4





Anketa

.
пеперутка16

.

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!