|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

10 jednostavnih načina da ublažite mučninu

Uredništvo Ringeraje, 17.3.2020
Dobra vijest je ta da ćete kroz samo nekoliko mjeseci postati mama, a loša da će vas na to neko vrijeme najvjerojatnije podsjećati jutarnje mučnine.

image
Mučnina u trudnoći je vrlo česta
/11


 Neke žene imaju tu sreću da ih ovaj problem zaobiđe, dok neke buduće mame jutarnje mučnine redovno posjećuju. Možda ih se nećete moći u potpunosti riješiti, ali imamo za vas 10 savjeta koji će vam pomoći da ublažite njihov intenzitet.

 

1. No stress

Iako to često zna biti teško, ipak se potrudite da se što je manje moguće nervirate. Iako ste kao novopečena trudnica vjerojatno osjetljiviji nego do sada, ne dozvolite da vas izbace iz takta. Osim što stres pogoršava simptome, on negativno može uticati i na samu bebu.

 

2. Ne izbjegavajte hranu

Nikako ne zaboravite jesti na vrijeme. Morate imati bar tri obroka dnevno, a na odmet nisu i dvije lagane užine poput voća. Jer, prazan želudac mogao bi pojačati mučninu. Ipak, nemojte ni pretjerivati s hranom. Jedite češće, ali manje.

 

3. Ne zaboravite na fizičku aktivnost

Mnoge trudnice iscrpljene mučninama čitav dan ostaju u krevetu, misleći da će time riješiti problem. Međutim, rješenje leži u postupku potpuno suprotnom od izležavanja – u kretanju! To što ste

trudni ne znači da morate zanemarivati fizičku aktivnost. Naravno, ako je s vama i vašom bebom sve u redu i ako vam doktor nije preporučio strogo mirovanje. Svakako, aktivnost je potrebno prilagoditi novonastaloj situaciji, pa samim tim treba izbjegavati zahtjevne, iscrpljujuće aktivnosti. Lagane šetnje bit će sasvim dovoljne.

 

PROČITAJTE JOŠ: Visoka temperatura u trudnoći

 

4. Izbjegavajte jake mirise

Izbjegavajte suviše začinjenu hranu koja pritom ima izrazito jak miris. Parfemi također mogu biti jedan od izazivača jutarnje mučnine u ovom periodu.

 

5. Ne umarajte se

Izbjegavajte se u ovom periodu baviti kućnim poslovima poput usisavanja, pranja prozora, ribanja kupatila… Iako će muškarci misliti da ih samo pokušavate naviknuti da oni to rade, pospremanje kuće i sve aktivnosti koje to podrazumijevaju mogu pogoršati mučninu.

 

6. Pazite što jedete

Namirnice kao što su tjestenina, kruh, žitarice napunit će vaše tijelo energijom, a ipak neće izazvati mučninu od koje strahujete poslije svakog obroka.

 

PROČITAJTE JOŠ: Zašto se bebe mrdaju dok su u trbuhu

 

7. Juhice i maneštrice kao lijek

Zdrav obrok koji će vas također vrlo brzo zasititi, a da pritom neće izazvati jutarnje mučnine, su juha i raznorazne maneštrice od povrća. Ne zaboravite pretjerati sa začinima.

 

8. Slušajte savjete doktora, a ne baka

Iako će bake brže-bolje potrčati da vam pomognu pripremajući vam raznorazne čajeve protiv mučnine, ipak skupite hrabrosti i odbijte ih dok se ne posavjetujete s doktorom da li sastojci koje oni sadrže smijete konzumirati.

 

9. Stop cigaretama

Podrazumijeva se da ćete, u slučaju da ste do sada bili pušač, ostaviti cigarete koje ne samo da izazivaju mučninu, već ugrožavaju i vaše i zdravlje bebe koju ćete uskoro donijeti na svijet. Međutim, to nije dovoljno. Osim što ćete prestati da pušite, izbjegavajte i zadimljene prostorije gdje svi oko vas puše.

 

10. Zaboravite na kofein

Kava je proizvod koji ćete morati bar na neko vrijeme izbaciti iz upotrebe ako ne želite da se svakodnevno susrećete s iscrpljujućim mučninama.

U slučaju da su mučnine toliko jake da vas sprečavaju obavljati uobičajene radnje ili da one potraju duže od tri mjeseca, ne oklijevajte se obratiti doktoru koji vodi vašu trudnoću.

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Kilogrami u trudnoći
Uz svu sreću koju majka osjeti kada ugleda plusić na testu za trudnoću, onaj „ženski“ dio nas automatski pali lampicu: „...
30
Važni pregledi tijekom trudnoće – prvo tro...
Uz redovne ginekološke preglede možeš se osigurati da tvoja beba i ti budete zdravi i počneš se pripremati za porod mirn...
29
Uloga kalcija u prehrani trudnica
Jedna od glavnih uloga kalcija je pomoć u rastu, razvitku i čuvanju kostiju i zubi. Kao buduća majka morate zadovoljiti ...
26
Sve što trebate znati o pregledima u trudn...
Do 37. tjedna trudnoće pregledi se obavljaju u ambulanti kod izabranog ginekologa, a nakon toga trudnice s uputnicom odl...
15





Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, što biste učinili?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!