|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?

Lino žitne kašice – moje prve žitarice!

Uredništvo Ringeraje, 5.2.2015
Žitarice su dobar izvor vitamina B skupine, i to u prvom redu tiamina, riboflavina, niacina i folata koji igraju ključnu ulogu u procesu metabolizma proteina, masti i ugljikohidrata te su esencijalni za rad živčanog sustava.
Ključne riječi:

image
/11


Lino zaglavlje

Žitarice predstavljaju temelj pravilne prehrane. Jedan su od najboljih izvora brzo i lako dostupne energije, te sve češće postaju prvi izbor prilikom uvođenja novih namirnica u djetetovu prehranu. Naime, početno razdoblje uvođenja krutih namirnica u prehranu dojenčeta poklapa se s fazom ubrzanog rasta i razvoja zbog čega obroci trebaju biti adekvatne nutritivne gustoće, a bebi koja se sve više aktivno kreće to će osigurati upravo žitne kašice.


Prednost ovih kašica nije samo u njihovom energetskom i nutritivnom bogatstvu, već i u blagom okusu i aromi što dojenčad, čija je do tada jedina hrana bila majčino mlijeko ili dojenački mliječni pripravak, lako prihvaća. Osim toga, žitarice obroku daju veću gustoću i novu teksturu čime dojenčad osim novih okusa, ući i o novim teksturama i hranjenju žličicom.


Žitarice su dobar izvor vitamina B skupine, i to u prvom redu tiamina, riboflavina, niacina i folata koji igraju ključnu ulogu u procesu metabolizma proteina, masti i ugljikohidrata te suesencijalni za rad živčanog sustava. Žitarice su izvor i velikog broja mineralnih tvari među kojima se ističu magnezij, selen, cink, ali i željezo. Poznato je da magnezij sudjeluje u mineralizaciji kostiju i regulaciji kontrakcije mišićnog tkiva, dok selen i cink imaju snažna antioksidativna svojstva kojima štite stanice organizma. Osim toga, ovi su minerali iznimno važni i za regulaciju imunološkog sustava.


Osim vitamina i minerala, žitarice su jedan od najznačajnijih izvora prehrambenih vlakana. Poznato je da su prehrambena vlakna iznimno važna u prehrani, a njihov blagotvorni učinak na zdravlje višestruko dokazan. Naime, vlakna utječu na probavu u cijelosti djelujući kao „čistači“ probavnog trakta i kao „hrana“ crijevnoj mikroflori.


Prvi izbor za pripremu žitnih kašica usmjeren je na žitarice koje ne sadrže bjelančevinu gluten, a to su riža, kukuruz i proso. U prehranu se potom uvode žitarice koje sadrže gluten, a to su pšenica, ječam, raž i zob. Danas osim žitarica koje se uobičajeno koriste u prehrani našeg podneblja sve popularnije postaju i one nešto manje poznatog imena i porijekla, pseudožitarice, tj. heljda, amarant i quinoa, koje su nutricionistički zanimljive zbog aminokiselinskog sastava i bogatog sadržaja mikronutrijenata.


Izbor žitarica je bogat i raznolik zbog čega se namirnice iz ove grupe lako mogu kombinirati s namirnicama iz ostalih skupina (voće, povrće, meso, mlijeko, jaja,...). Žitarice su neizostavan i važan dio dojenačke i dječje prehrane, one osiguravaju najbolji izvor energije za rast i razvoj malog organizma.

 

U novijim zdravstvenim trendovima pahuljice od žitarica dobivaju sve veću važnost. Preporučuju ih kaojedan od ključnih obroka svakoga dana.


Lino pahuljice od žitarica prilagođene su upravo ukusu djece te predstavljaju siguran izbor u prehrani djeteta.


  • Sadrže važne sastojke nužne za djetetov rast i razvoj
  • Raznovrsni i blagi okusi te glatka konzistencija kašica čine ih ukusnom početnom hranom za djecu, lakom za gutanje i uvodom u samostalno uzimanje hrane žlicom
  • Lako topljive pahuljice omogućuju laku probavljivost i dobru apsorpciju energije i hranjivih sastojaka
  • Obogaćene su vitaminima i mineralima potrebnim za skladan rast i razvoj
  • Kvalitetu jamče pažljivo birana i kontrolirana svojstva korištenih sastojaka
  • Ne sadrže konzervanse, umjetne boje i ostale aditive

 

Žitne pahuljice za djecu trebale bi postojati kao obvezan obrok u dječjoj prehrani najkraće 18 mjeseci, najčešće kao doručak, ali i dio nekog od drugih obroka.

Čokolinofrutolinorižolino

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Roditelji naučite djecu samostalnosti!
Nerijetko se događa da djeca do pred polazak u školu ne znaju sama svezati vezice na cipelama, zakopčati pravilno gumbe,...
3
S LIPIKAR BAUME AP+M do najbolje njege kož...
Kada bi vam netko rekao da vas štite milijuni i milijuni bakterija na koži, što biste rekli? Iako će neki na ovu tvrdnju...
3
Sunčanica kod djeteta može biti opasna
Tijekom vrućih ljetnih mjeseci jedna od opasnosti izlaganja suncu je sunčanica. Djeca, posebno ona mlađa, jedna su od na...
3
Cink - kako znamo da nam nedostaje?
Cink je element u tragovima koji je izuzetno važan u urođenom i stečenom imunološkom odgovoru. Kako znaš da ti nedostaje...
3





Anketa

Samostalnost.
Admin

Da li su vaša deca koliko toliko samostalna ili ih još uvek hranite i uspavljujete ? Mislim na decu od 2,5 god pa naviše.

Oznake