|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Ma koliko su otkrića moderne medicine začuđujuća i veličanstvena, ipak još nitko nije točno otkrio tajnu kako počinje porođaj.

image
/11


Ma koliko su otkrića moderne medicine začuđujuća i veličanstvena, ipak još nitko nije točno otkrio tajnu kako počinje porođaj. Trenutak nastupa kada majčino tijelo, na još nepoznat način, spozna da je dijete spremno za napuštanje svog dotadašnjeg utočišta. Najava porođaja počinje nekoliko tjedana prije.

Približavanjem termina porođaja učinit će vam se da se dijete spustilo niže u zdjelicu, pa ćete moći lakše disati. No, u višerotkinja taj se znak ne mora pojaviti sve dok ne počnu pravi trudovi. Kontrakcije maternice koje su se tijekom trudnoće rijetko pojavljivale, sada mogu biti učestalije i uzrokovati uznemirenost i nesanicu. Sada možete izgubiti kilogram, dva na svojoj težini, što se može pripisati pojačanoj brizi oko kućanstva, djece koja ostaju kod kuće te stvari za bebu.

Kada otići u rodilište
Na samom početku pravih trudova dobro je javiti se svom ginekologu ukoliko će vas on  porađati, ili izravno u rodilište. Za prvorotkinje vrijedi pravilo da mjere trudove dok razmak između njih ne bude 5 minuta tijekom dva sata, a višerotkinje trebaju otići u rodilište pola sata  ili najviše sat od početka pravih trudova. U rodilište svakako morate otići ako je došlo do pucanja vodenjaka, iako vam još nisu počeli pravi trudovi. Vodenjak može prsnuti različito: u obliku vrlo oskudnog vodenog iscjetka pa sve do obilnog i naglog otjecanja plodove vode. Ukoliko ste počeli krvariti, čak i ako nemate trudove, morate se javiti ginekologu. Smanjenje pokretanja djeteta (manje od tri tijekom jednog sata), također je znak da se javite liječniku, jer u tom slučaju postoji sumnja da je vaše dijete ugroženo.

Partner na porodu
Mnogi budući očevi žele biti nazočni porodu, što svakako valja poduprijeti. Pomoć i potpora supruga tijekom poroda od neprocjenjive je vrijednosti ukoliko su budući roditelji dobro educirani. Suprug treba aktivno surađivati i pomagati supruzi za vrijeme poroda. Prvi plač djeteta ostat će nezaboravan doživljaj za roditelje.

U rodilištu
Ukoliko ste obavljali redovite preglede tijekom trudnoće, sigurno ste već dobili stanovite upute o tome što vas očekuje prije ulaska u rađaonicu. Liječnik će vam postaviti neka pitanja o tijeku trudnoće, učestalosti trudova te o eventualnim prethodnim trudnoćama. Slijedi uobičajeni pregled porodničara koji će utvrditi kolika je otvorenost materičnog ušća. Potom će palpacijom trbuha, ocijeniti položaj djeteta te ostale karakteristike odnosa djeteta i zdjelice. Sestra će vas pripremiti za porođaj: izmjeriti krvni tlak, pregledati urin, snimiti kucaje čedinjeg srca i učestalost trudova te obaviti toaletu, odnosno, dati klizmu i obrijati vam dio oko vanjskog porođajnog kanala.

Uloga vodenjaka u porodu
Vodenjak je dio plodovih ovoja i plodne vode, koji se neposredno prije početka poroda uvlači u vrat maternice i pomaže u širenju materičnog ušća. Do prskanja vodenjaka dolazi onda kada je materično ušće potpuno otvoreno. Ako vodenjak spontano prsne ranije govorimo o prijevremenom prsnuću plodovih ovoja. Kod prijevremenog prsnuća plodovih ovoja porod je obično produljen i kompliciran infekcijom.

Kako olakšati bolove
Tijekom truda zauzmite položaj koji vam najviše odgovara. Koncentrirajte se na pravilno disanje. češće mokrite jer je puni mjehur kočnica trudova i usporava porođaj. Nemojte ništa jesti niti piti tijekom porođaja, a usta možete osvježiti kriškom naranče ili limuna. Trudovi, koji se pojačavaju u frekvenciji i intenzitetu napredovanjem porođaja, uglavnom se osjećaju u donjem dijelu trbuha, preponama i katkad u križima. Bol u prvoj i drugoj  porođajnoj dobi danas je najčešće kontrolirana lijekovima i epiduralnom anestezijom. U većine će rodilja biti potrebno dati nešto protiv bolova.
Najčešće su to lijekovi koji se daju u venu ili mišić. Iako postoje brojni lijekovi koji imaju analgetski učinak, u porodu treba prvenstveno dati onaj lijek koji će biti efikasan, smanjit će intenzitet boli, a neće biti štetan ni za majku ni za dijete. Danas se u porodu rabe uglavnom dva različita lijeka: jedan od njih je dobro poznat sedativ, Apaurin, a drugi je narkotik, petidin koji slično djeluje kao morfij, ali nema nuspojava i nije štetan ni za majku ni za dijete.

Epiduralna anestezija za porođaj
Epiduralna anestezija koristi se za carski rez, ali i za obezboljavanje vaginalnog poroda. Za epiduralnu anesteziju anestetik se daje kroz kateter (tanka plastična cjevčica) u opnu koja obavija kralježničku moždinu u donjem dijelu kralježnice, i na taj način se blokira osjet od struka naniže.
Ukoliko rodilja ima intenzivne bolove tada se obično odlučujemo dati tzv. epiduralnu anesteziju. Kod epiduralne anestezije koju daje iskusan anesteziolog u rađaonici, postiže se potpun analgetski učinak, drugim riječima porod u potpunosti postaje bezbolan i što je također bitno naglasiti, trajanje poroda se skraćuje.

Indikacija za epiduralnu anesteziju
Glavna indikacija je bol. Epiduralna anestezija može biti indicirana u svih operativno dovršenih porođaja, kada se želi izbjeći opća anestezija.
Postoje li komplikacije kod epiduralne anestezije? Komplikacije se mogu pojaviti, ali su one izuzetno rijetke ukoliko epiduralnu anesteziju daje iskusan anesteziolog.
No, epiduralna anestezija se ne smije shvatiti kao čudesna metoda za sve rodilje. Zlatno pravilo u opstetričkoj anesteziji glasi: ako rodilja nema boli, anestezija nije potrebna.

Psihološke i alternativne tehnike u opstetriciji
U nekih žena strah može pojačati bol uterinih kontrakcija, otvaranje materičnog ušća i rastezanje mišića dna zdjelice. Psihofizička priprema, kako majke tako i oca, izuzetno je važna za porođaj.
U brojne alternativne tehnike anestezije spadaju:(a) hipnoza; (b) prirodni porođaj; (c) psihoprofilaksa; (d) akupunktura; (e) transkutana stimulacija živaca. Sve ove tehnike mogu se i kombinirati.
Psihoprofilaksa je danas najpopularnija metoda. Metoda se sastoji od edukacije, odnosno od upoznavanja trudnice s fiziologijom trudnoće i poroda. Osnova psihoprofilakse je da se upoznavanjem fiziologije trudnoće i poroda može svladati bol za vrijeme poroda, drugim riječima izbjegava se strah. Jednostavno rečeno, strah dovodi do spazma mišića, a spazam mišića dovodi do boli i tu se stvara začarani krug koji dovodi do produljenja poroda koji se onda često, u interesu majke i čeda, mora dovršiti carskim rezom. Upravo spoznajom o fiziologiji trudnoće i poroda može se izbjeći komponenta straha i time umanjiti bol. Na tečajevima psihoprofilakse koji se kontinuirano organiziraju u većini rodilišta, domovima zdravlja i oglašeni su u okviru humanitarnih udruga (npr. Hrvatski Perinatalni Fond, Sermageova ul. 14 a, tel. 2360 484 , Zagreb), trudnice se upoznaju s radom u rađaonici. Trudnica će se upoznati s anatomijom i fiziologijom trudnoće i poroda. Naučit će tehniku disanja za vrijeme poroda. Trudnice koje su na tečajevima psihofizičke pripreme upoznale fiziologiju poroda i koje znaju pravilno disati za vrijeme trudova imat će doživljaj boli znatno slabiji od onih koje su u paničnom strahu. Topao, uljudan odnos osoblja u rađaonici prema rodilji, pomoći će da se u rodilje smanji strah.

 

Mamino sunce

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

I očevi pate od postporođajne depresije
Do sad se vrlo malo pozornosti posvećivalo mentalnom i emocionalnom zdravlju novih očeva...
5
Osjeća li beba u trbuhu očev stres?
Ako je budući otac prije rođenja djeteta izuzetno napet, uplašen ili anksiozan, dijete će kasnije biti sklonije agresivn...
5
Znakovi trudnoće
Neke žene odmah primjete znakove koji ukazuju na trudnoću, dok druge ne osjećaju niti jedan od tipičnih znakova, a opet ...
4
Drugi mjesec trudnoće
Što se događa u vašem tijelu u drugom mjesecu trudnoće? (engleski video)
4





Anketa

.
пеперутка16

.

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!