|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Koliko često se bebe mrdaju dok su u trbuhu?

Uredništvo Ringeraje, 8.6.2021
Evo koliko često bi morale osjetiti pokrete bebe u trbuhu, u trećem tromjesečju trudnoće.

image
Pokreti bebe u trbuhu su jedan od indikatora da je s trudnoćom sve u redu.
/11


Sve bebe su drugačije, neke su aktivnije, neke su mirnije, neke se još dok su u trbuhu "razigraju" navečer, neke se noću primire i "spavaju dok mama spava"… Ali, evo koliko bi se beba trebala "mrdati" dok je u trbuhu, u zadnjem tromjesečju trudnoće.

 

"Ako vam ovo nije prva trudnoća, vjerojatno ste i sami primijetili da se bebe 'ponašaju' drugačije još prije rođenja", kaže dr Debra Goldman, ginekolog za portal The Bump.

 

Pokreti bebe znače da je sve u redu

Pokreti bebe u trbuhu su jedan od indikatora da je s trudnoćom sve u redu. Većina trudnica prvi će pokret svoje bebe osjetiti između 16. i 24. tjedna trudnoće, i do 32. tjedna bebe će biti sve aktivnije i aktivnije, dok oko 32. tjedna, ta aktivnost se više ne pojačava, ali ostaje prisutna.

 

PROČITAJTE JOŠ: VIDEO: Kako novorođenče zaista vidi svijet oko sebe?

 

Ako primijetite bilo kakvu promjenu u kretanjima vaše bebe, ako vam se učini da su pokreti bebe slabiji ili rjeđi nego što ste navikli, ako se beba primirila tijekom dužeg vremenskog perioda, odmah se javite svom doktoru, za svaki slučaj.

 

 Na to koliko ćete osjećati pokrete bebe utječu, osim bebine "prirode" i još neki faktori, kao recimo, položaj posteljice, ili položaj bebe. Ima beba koje su aktivnije recimo, nakon što mama jede, ima onih koje kao da se "probude" kad mama legne spavati… Ali, svaka mama će poslije nekog vremena znati prepoznati obrazac bebinih navika, još dok je beba u trbuhu.

 

A taj obrazac najčešće podrazumijeva da se periodi bebine aktivnosti zamjenjuju s periodima tijekom kojih se beba "primiri".

Kad jednom "uhvatite" ritam vaše bebe, najvjerojatnije ćete moći ocijeniti kad beba spava, kad je budna. Ali, ako vam se čini da se beba miče manje nego što je uobičajeno, ili niste osjetili pokret tijekom dužeg vremena, počnite brojati "udarce".

 

PROČITAJTE JOŠ: Ta čarobna mala stvorenja - bebe!

 

"Svojim pacijenticama kažem da u takvim situacijama popiju nešto hladno, i legnu u tihu, zamračenu sobu, bez televizije, bez muzike ili bilo kakvih distrakcija, da polože obje ruke na trbuh i mjere koliko će im vremena trebati da osjete deset pokreta bebe", kaže dr Goldman.

 

"Ako tijekom sat vremena, ili najduže dva sata ne izbrojite deset pokreta, trebale bi se javiti svom doktoru."

 

Naravno, ako ne osjetite deset "udaraca" za sat vremena, to neće uvijek značiti da nešto nije u redu. Beba možda spava, ili se namjestila tako da ne možete osjetiti pokrete tako lako. Ali… nije loše provjeriti o čemu se radi, ako imate osjećaj da je beba mirnija nego obično, javite se doktoru.

 

Izvor: mondo

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

8 pitanja koje vam je neugodno postaviti
Ne usudite se postaviti ona pitanja koja vam se doista vrzmaju po glavi? Ne brinite se, mi smo ispitali stručnjake za va...
5
Jeste li već preuzele svoj poklon paket u ...
Za sve trudnice i roditelje djece rođene nakon 1.1.2023. pripremili smo prigodne pakete s pogodnostima i poklonima, a sv...
4
Znakovi višeplodne trudnoće
Znači li višeplodna trudnoća i posebne znakove trudnoće? Da, .... i ne.
3
Trudna sam, što sad?
Izostanak mjesečnice prvi je, ali ne i siguran znak trudnoće. Da biste i prije prvog posjeta ginekologu otkrili da se ra...
3





Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji vam se dio trudnoće najviše svidio ili najlakše?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!