|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Početak nove školske godine - zlatna pravila

Uredništvo Ringeraje, 31.8.2022
Za vas smo složili pet zlatnih pravila koja je dobro uvesti kao obiteljska pravila prije početka nove školske godine kako bi obiteljski ritam tekao mirnije i s manje problema.

image
Kako biste djetetu i vama olakšali sve školske obveze, objesite djetetov školski kalendar na vidljivo mjesto. (FOTO: Freepik.com) www.freepik.com
/11


Uskoro završavaju ljetni praznici i nova školska godina više neće uključivati jutarnje izležavanje i cjelodnevne igre. Slijede zadaće i učenje, jutarnje ustajanje (čak i vrlo rano za neku djecu), popodnevne aktivnosti i uhodana obiteljska rutina.

Za vas smo prikupili pet zlatnih pravila koja je dobro uvesti kao obiteljska pravila prije početka nove školske godine, kako bi obiteljski ritam tekao mirnije i s manje problema.

 

1. Kupite mu budilicu

Svađate li se i vi svako jutro oko jutarnjeg ustajanja? Već je I nama odraslima, često ujutro teško ustati iz toplog kreveta, pogotovo kada nas čeka naporan dan na poslu. Stoga ne čudi da i djeca imaju problema s jutarnjim ustajanjem.

Ipak, dobro je naviknuti dijete da preuzme odgovornost za jutarnje ustajanje. Stoga, umjesto da svom djetetu nabavite dežurnu budilicu koja svakih pet minuta tjera dijete iz kreveta, kupite budilicu. Zajedno je namjestite na odgovarajuće vrijeme, pri čemu će dijete vježbati i poznavanje sata i organiziranje vremena.

Preporuča se da rutinu s budilicom započnete tjedan dana prije početka škole, kako bi se dijete postupno naviknulo na jutarnje vrijeme u školi, a ujedno možete isprobati različite mogućnosti prije samog polaska.

 

PROČITAJTE JOŠ: Upomoć! Dijete se boji odgovarati pred razredom

 

2. Izložite djetetov školski kalendar na vidljivo mjesto

Kako biste djetetu i vama olakšali sve školske obveze, objesite djetetov školski kalendar na vidljivo mjesto. U njega neka upisuje sve provjere znanja i ocjenjivanja kao i druge važne školske izazove i događaje.

Na taj način ćete mnogo više pomoći djetetu nego da glumite pomoćnika koji dijete samo podsjeća na njegove dužnosti, ne preuzimajući njegovu odgovornost za školu.

Vi i vaše dijete možete i sami izraditi školski kalendar i pripremiti se za početak nove školske godine na uistinu kreativan način. Ovakav kalendar kućne izrade zasigurno će biti unikatan i u potpunosti prilagođen vašoj obitelji.

 

3. Postavite vrijeme za mobitel i kompjuter

I prije nego što počne rujanska špica koja nas roditelje često dovodi u razdražljivo stanje, kada često prebrzo popuštamo djetetu, samo da bismo imali mir, odredite točno vrijeme u tjednu kada će dijete moći koristiti mobilni telefon, TV, računalo ili tablet tijekom školske godine.

Najbolji način da to učinite je da se prvo posavjetujete s partnerom i zajedno pronađete neka moguća rješenja za koja smatrate da su najbolja za dijete. Tada možete u razgovor pozvati i dijete koje će puno radije prihvatiti i slijediti vaše pravilo ako može barem malo sudjelovati u njegovom stvaranju.

Na primjer, nije vam bitno hoće li dijete jedan dan telefonirati dva sata ili četiri dana po pola sata, ali za dijete to može biti velika razlika. Stoga ga poslušajte, a pritom ne zaboravite da su roditelji vođe obitelji, koji moraju djetetove potrebe staviti ispred djetetovih želja. Čak i ako se dijete opire i buni.

Vi i vaše dijete možete sklopiti i ugovor o mobilnom telefonu!

 

PROČITAJTE JOŠ: Zapamtiti ne znači i razumjeti

 

4. Sazovite obiteljski sastanak i zajedno odredite kućni red

Izbjegavajte svakodnevne prepirke oko prljave odjeće na podu dječje sobe, pospremanja kreveta i ostalih kućanskih poslova koje dijete već može obaviti samo. Još prije početka školske godine zajedno sa svim članovima obitelji izradite kućni red i pravila za svakog člana pojedinačno.

Najlakše ćete to učiniti tako da sazovete obiteljski sastanak, koji bi trebao biti opušten i zabavan - uz obiteljski kućni red, bilješke i olovke za svakog člana, osigurajte i grickalicu ili pizzu, kako bi se uskladile potrebe i želje različitih članova obitelji.

Na sastanku bi svaki član obitelji trebao imati jednaku riječ, ali naravno vi, roditelji, donosite konačnu odluku. Ali djeca će vas puno vjerojatnije slijediti ako vam mogu reći u kojim zadacima radije sudjeluju, a koje lakše prihvaćaju. Ponekad je lakše učiniti nešto neugodno samo zato što znaš da možeš naglas reći da ti je neugodno. Stoga, shvatite svoje dijete ozbiljno i predstavite svoje granice na prijateljski način s poštovanjem.

 

5. Ostavite mu dovoljno vremena za slobodnu igru i dosadu

Naravno, super je da uz školu dijete ima i svoje izvannastavne aktivnosti i hobije, kojima razvija one dijelove sebe koje u školi i kod kuće ne može. No, suvremeni roditelji često pretjeruju s dobrovoljnim izvannastavnim aktivnostima (naravno u dobroj vjeri, kako je sve to vrlo korisno za dijete), pa dijete cijeli tjedan izbiva iz kuće i cijelo vrijeme je usred vođenih aktivnosti.

Dijete kojem nedostaje slobodne igre, ali i vremena za dosadu, gubi vezu s vlastitom kreativnošću i nutrinom te postaje sve nemirnije, dosadnije i nemotivirano. Sve manje zna što osjeća, što ga zanima i tko je zapravo. Da bismo mogli osluškivati svoju nutrinu, potrebni su nam mir, tišina i također vrlo korisna dosada.

Stoga provjerite ima li dijete dovoljno vremena za slobodnu igru tijekom tjedna, kada može rasporediti svoje vrijeme, uz užurbanu školu, izvannastavne aktivnosti i kućne obveze.

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Kreativni kutak: Dan planeta Zemlje
22. travnja slavimo Dan planeta Zemlje! Iskoristite ove dane u kući i zajedno sa svojom dječicom osmislite PLAKAT koji ć...
4
Tko su „zločesta djeca“?
Ona djeca koju mi često nazivamo zločesta djeca, najčešće su zapravo samo jako nesretna djeca- nevoljena, ignorirana, za...
4
Izradite Lego kostim za maškare!
Kupovni kostimi za maškare znaju biti skupi, loše kvalitete, a i djeca ih brzo prerastu...
4
BLOG: Nezgodna pitanja, nezgodni odgovori
Neke se stvari u svijetu odraslih podrazumijevaju i razumiju bez riječi, no kad ih moramo objasniti djeci, tada nailazim...
3





Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji vam se dio trudnoće najviše svidio ili najlakše?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!