|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Braxton-Hicksove kontrakcije

Uredništvo Ringeraje, 28.2.2020
Braxton-Hicksove kontrakcije su povremene kontrakcije koje se mogu javiti i u vrlo ranoj trudnoći, ali se najčešće javljaju tek u drugom ili trećem tromjesječju trudnoće. One nisu redovite, traju oko jednu minutu i obično nisu bolne

image
/11


TREBA LI TRUDNICA BITI ZABRINUTA ZBOG RANIH KONTRAKCIJA?

 

Braxton-Hicks-ove kontrakcije, također poznate i kao tzv. "lažni" ili "pripremni" trudovi, su sporadične kontrakcije materice koje se mogu javiti i u vrlo ranoj trudnoći, ali ih trudnice obično počnu osjećati tek u drugom, i posebno trećem tromjesečju trudnoće, oko 27. tjedna. 

 

Dobile su naziv po engleskom liječniku Johnu Braxtonu Hicksu koji je 1872. primjetio da puno žena osjeća kontrakcije materice prije samog početka porođaja. Takve kontrakcije nisu redovne, znači ne javljaju se u pravilnim razmacima, traju oko jednu minutu i obično nisu bolne već uzrokuju blažu nelagodnost.


PROČITAJTE JOŠ: VIDEO: 7 položaja za lakši porod

 

S obzirom na to da je materica jedan veliki mišić, normalno je da se povremeno potpuno stisne što trudnica može osjetiti kao izrazito tvrd trbuh, pravilnog okruglog oblika. Smatra se da one pomažu tijelu u pripremi za porođaj, ali ne moraju utjecati na skraćenje vrata materice. Ne ojsećaju ih sve trudnice tijekom trudnoće, dok ih neke osjećaju svakodnevno kroz više tjedana.

 

KAKO SPRIJEČITI STEZANJE TRBUHA?

 

Budućim majkama, pogotovo trudnicama koje očekuju svoje prvo dijete, ponekad je teško razlikovati Braxton-Hicks kontrakcije od pravih trudova i početka porođaja. Ako su kontrakcije materice nepravilne i javljaju se samo nekoliko puta dnevno bez povećanja intenziteta i uzrokuju samo stezanje trbuha bez bolova u leđima, obično se radi o tzv. "lažnim trudovima".

 

Načini na koji se one mogu umanjiti je uzimanje dovoljno tekućine (dehidracija može uzrokovati stezanja), promjena položaja tijela, mirovanje, redovno mokrenje (pun mjehur može pojačati osjećaj pritiska) ili relaksirano duboko disanje. Ako uprkos tim postupcima kontrakcije povećavaju frekvenciju i intenzitet i  javljaju se više od 4 puta u sat vremena (čak ako i nisu bolne), ako sekret iz vagine postaje sluzav i vodenast, i ako postoji i najmanji znak krvarenja, trudnice prije 37. tjedna trudnoće se svakako trebaju što prije javiti svom liječniku da se isključi opasnost od prijetećeg prijevremenog porođaja.

 

PROČITAJTE JOŠ:  Kegelove vježbe

 

Ako se radi o terminskoj trudnoći, obično savjetujemo trudnicama da se jave u rodilište kad postanu sigurne da se radi o pravim, a ne o Braxton Hicks kontrakcijama, što znači da su kontrakcije bolne, a osim trbuha, uzrokuju i bolnost donjeg dijela leđa i karlice i traju najmanje 60 sekundi, i ponavljaju se redovno svakih 10 do 5 minuta kroz barem sat vremena. 

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Važni pregledi tijekom trudnoće – prvo tro...
Uz redovne ginekološke preglede možeš se osigurati da tvoja beba i ti budete zdravi i počneš se pripremati za porod mirn...
6
Uloga kalcija u prehrani trudnica
Jedna od glavnih uloga kalcija je pomoć u rastu, razvitku i čuvanju kostiju i zubi. Kao buduća majka morate zadovoljiti ...
6
Kreni u osvajanje nagrada!
Priprema, pozor, sad! Vrijeme je da svoj natjecateljski duh pokažete i osvojite raznovrsne nagrade!
6
8 ranih simptoma trudnoće
Neke žene osjećaju trudnoću još prije pozitivnog testa. Najraniji znakovi trudnoće su...
4





Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, što biste učinili?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!