|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Porod u vodi: priprema i postupak

Uredništvo Ringeraje, 25.5.2023
Kod porođaja u vodi novorođenčad se može roditi u kadi I tada ga primalja polako podiže iz vode. U dodiru sa zrakom dijete prvi put udahne, pa nema opasnosti da udahne dok je još u vodi i počne se gušiti. Trenutak rođenja u vodi je čaroban.

image
Voda pomaže trudnicama da se opuste i osjećaju ugodnije, što pozitivno utječe na tijek poroda. Foto:freepik.com www.freepik.com
/11


7 pozitivnih učinaka vode tijekom poroda u vodi

 

1. Opuštanje

Voda pomaže trudnicama da se opuste i osjećaju ugodnije, što pozitivno utječe na tijek poroda. Mnoge se žene tek opuste kad se smjeste u kadu, jer voda odmah blagotvorno djeluje. Do većeg opuštanja dolazi jer se naša mentalna aktivnost usporava. Dakle, što se opuštenije osjećamo, to više takvih poruka prima mozak i zatim tijelu šalje više umirujućih signala. Opuštenost ne znači da će bolovi pri porodu nestati, ali ih je lakše prevladati. Također se smanjuju strah i stres koji porod čine bolnijim i neugodnijim.

 

2. Porod i hormoni stresa

Strah nije uzrok trudova, on samo pojačava bol. Strah pali alarm i tijelo je u stanju pripravnosti, jer oslobađamo hormone stresa (adrenalin). Kada pokušavamo zaustaviti strah, mišići se grče. To je upravo suprotno od onoga što bi se trebalo dogoditi tijekom poroda: tada bi maternica trebala biti jedini organ koji se grči. Ako je strah u prvom porođajnom razdoblju prejak, trudovi mogu popustiti ili čak prestati. Strah pokreće drevni mehanizam preživljavanja koji zaustavlja trudove kako bi rodilja u slučaju opasnosti mogla "pobjeći na sigurno".

 

3. Endorfini

Opuštanje u toploj vodi potiče proizvodnju prirodnih lijekova protiv bolova (endorfina). Oni stvaraju osjećaj ugode, koji nam pomaže podnijeti fizičku bol. Osim toga, endorfini imaju učinak amnezije, jer se nakon poroda žena ne sjeća puno boli.

 

4. Opuštanje mišića

Kao i drugi mišići, mišići koji okružuju maternicu manje su bolni tijekom poroda ako je krv u njima bogata kisikom. Tada tijelo lakše uklanja toksine i ugljični dioksid koji se nakupljaju kada su mišići aktivni. Porod u vodi povećava opskrbu maternice krvlju bogatom kisikom na nekoliko načina:

- kada je tijelo dovoljno duboko u toploj vodi, mišići koji drže tijelo uspravno su opušteni i miruju, a više krvi obogaćene kisikom odlazi u maternicu;

- uzgon pomaže majci da bude u ležećem položaju, ali plod ne pritišće krvne žile koje opskrbljuju maternicu krvlju; u isto vrijeme, pritisak bebine glave na perineum je također manji;

- voda djeluje opuštajuće, ali manje krvi odlazi u one mišiće koji bi reagirali na stres;

- za održavanje tjelesne topline troši se manje energije, a više je dostupno maternici.

 

PROČITAJTE JOŠ: Položaji za lakši porod

 

5. Voda olakšava neudobne položaje

Zbog plutanja lakše je pronaći udoban ili barem manje neugodan položaj u vodi u kojem će se beba lakše spustiti kroz porođajni kanal.

 

6. Voda smanjuje otkucaje srca i krvni tlak

Srce radi manje jer se ne mora nositi s gravitacijom i dodatnim hormonima stresa. Istodobno, topla voda širi vene koje su blizu površine kože, čime se smanjuje pritisak u njima.

 

7. Voda i mozak

Voda potpuno osvježava mozak.

 

Svojstva vode za kupanje

 

Koliko će se bol smanjiti ovisi o temperaturi i dubini vode:

– voda mora biti dovoljno duboka da porodilji bude ugodno zbog plutanja;

- voda mora imati tjelesnu temperaturu (pretopla voda umara porodilju), koja je za svakog drugačija, ali je oko 37 °C (dva stupnja razlike možda ne zvuči puno, ali takva promjena može učiniti da se osjećamo hladno i napeto ili pregrijano i iscrpljeno); odgovarajuća temperatura za trudnicu također je odgovarajuća za bebu;

– ako je voda pitka, pogodna je i za porod.

 

Priprema za porod

Prije poroda u vodi trudnica mora prihvatiti činjenicu da porod može završiti i na suhom. Ponekad je trudnica "zatočenica" svog plana poroda, a ako ne sluša svoje tijelo, može se dogoditi da poželi ostati u vodi, iako su trudovi sve slabiji. Ako razmišljate o porodu u vodi, dobro je tijekom trudnoće sudjelovati u trudničkim vježbama u vodi jer uzgon pomaže lakšem kretanju s dodatnom tjelesnom težinom. Također je dobro da vi i vaš partner što više vremena provodite u bazenu, moru i sl. To će vas oboje psihički bolje pripremiti za porod u vodi.

 

Porođajni položaji

Prije poroda pametno je isprobati različite položaje u (porođajnoj) kadi. Prikladni su udobni i opušteni položaji koji zahtijevaju minimalno naprezanje mišića. Možete mijenjati položaje. Kako bi tijelo imalo koristi od uzgona vode, mora biti uronjeno što je više moguće. Beba će sići niže niz porođajni kanal ako porodilja iskoristi silu gravitacije i ustane iz vode ili barem klekne. Ako je tijelo samo do pola uronjeno u vodu, sile gravitacije i sile uzgona djeluju istovremeno.

 

Kada konačno u vodu?

Ako trudnica ima jaku želju ući u kadu u ranoj fazi poroda, onda je najbolje da to učini. Inače, najbolje je da trudovi prvo postanu redoviti i jaki. Može se dogoditi da se žena toliko opusti u vodi da se trudovi uspore ili čak prestanu. Kada se to dogodi, porodilja mora izaći i hodati dok trudovi ponovno ne ojačaju. Hlađenje vode također pomaže ubrzati ponovne kontrakcije.

 

Porođaj

Kao i kod suhog poroda, prvo se rodi glava, a zatim ostatak tijela. Trenutak rođenja je čaroban: trudnica može pričekati trenutak prije nego izvadi bebu iz vode kako bi shvatila ljepotu trenutka. Ako dijete potone na dno kade, nema ništa loše: u njegovim plućima nema zraka da pluta. Nakon što je dijete na zraku, treba ga držati vodoravno trenutak ili dva, s licem prema tlu, kako bi voda i sluz iscurili iz njegovih usta. Ako je pupčana vrpca dovoljno duga, majka može bebu položiti na trbuh tako da glava bude iznad razine vode, a ostatak tijela u toploj vodi. Tijekom poroda može doći do blagog pucanja međice, obično kod prvorotkinja, što nije razlog za brigu, jer rana obično brže zacjeljuje nego kod epiziotomije (rezanja međice).

 

PROČITAJTE JOŠ: Previše tiskanja krivo za vaginalno pucanje

 

Gubitak krvi

Krvarenje u vodi izgleda strašnije nego što stvarno jest. Nema ništa loše ako je voda ružičasta ili čak crvena.

Ispovijest majke koja je rodila u vodi: „Iako mi je ovo bila treća trudnoća, ne bi mi bilo teško ponovno roditi na leđima u rodilištu, gdje bih najvjerojatnije morala prerezati međicu. Ali znala sam da želim drugačiji i ispunjeniji porod: da želim roditi sama. Babica je trebala biti uz mene samo da mi pomogne da porod bude što lakši i brži. Voda mi je dala slobodu da sama rodim i stvarno me opustila. Osim toga, fizički nije bilo takvog pritiska na međicu, što je moj prvi porod bez epiziotomije."

 

"Izlučevine"

Sasvim je normalno da se stolica i druge tvari kao što su sluz i krvni ugrušci izbacuju pri svakom porodu; izvade se sa sitom. Strah da bi stolica dovela do infekcije majke ili djeteta je nepotreban jer je majka u kontaktu sa vlastitom bakterijom, a dijete je ionako kolonizirano majčinom bakterijom unutar četiri sata nakon rođenja, kao i kod suhog poroda.

 

Prerez popkovine

Pupčana vrpca prestaje pulsirati tek kada dođe u dodir s hladnim zrakom i krvne žile u njoj se skupe. To se događa kasnije kod poroda u void nego kod normalnog poroda.

 

Treća porodna doba

Rađanje posteljice se ubrzava ako je dijete pričvršćeno na dojku. Postoje rasprave o tome je li ili nije sigurno poroditi posteljicu u vodi. U postojnskom rodilištu to se radi na suhom mjestu. Svakako je mudro da porodilja izađe iz vode ako nema znakova odvajanja posteljice od stijenke maternice dvadeset ili trideset minuta nakon poroda.

 

Izlazak iz kade

Izlazak iz vode uvijek treba raditi polako. Moguća je vrtoglavica. Najlakše je da porodilja sjedne na rub kade i preko nje prvo prebaci jednu nogu, a zatim drugu. Potrebno je malo pričekati da tijelo povrati osjećaj ravnoteže.

 

Kada porod u vodi nije moguć?

Može se dogoditi da dođete u rađaonicu i ustanovite da je kada zauzeta. U svakom slučaju, tijekom trudnoće možete posjetiti rodilište kako bi vam mogli označiti očekivani termin poroda. Također se može dogoditi da će porod biti tako brz da neće biti dovoljno vremena za punjenje kade.

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Riješite se žgaravice u trudnoći
Postoji nekoliko načina da se ublaži i spriječi žgaravica.
6
Tumačenje ultrazvučnih nalaza u trudnoći
EDD, BPD, TCD, GS... pomažemo vam razumijeti što znače sve te skraćenice koje ginekolozi koriste za tumačenje razvoja v...
5
Trudna & lijepa!
U ovom broju donosimo brojne savjete o tome kako ćete osnažiti svoju trudnoći i biti lijepa, zdrava i sretna trudnica.
4
Sve što trebate znati o dm babybonus programu
dm babybonus program za bebe pruža podršku roditeljima koji imaju djecu do dvije godine starosti, u obliku korisnih savj...
4





Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, što biste učinili?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!