|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Za smanjivanje smrtnosti i obolijevanja te za zaštitu zdravlja novorođenčadi od iznimne je važnosti pravodobno otkrivanje zaraze kod trudnica.

image
/11


Toksoplazmoza je infekcijska bolest. Izaziva je parazit Toxoplasma gondii. Njime se zarazimo konzumirajući hranu koja je kontaminirana mačjim izmetom ili konzumiranjem janjetine i svinjetine koje sadržavaju ciste T. gondii. Ako se majka zarazi tim parazitom u trudnoći, njezin plod postaje ugrožen.

Za smanjivanje smrtnosti i obolijevanja te za zaštitu zdravlja novorođenčadi od iznimne je važnosti pravodobno otkrivanje zaraze kod trudnica. Ako trudnica ima još prije aktualne trudnoće određena IgG (antitijela) za toksoplazmozu koja su pozitivna, testiranje nije potrebno.

Testiranje se inače izvodi po sljedećoj shemi:
U 12. tjednu trudnoće, te ako je nalaz negativan, testiranje se ponavlja u 20. – 24. te u 32. – 36. tjednu trudnoće.

 

PROČITAJTE JOŠPlaniranje trudnoće


Akutno dobivena toksoplazmoza

Kad se zarazi osoba s jakim imunitetom, jasni znakovi bolesti pojave se kod samo 10 –20% zaraženih, ostali su bez znakova bolesti. Inkubacija traje 7 – 21 dan.

Poslije tog vremena na jednoj strani vrata pojave se uvećane, tvrde žlijezde, povišena temperatura, umor i bolovi u mišićima te znojenje. Rijetko se pojavi osip po tijelu, jednostrani korioretinitis, uvećana jetra ili slezena. Vrlo rijetko dođe do miokarditisa, pneumonitisa ili encefalitisa.

Trudnica

Kada se žena prvi put zarazi u trudnoći i ta se zaraza prenese na njezin plod, govorimo o PRIROĐENOJ TOKSOPLAZMOZI. Zaraza u poodmaklim tjednima/mjesecima trudnoće znači veću vjerojatnost da će se zaraziti i plod. Zaražena trudnica može biti bez ikakvih znakova bolesti, ali za plod to opet predstavlja opasnost koja može dovesti do pobačaja, prijevremenog poroda ili čak mrtvorođenog djeteta. Dijete se može roditi i s različitim kliničkim znakovima i simptomima zaraze: povišena tjelesna temperatura, vodena glava, premalena glava, uvećana jetra ili slezena, žutica, grčevi, problemi s vidom, sluhom, upala srčanog mišića, upala pluća…U 12% dolazi čak i do smrti. Trajne posljedice su: psihički problemi, grčevi, slabiji vid, mikrocefalija, niži IQ.

Kako izbjegavamo zarazu?

Pravilnim pripremanjem mesa – dobro pečeno/ skuhano/ zamrznuto, pranjem voća i povrća, tjeranjem muha i koprofagnih insekata, ne smijemo doći u kontakt s mačjim izmetom ili s predmetima koji su njime zaraženi, redovna dezinfekcija mačjih »kućica«, rad u vrtu u rukavicama.

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

9 znakova koji otkrivaju spol djeteta u ma...
Neki budući roditelji ne žele saznati spol bebe, međutim, uvijek postoji malo znatiželje hoće li dijete biti dječak ili ...
7
Jeste li već preuzele svoj poklon paket u ...
Za sve trudnice i roditelje djece rođene nakon 1.1.2023. pripremili smo prigodne pakete s pogodnostima i poklonima, a sv...
5
Ljekovite biljke za trudnice i dojilje
Ljekovite biljke su dar prirode. Uz malo znanja o ljekovitosti i pripremi mogu nam biti od velike koristi. Žene bi u per...
4
Pretrage u trudnoći
Svaka žena želi roditi zdravo dijete. Iako znamo da to, na žalost, neće uvijek biti moguće, trebamo zajedno poduzeti sve...
4





Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji vam se dio trudnoće najviše svidio ili najlakše?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!