|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Jesmo li zaista prestare za trudnoću nakon 35. godine?

Uredništvo Ringeraje, 13.9.2022
Ne želiš bebu poslije 35.? U redu, ali nemoj reći da si stara! Postoji bezbroj razloga za rađanje djece poslije trideset pete, a na kraju krajeva, to se zaista nikoga ne tiče. To je samo tvoj izbor!!!

image
Sa trideset pet godina niste prestare da postanete nevjerojatan roditelj. (Foto:freepik.com) www.freepik.com
/11


Moj muž i ja smo se vjenčali mladi. Ja sam imala dvadeset jednu, a on dvadeset tri. Odmah smo znali da smo spremni za djecu. PCOS (sindrom policističnih jajnika) je malo zakomplicirao stvari, pa se naše prvo dijete rodilo dva tjedna prije mog dvadeset osmog rođendana. Znali smo da želimo još dvoje djece, a također sam znala da ne želim rađati jedno za drugim. Od svoje dvadeset osme, smatrala sam da imam sedam godina za još dvoje djece, jer „svi znaju“ da djecu treba roditi prije trideset pete, zar ne?

 

Tko nije čuo horor priču o tome kako plodnost opada nakon trideset pete godine?

Mnogi od nas imaju onu staru tetu koja se kune da nećemo imati energije "juriti za bebom" ako ih ne budemo imali u dvadesetim ili ranim tridesetim.

S trideset i jednom, dobila sam naše drugo dijete. Moj PCOS je poludio. Imala sam zatim razarajući pobačaj i strah od raka jajnika, ali se na sreću ispostavilo da je nešto drugo u pitanju. Izgubila sam jedan od jajovoda. Bližila sam se trideset petoj i to je bio kraj puta.

 

Kraj?

Sudbina je htjela da sam tog proljeća zatrudnjela, a naša posljednja beba rođena je mjesec i pol dana nakon mog trideset petog rođendana. Nekoliko puta, kada sam medicinskom osoblju spomenula svoje godine, oni bi komentirali: „Oh, baš na vrijeme!“

 

Kada je čula da sam trudna, jedna od mojih teta je rekla: „Ovo je posljednja, zar ne? Mislim, imaš skoro trideset pet godina!”

 

PROČITAJTE JOŠ: 5 prednosti kasne trudnoće

 

Dolazak moje posljednje bebe naučilo me je velikoj lekciji

Za*ebi taj rok od trideset pet godina.

I za*ebi svakoga zbog koga se osjećaš kao da ne možeš imati zdravu, sretnu trudnoću u kasnim tridesetim.

 

Voljela bih da nikada nisam izgubila ni minutu brinući se kako bi se osjećala kao mama starija od četrdeset godina, prvog dana moje posljednje bebe u vrtiću. Ne mogu vjerovati da sam se ikada zapitala da li bih imala energije ili izdržljivosti juriti bebu, ako bih čekala do sredine tridesetih ili više, da je rodim. To je bilo tako glupo. Iskreno, mislim da sam mnogo bolja mama svom trećem djetetu jer imam više životnog iskustva, suprug i ja smo u boljem materijalnom položaju i ne osjećam da ikome moram nešto dokazivati.

 

Da sam to htjela (i da nisam „zatvorila radnju“ tijekom posljednjeg carskog reza) mogla bih imati još beba i imala bih energiju, izdržljivost i sposobnost da ih dobro odgajam. Da želimo bebu broj četiri, ja sam u savršenom stanju da se to ostvari, čak i u skoro trideset osmoj godini života.

Kao što će potvrditi svako tko je dostigao prekretnicu, trideset pet godina nije tako puno, kako što vam se čini, kada imate recimo dvadeset pet godina. Još ste tako mladi. Mnogi od nas moraju naporno raditi sve do trideset i neke da bi uspostavili karijeru o kojoj smo sanjali dok smo bili mlađi.

 

Postoji bezbroj razloga za rađanje djece poslje trideset pete, a na kraju krajeva, to se zaista nikoga ne tiče. To je samo vaš izbor!!!

 

PROČITAJ JOŠ: Trudnoća nakon 35. godine

 

Super je ako želiš svu svoju djecu ranije. Moja najbolja prijateljica je dobila bebu u dvadesetoj i bila je trudna s drugom nedugo nakon mog vjenčanja. Ove godine jedno njeno dijete je maturiralo, drugo je postalo brucoš, a ja imam učenika trećeg razreda, dijete u vrtiću i bebu. Sve smo "radile" na osnovu potpuno drugačijih rasporeda i nijedna od nas se ne osjeća krivom ili se kaje zbog bilo čega. Obje smo sretne.

 

I to je ključno.

 

Ona ne gleda moju bebu i ne govori nepristojne stvari poput: „Kako to postižeš? Nikada ne bih mogla trčati za bebom u ovom trenutku svog života! Drago mi je što sam to ranije obavila!"

 

Priznajem da mi je trudnoća u trideset petoj bila malo teža od ostalih, ali sam imala i još dvoje djece. Tko zna jesu li moje godine bile razlog tome?

 

Naravno, biologija u svemu igra važnu ulogu. Znamo da plodnost zaista počinje opadati sredinom naših tridesetih, ali nije baš da se naša maternica spontano pretvori u suhe grožđice. Nismo čarobne ruže koje gube svoju posljednju laticu za stvaranje beba u trenutku kada sat otkuca ponoć, na naš trideset peti rođendan.

 

Mnoge žene imaju zdrave, sretne trudnoće i u četrdesetim godinama. (Jennifer Lopez, Halle Berry, Celine Dion, Kim Basinger, Gwen Stefani, Salma Hayek, Cameron Diaz, pa i moja malenkost, urednica portala Ringeraja.hr).

 

Važno je razumjeti da naše godine mogu igrati ulogu u tom procesu i da treba surađivati s doktorom kako bismo ostvarile svoje ciljeve vezane za plodnost, ali nema razloga da trideset pet godina doživljavamo kao neki čarobni rok.

 

PROČITAJTE JOŠ: Kakve su vam šanse za začeće?

 

Svaka osoba može sa svojim doktorom pratiti specifičnosti svog zdravlja i plodnosti i procijeniti sve rizike na osnovu svoje povijesti. Možda postoji razlog zbog kojeg bi jedna osoba trebala pokušati upotpuniti svoju obitelj ranije u svom životu, ali to ne znači da se ista pravila primjenjuju na sve. A moderna znanost ima mnogo načina da u tome pripomogne.

 

S trideset pet godina niste prestare da postanete nevjerojatan roditelj.

Mnogima od nas je ostalo dosta dobrih godina za rađanje i nakon trideset pete, pa zaboravimo na ovo glupo vremensko ograničenje.

 

Izvor: Ringeraja.ba

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Jeste li znale da vas u dm-u čeka poklon p...
dm je za trudnice i bebe rođene u Hrvatskoj od 1.1.2024. pripremio poklon pakete koji trudnoću i prve trenutke provedene...
13
Tumačenje ultrazvučnih nalaza u trudnoći
EDD, BPD, TCD, GS... pomažemo vam razumijeti što znače sve te skraćenice koje ginekolozi koriste za tumačenje razvoja v...
6
Folna kiselina
Potrebe za folnom kiselinom za vrijeme trudnoće povećavaju se za 100 posto i postoji mogućnost da vaše dnevne potrebe ne...
4
Krvarenje u prvom tromjesečju trudnoće
Krvarenje u prvom tromjesečju trudnoće je znak da postoji mogući problem.
4





Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji vam se dio trudnoće najviše svidio ili najlakše?

Oznake

Sve najbolje!