|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Trudnica - zdravija nego ikad

Uredništvo Ringeraje, 25.5.2021
Oštriji um, bolja forma i probuđena spolna želja samo su neke od dobrobiti koje možete očekivati u trudnoći.
Ključne riječi:

image
Čestitamo – trudni ste!
/11


Čestitamo – trudni ste! Nema sumnje da ste uzbuđeni zbog onoga što donosi budućnost, no imate čak i više razloga za slavlje. Sljedećih će devet mjeseci vaše tijelo i um prolaziti kroz čudesne promjene. Ako izuzmemo jutarnje mučnine, otečene gležnjeve i debljanje, mnogi stručnjaci vjeruju da je trudnoća golem poticaj za tijelo i da su veliki izgledi da ćete se naći u boljoj formi nego ikada. Nastavite čitati kako biste otkrili osam čudesnih razloga zašto bi trudnoća mogla biti vaš put prema snažnijoj, zdravijoj i sretnijoj osobi...

DOBITAK 1 BISTRIJI MOZAK
Kada vas sljedeći put netko optuži da patite od „mamnezije“, možete ga ispraviti. Znanstvenici sa sveučilišta u Richmondu i Randolph-Macon Collegea u Virginiji proučavali su utjecaj trudnoće na ženski mozak i pronašli dokaze koji raspršuju mitove o „baby mozgu“. Zahvaljujući trudničkim hormonima, posebice oksitocinu, sudionicama istraživanja poboljšale su se mentalne sposobnosti, vid i njuh.

DOBITAK 2 NOVA SNAGA
Uz ženske hormone estrogen i progesteron, tijekom trudnoće rastu i razine muških hormona poput testosterona pa će vam ojačati mišići. Usto, nošenje nerođene bebe samo po sebi je vježba za jačanje, dok su kasna trudnoća i porođaj pravi fizički izazovi.
Zato nije iznenađujuće da članak objavljen u Scandinavian Journal Of Medicine&Science In Sports izvješćuje kako je 11% žena nakon trudnoće bolje prošlo na testovima izdržljivosti, dok ih je 61% povratilo nekadašnju snagu. Izvucite najviše iz svoje dobre forme i pripremite se za porođaj laganim vježbama za jačanje. Hodanje, joga i pilates sjajan su izbori.

DOBITAK 3 ZBOGOM LOŠIM NAVIKAMA
“Prije sam vodila veoma nezdrav život. Moj je posao uključivao mnogo druženja, pića i večernjih zabava“, priča Dunja (31), mama šestomjesečnog Lea. „Ne samo da su izlasci, piće i preskakanje obroka prestali čim sam doznala da sam trudna, nego mi je ranije vraćanje s posla dalo vremena za redovito pohađanje joge. Sada se osjećam mnogo bolje, jače i pokretnije nego ikada prije trudnoće.“ Psiholozi imaju objašnjenje za takvu promjenu i kažu kako se žene ne brinu uvijek dovoljno o sebi, no kada postanu odgovorne za drugi život, tada lakše naprave pozitivne promjene u načinu života koje su možda oduvijek planirale. A kada osjete učinak tih promjena, često nastave s dobrim navikama i nakon trudničkih devet mjeseci.

DOBITAK 4 DOBRA FORMA
Tijekom trudnoće volumen krvi povećava se do 60% jer tijelo stvara dodatna crvena krvna zrnca kako bi beba imala dobru opskrbu kisikom. Usput se pojačava i dotok kisika u sve vaše mišiće i organe. Višak crvenih krvnih zrnaca ostaje u vašem tijelu i nakon porođaja, pa se znatno poboljšava sposobnost iskorištavanja kisika. Sportski znanstvenici nazivaju to „majčinskim efektom“. Rezultati jednog istraživanja pokazali su da se kod rekreacijskih trkačica učinkovitost kojom je njihovo tijelo iskorištavalo kisik povećala za 7% u osam mjeseci nakon rađanja. Nije stoga čudno da je Paula Radcliffe osvojila New York Maraton nedugo nakon što je postala mama!

DOBITAK 5 SMANJEN RIZIK OD RAKA
Zbog izloženosti estrogenu, postoji jaka veza između rađanja djece, dojenja i smanjenog rizika od raka dojke. Prema britanskom centru za istraživanje raka, opasnost od raka dojke smanjuje se za 7% sa svakom do kraja iznesenom trudnoćom, a žene koje imaju djecu općenito imaju 30% manji rizik od onih koje nemaju. Nadalje, rizik se smanjuje za još 4% sa svakom godinom dojenja. Znanstvenici se nadaju da će otkriti koji točno hormonalni mehanizmi djeluju tijekom trudnoće i dojenja kako bi mogli iskoristiti njihove preventivne i zaštitne učinke.

DOBITAK 6 BRŽI METABOLIZAM
Sjajne vijesti za one žene koje su godinama brojile kalorije – trudnoća i dojenje ubrzavaju metabolizam, što znači da ćete brže sagorijevati kalorije kako biste zadovoljili potrebe rastućeg zametka i stvaranja mlijeka. Nemojte se stoga osjećati loše zbog svog teka koji divlja; uostalom, činjenica je da je ženama u trećem tromjesečju potrebno dodatnih 200 kalorija dnevno. Ipak pripazite da te dodatne kalorije ne dođu sve iz čokoladnih keksa i imajte na umu da ne morate jesti za dvoje. Jedite pomalo ali često, slušajte svoje tijelo i birajte zdravu hranu. Također, svoj ubrzani metabolizam nemojte nikada koristiti kao sredstvo za mršavljenje.

DOBITAK 7 BOLJE RASPOLOŽENJE
Istina je da kod nekih žena trudnoća i novo majčinstvo mogu potaknuti depresiju i tjeskobu. Ipak, kod većine žene trudnoća je razdoblje zadovoljstva, samopouzdanja i uzbuđenja. Također, postoji snažan osjećaj dostignuća i snage kod žena koje postaju majke. Ipak, ako vas nešto zabrinjava, nemojte se bojati o tome razgovarati s liječnikom, primaljom ili patronažnom sestrom, i uvijek se nekome povjerite ako se neprestano osjećate potišteno, tjeskobno ili plačljivo.

DOBITAK 8 POJAČANA SPOLNA ŽELJA
Tko bi rekao da će dodatnih deset kilograma unijeti takav žar u spavaću sobu! Ako možete svladati umor, udruženi hormoni i pojačan protok krvi znače da imate velike izglede doživjeti veće seksualno uzbuđenje te jače i češće orgazme od drugog tromjesečja sve do nakon porođaja. „Ne znam je li bila stvar u hormonima ili u činjenici da se moj suprug divno brinuo za mene i bebu, ali zbilja nisam mogla dočekati da prođe prvih šest tjedana i da ponovo možemo voditi ljubav“, kaže Viktorija (33), mama osmomjesečnog Lukasa. „Čak i u vrijeme kada sam stalno bila neispavana, nisam se mogla zasititi njegovog društva.
 

 

ISKORISTITE SVOJE DOBRO TRUDNIČKO ZDRAVLJE
Četiri jednostavna savjeta da održite svoje procvjetalo tijelo u najboljoj formi

  1. Stezanje Zamolite primalju ili liječnika da vam pokaže kako se rade vježbe za dno zdjelice. Radite ih svakodnevno kako biste izbjegli inkontinenciju u budućnosti.
  2. Volite svoj osmijeh Redovito posjećujte stomatologa i vodite brigu o svojim desnima i zubima.
  3. Nahranite se Doznajte što biste trebali jesti, a što ne, i usvojite zdrave prehrambene navike.
  4. Vježbajte Upišite se na trudničku jogu ili pilates. Vježbanjem ćete održavati dobru formu i smiriti svoje misli.

U trudnoći i nakon porođaja vaše će tijelo mnogo bolje iskorištavati kisik. Znanstvenici to nazivaju „majčinskim efektom“


Trudna&lijepa 16

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Tumačenje ultrazvučnih nalaza u trudnoći
EDD, BPD, TCD, GS... pomažemo vam razumijeti što znače sve te skraćenice koje ginekolozi koriste za tumačenje razvoja v...
10
Rani znakovi trudnoće: Iscjedak iz rodnice
Trudnoća uzrokuje mnoge promjene u ženskom tijelu, a jedna od njih je čvrstoća i položaj cerviksa. Praćenjem promjena u ...
5
Donat Mg nagradna igra-2.pitanje!
10 dana, 5 dobitnica. Danas imate priliku ponovno osvojiti poklon paket Donat Mg-a. Kako osvojiti pročitajte u nastavku....
4
Donat Mg nagradna igra-5. i posljednje pit...
Danas imate priliku osvojiti poklon paket Donat Mg-a. Kako osvojiti pročitajte u nastavku...
4





Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, što biste učinili?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!