|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Pušenje i trudnoća - zbog čega nije dobro?

Uredništvo Ringeraje, 7.1.2012
Dali ste znali, da ukoliko samo jedan od partnera puši, smanjuju se šanse da zatrudnite. I muškarci i žene pušači imaju manju plodnost u odnosu na nepušače. Pored toga, pušenje smanjuje šanse za uspjeh umjetne oplodnje.

image
/11


Pušenje prije trudnoće – zašto nije dobro?

Nikotin smanjuje plodnost žena tako što utječe na stvaranje hormona koji su potrebni da žena zatrudni. Uz to, pušenje utječe i na kretanje jajne stanice od jajnika do maternice.

Muškarci pušači imaju oko 15% manje sperme u odnosu na nepušače. Pušenje utječe i na količinu i pokretljivost spermatozoida, kao i na njihov oblik. Pušenje, također, može oštetiti krvne žile u penisu muškarca, što može uzrokovati probleme s erekcijom.


Pušenje u trudnoći – zašto nije dobro?

Jedna od najboljih stvari koje možete učiniti za svoju bebu tokom trudnoće je da ju zaštitite od duhanskog dima. Tako ćete joj pomoći da zdravo započne život. Baš svaka cigareta koju popušite u trudnoći, šteti vašem djetetu. Sve potrebne hranjive supstance i kisik beba dobiva preko krvi majke koji do bebe stižu preko posteljice. Kada majka puši, kisik u njenom organizmu zamjenjuje ugljični monoksid koji ulazi u krvotok bebe i ubrzava rad srca bebe, odnosno povećava broj otkucaja srca bebe. Prestanak pušenja biti će dobra odluka za vas i vašu bebu. Ugljični monoksid i ostali kemijski elementi koji nastaju tijekom pušenja cigareta, pročistit će se iz vašeg organizma, a količina kisika dosegnuti će potrebnu koncentraciju. Ukoliko prestanete pušiti dogoditi će se sljedeće:

*smanjiti će vam se jutarnje mučnine

*smanjiti će se rizik za prijevremeni porođaj i komplikacije koje prate prijevremeno rođene bebe ( problemi s disanjem, ishranom, smanjena tjelesna masa)

*beba će biti otpornija i postojat će manje šanse da oboli od nekih bolesti kao zaušnjaci ili astma bronhija

Pored toga što ćete pomoći svojoj bebi trenutno, prestanak pušenja će joj smanjiti i kasnije moguće probleme. Naime, djeca čiji su roditelji pušači, imaju veće šanse oboljeti od bolesti kao što je npr.astma.

Što prije prestanete pušiti to bolje, iako, kad god da prestanete, to će donjeti samo dobro vama i vašoj bebi!

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Centar „Prirodno roditeljstvo“ NAGRAĐUJE !
Pišite srcem i osvojite jedinstvenu nagradu koja će dobro doći svakom roditelju. ...Više saznajte u nastavku
4
Donat Mg nagradna igra-2.pitanje!
10 dana, 5 dobitnica. Danas imate priliku ponovno osvojiti poklon paket Donat Mg-a. Kako osvojiti pročitajte u nastavku....
4
Donat Mg nagradna igra-5. i posljednje pit...
Danas imate priliku osvojiti poklon paket Donat Mg-a. Kako osvojiti pročitajte u nastavku...
4
Kako biti sretna?
Osmijeh otvara sva vrata. Budite ono što jeste, ne uspoređujte se sa drugima i budite se sa osmjehom na licu.
4





Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, što biste učinili?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!