|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Sve što niste znali o spinalnoj anesteziji

Uredništvo Ringeraje, 23.2.2021
Bolovi tijekom poroda mogu biti djelotvorno ublaženi ili potpuno uklonjeni pomoćuregionalne anestezije, a da pritom ipak bude moguć spontani porod ili bezbolni porodcarskim rezom.

image
Spinalna anestezija vrlo brzo oslobađa bol u donjem dijelu tijela.
/11


Kako spinalna anestezija funkcionira?

 

Spinalna anestezija vrlo brzo oslobađa bol u donjem dijelu tijela. Primjenjuje se tako što anesteziolog aplicira iglu u donji dio leđa, u membranu koja okružuje leđnu moždinu i ubrizgava anestetik u likvor koji se nalazi u toj membrani. Ta membrana je ispunjena različitim živcima i živčanim završecima stoga anestetik direktno djeluje na njih.

Tijekom ubrizgavanja anestetika možete osjetiti peckanje pri samom početku ubrizgavanja, ali sama spinalna anestezija i širenje anestetika kroz leđnu moždinu nisu praćeni osjećajem bola.

Kako anestezija počinje djelovati možete primijetiti ukočenost i nepokretnost u stopalima, potom u nogama, sve do struka. Kada anestetik prestane djelovati, pokretljivost će vam se polako vratiti.

Koliko ćete biti "bez osjećaja" zavisi od vrste lijekova koji su korišteni. Spinalna anestezija primijenjena tijekom prirodnog i urednog poroda omogućit će vam da osjetite kontrakcije i da se pomičete po krevetu, dok vas primjena ove anestezije tijekom procedure carskog reza ostavlja potpuno nepokretnima od pupka na dolje.

 

Razlika između spinalne i epiduralne anestezije

Spinalna anestezija se od epiduralne razlikuje zato što se ubrizgava direktno u likvor unutar leđne moždine i zato što je to injekcija koja se primi jednom, dok se kod epiduralne postavlja kateter kroz koji stalno prolazi anestetik. Rezultat spinalne anestezije je brzo oslobađanje od bola koje traje par sati.

Doktor će vam preporučiti spinalnu anesteziju ako odlučite da želite da se oslobodite bola tijekom samog poroda ili ako porod napreduje velikom brzinom pa nema vremena za kompliciranu proceduru primjene epiduralne. Također, primjenjuje se i kada je potrebno izvršiti carski rez.

 

PROČITAJTE JOŠ: Što je porođaj carskim rezom?

 

Koje su prednosti spinalne anestezije?

Prednosti su sljedeće:

• Oslobađa od bola za nekoliko minuta.

• Mali postotak anestetika dospijeva do bebe.

 

Koji su nedostaci spinalne anestezije?

 

Nedostaci su sljedeći:

 

• Morate biti u nezgodnom položaju za vrijeme apliciranja anestezije.

• Reduciran osjećaj u donjem dijelu tijela može biti problem kada dođe vrijeme da pogurate bebu, što može dovesti do potrebe za korištenjem vakuuma ili forcepsa (u tom slučaju postoji rizik od ozbiljnih povreda i rastezanja). Umjerena doza anestetika svakako može umanji ovaj efekt.

• Anestetici mogu smanjiti vaš krvni pritisak, smanjujući time protok krvi do bebe, što dovodi do smanjenog broja otkucaja bebinog srca. (Ovo se može spriječiti primjenom određenih lijekova koji će biti ubrizgani u vašu krv tijekom porođaja.)

• Anestetici mogu izazvati svrab u predjelu lica, mučninu.

• U rijetkim slučajevima, anestetici izazivaju peckanje u predjelu nogu ili zadnjice koje može potrajati i do nekoliko dana.

• U 1 od 100 slučajeva spinalna anestezija može izazvati jaku glavobolju koja traje i nekoliko dana nakon procedure.

• U rijetkim slučajevima, spinalna anestezija može utjecati na disanje, dok u vrlo rijetkim slučajevima ona može izazvati povredu živca ili infekciju.

 

PROČITAJTE JOŠ: Disanje pri porođaju

 

Kada se spinalna anestezija ne preporučuje?

 

Nisu sve trudnice dobri kandidati za ovu vrstu anestezije. Trudnice koje neće moći primiti ovu vrstu anestezije su one koje pate od niskog krvnog tlaka, poremećaja krvarenja, infekcije krvi, infekcije kože u donjem dijelu leđa gdje se aplicira igla, ili ako su imale bilo kakve alergijske reakcije na lokalnu anesteziju tijekom života.

 

Također, žene koje uzimaju lijekove za razrjeđivanje krvi nisu dobri kandidati za ovakvu vrstu anestezije.

 

 


Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Tumačenje ultrazvučnih nalaza u trudnoći
EDD, BPD, TCD, GS... pomažemo vam razumijeti što znače sve te skraćenice koje ginekolozi koriste za tumačenje razvoja v...
8
Može li intimni odnos zaista "pokrenut...
Mnogi vjeruju u to da intimni odnos može "pokrenuti" porođaj kod žena koje su već blizu termina porođaja. Ima li u tom...
6
Donat Mg nagradna igra-5. i posljednje pit...
Danas imate priliku osvojiti poklon paket Donat Mg-a. Kako osvojiti pročitajte u nastavku...
4
Kako biti sretna?
Osmijeh otvara sva vrata. Budite ono što jeste, ne uspoređujte se sa drugima i budite se sa osmjehom na licu.
4





Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, što biste učinili?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!