|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Zašto se javljaju mučnine i kako ih spriječiti?

Uredništvo Ringeraje, 26.5.2020
Dvije od tri trudnice u prvom se tromjesečju suočavaju s mučninama. One uglavnom nestaju nakon prvog tromjesečja.
Ključne riječi:

image
Mučnina u trudnoći je vrlo česta. (Foto: freepik.com)
/11


Vrlo brzo nakon što vam je liječnik potvrdio ovu sretnu vijest počele su nesretne mučnine.

Mučnine u trudnoći počinju vrlo rano nakon začeća, kod nekih žena već nakon četvrtog tjedna, a od njih pati 70 posto trudnica.

One ne traju cijelu trudnoću. Najčešće se smire nakon 12. tjedna trudnoće, a kod nekih trudnica mučnine mogu potrajati i do 16. tjedna.  Vrlo rijetko se jave povremeno  i  u ostatku trudnoće.

Mučnine u trudnoći, ako su u granicama normale, nisu opasne za bebu ali buduću mamu mogu jako iscrpiti, pogotovo ako mučnina traje tijekom cijelog dana, a ne samo ujutro. Tada su buduće mame veoma zbunjene jer pada u vodu onaj pojam  „jutarnje mučnine“.

 

Što uzrokuje mučnine u trudnoći?

Točan uzrok mučnina u trudnoći ne može se odrediti, one se javljaju kao posljedica više različitih tjelesnih promjena.

 

Mogući uzroci mučnina u trudnoći su:

 

PROČITAJTE JOŠ: Zašto se trudnicama jede baš određena hrana

 

1. Nagli porast hormona u krvi

U ranoj trudnoći naglo naraste razina dva hormona: hormona trudnoće ß-hCG (humani korionski gonadotropin) i estrogena.

Hormon trudnoće održava opskrbu tijela estrogenom i progesteronom i sprječava menstruaciju. U ranoj trudnoći najbrže raste njegova prisutnost u tijelu, svaka tri dana ima ga dva i po puta više. 

Promjena količine hormona u tijelu utiče i na brz pad šećera u krvi što kod svake osobe uzrokuje mučnine.

Ovo je jedno od mogućih objašnjenja zašto se javljaju mučnine u trudnoći, ali moguće je i da je nagli rast hormona nepovezan s mučninama, da se jednostavno te dvije pojave javljaju istovremeno.

 

2. Pojačana osjetljivost na mirise i okuse

Pojedine trudnice tijekom trudnoće postanu izuzetno osjetljive na pojedine mirise i okuse. Jedna teorija tu osjetljivost povezuje s visokom količinom hormona estrogena, a druga  teorija objašnjava pojavu mučnina kao odgovor tijela na moguće zagađenje iz hrane.

 

Naime, većini trudnica početkom trudnoće postane muka kada pomisle na cigarete, alkohol, meso ili jaja. Smatra se da tako tijelo podsvjesno štiti novi život od mogućih tvari koje mogu štetno uticati na razvoj djeteta.

 

PROČITAJTE JOŠ: Krvarenje na početku trudnoće

 

3. Postojeći zdravstveni problemi

Žene koje su prije same trudnoće patile od migrena ili imale problema sa želucem sklonije su mučninama u trudnoći. Želudac se u trudnoći počinje sporije prazniti, cijeli probavni sustav sporije radi, a kao nuspojava javljaju se neželjene mučnine.

 

4. Umor i stres

Žene koje u trudnoći pate od mučnina umorne su i pod stresom. Taj umor i stres mogući je uzrok novih mučnina. Sve to stvara jedan začarani krug osjećaja bezvoljnosti.

 

Uz mučnine se zbog dehidracije mogu javiti i glavobolje, a zbog pritiska kiseline na jednjak pojavljuje se i žgaravica.

 

Utječu li mučnine na razvoj djeteta?

 

Za razvoj djeteta važno je da je majka zdrava. Blago i umjereno povraćanje ne može škoditi vašoj bebi, ona je sigurno “zapakirana”.

Mučnine u trudnoći javljaju se tijekom prvog tromjesečja, a čak i ako buduća mama ne dobiva na tjelesnoj masi tijekom tog razdoblja, povraćanje ne predstavlja problem ako trudnica unosi dovoljno tekućine i može zadržati hranu.

Nakon 12. tjedna (najkasnije 16.) apetit se vraća i trudnice su spremne za uživanje u trudnoći.

Ipak, o mučninama u trudnoći trebali bi porazgovarati s ginekologom ili obiteljskim doktorom.

 

Povraćanje u trudnoći može biti i opasno, ako traje predugo i ako je intenzivnije od onog što se smatra “normalnim” - povezuje se s bebama koje su rođene prerano ili su niske porođajne težine.

 

PROČITAJTE JOŠ: 10 jednostavnih načina da ublažite mučninu

 

Kako ublažiti mučnine u trudnoći?

Nije lako prihvatiti mučnine u trudnoći. Mnoge buduće mame doista se osjećaju loše i iscrpljeno od povraćanja. I nije im dovoljno to što znaju da će mučnine prestati.

 

Ako patite od mučnina, možete isprobati sljedeće savjete kako bi ih ublažili:

 

  • Jedite manju količinu obroka i ubacite međuobroke kroz dan kako vam želudac nikad ne bi bio prazan. Hrana bogata proteinima i složeni ugljikohidrati posebno pomažu. I bez obzira na to što jedete, pokušajte jesti sporo.
  • Nemojte leći neposredno nakon obroka nego prošetajte. Probava vam je ionako usporena zbog trudnoće, a ležanje je dodatno usporava.
  • Ne skačite ujutro iz kreveta. Polako se dižite.
  • Izbjegavajte hranu i pića koja uzrokuju mučninu.   
  • Jedite hladniju hranu. Toplija hrana ima jaču aromu.
  • Tekućinu pijte između obroka, ne uz obrok. Ispijanje tekućine gutljaj po gutljaj dobar je način da ostanete hidratizirani bez da unosite veće količine tekućine od kojih će vam biti mučno.
  • Ako puno povraćate, umjesto vode počnite piti izotonične napitke bogate elektrolitima, soli, glukozom i natrijem.
  • Pokušajte izbjegavati tople i zagušljive prostorije, korištenje intenzivnih parfema i vožnje autobusom ili autom.
  • Posavjetujte se s liječnikom koji čaj za smirenje želuca možete piti u trudnoći.
  • Također, prenatalne vitamine pijte u vrijeme kada znate da nećete povraćati kako ne bi izbacili sve toliko potrebne vitamine i minerale.
  • Trudnice koje su prošle mučnine savjetuju da pored sebe imate krekere za gricnuti ali da i gutljaj coca-cole može malo ublažiti mučninu .

 

 

Kada je vrijeme za posjet doktora?

 

Kada krenu jutarnje mučnine, o njima porazgovarajte s doktorom. Intenzitet povraćanja vrlo je bitan.

Ako ne unosite dovoljno tekućine u organizam, ne dobivate na kilaži i ako ne možete ni jesti ni piti odmah se javite liječniku. Također, na svoju ruku tijekom trudnoće nikad ne bi smjele uzimati lijekove protiv mučnine.

Želimo vam drage trudnice da razdoblje trudnoće što brže prođe kako bi mogle uživati u svojoj trudnoći!

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Može li intimni odnos zaista "pokrenut...
Mnogi vjeruju u to da intimni odnos može "pokrenuti" porođaj kod žena koje su već blizu termina porođaja. Ima li u tom...
6
Voćna salata!
Kod pripremanja voćnih salata, pored ukusa, bitan je izgled. Voće od kojeg se priprema salata, najčešće se sjecka, pa je...
6
Jeste li već preuzele svoj poklon paket u ...
Za sve trudnice i roditelje djece rođene nakon 1.1.2023. pripremili smo prigodne pakete s pogodnostima i poklonima, a sv...
5
Tumačenje ultrazvučnih nalaza u trudnoći
EDD, BPD, TCD, GS... pomažemo vam razumijeti što znače sve te skraćenice koje ginekolozi koriste za tumačenje razvoja v...
5





Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, što biste učinili?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!