|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Tablica spavanja: Koliko sna je potrebno bebi?

Uredništvo Ringeraje, 15.11.2022
Stručnjaci su napravili tablicu spavanja koja pokazuje koliko sna treba prosječna beba, ali ne brinite ako dijete spava manje, najvažnije je da dobro napreduje

image
/11


Neispavane bebe ne jedu, nisu dobro raspoložene i razdražljive. Prema literaturi, tijekom prvih mjeseci bebe bi trebale spavati cijeli dan, ali to obično nije tako. Stručnjaci su izradili "tabelu spavanja" koja pokazuje koliko sna treba prosječna beba, no ako vaša beba spava manje, ne brinite.

 

Od 1 do 3 mjeseca - Novorođenčad bi trebala spavati do 18 sati dnevno, 10 sati noću i osam danju. Bebama ponekad treba i mjesec dana da nauče razlikovati noć i dan, pa se nerijetko događa da u prvim tjednima cijelu noć budu budne, a danju spavaju. Mir i tišina "govore" bebi da je vrijeme za spavanje. Nemojte se igrati s bebom usred noći.

 

PROČITAJTE JOŠ: Najbolje glazbene uspavanke za bebe (i roditelje)

 

Od 3 do 6 mjeseci - Ove bebe bi trebale spavati oko 15 sati, 10-11 sati noću i oko četiri sata tijekom dana. Pedijatri tvrde da je beba već u dobi od 4 do 6 mjeseci spremna spavati cijelu noć, ali malo tko to čini.

 

Od 6 do 9 mjeseci – U ovoj dobi bebe bi trebale spavati oko 14 sati, noću oko 11 sati, danju oko tri sata (dva puta po sat i pol). Bebe u ovoj dobi često se bude noću iako su dobro spavale, uglavnom zato što su u fazi nicanja zubića. Pedijatri savjetuju da nikako ne uvodite noćni obrok kako biste smirili dijete.

 

Od 9 do 12 mjeseci - S devet mjeseci beba bi trebala spavati 14 sati dnevno, odnosno od 9 do 11 noću, a ostatak danju. Razlozi buđenja u ovoj dobi dosta su slični onima sa 6 ili 7 mjeseci, samo što im je sada lakše zaspati samima.

 

PROČITAJTE JOŠ: VIDEO: Kako pobjeći usnuloj bebi?

 

Od 12 do 18 mjeseci - S godinu dana bebe trebaju oko 13 sati sna, od čega 11 noću i dva sata dnevno. Nije bitno spava li vaše dijete jednom po dva sata ili dva puta po sat vremena, ali polako dolazi vrijeme kada će spavati samo jednom u toku dana. U ovom razdoblju važno je početi učiti dijete da samo zaspi, odnosno da zaboravi na ljuljanje, nošenje, vožnju u kolicima. Kad se noću probudi, vjerojatno neće moći samo zaspati i tražit će vas, ali stručnjaci savjetuju da bebu ne dižete iz kreveta. Dajte mu do znanja da ste tu, pomazite dijete i pustite ga da pokuša samo zaspati.

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Odvikavanje od dude
Iako se roditelji ponekad brinu zbog mogućih negativnih posljedica dude za razvoj zubi, nasilno odvajanje nije preporučl...
4
Dodaci prehrani bitni su i za dojilje
„Bebe zaista brzo napreduju. Nakon tri mjeseca sve je puno lakše – više spavamo i više se igramo. Ali da bi bebe napredo...
4
Sretan uskrs!
Želimo svima ugodne blagdane....
4
Mirna & Niko
Izvesti dijete na pravi put je izazov, ali i odgovornost.
4





Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji vam se dio trudnoće najviše svidio ili najlakše?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!