|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Ovih 9 stvari je mami NUŽNO potrebno nakon poroda!

Uredništvo Ringeraje, 2.1.2023
Što je majci nužno potrebno nakon poroda kako bi se mogla mirno posvetiti novorođenom djetetu? Provjerite u članku!

image
Ako želite pomoći majci nakon poroda, trebate joj ponuditi siguran emocionalni prostor u kojem može izraziti sve svoje emocije bez krivnje i srama. (FOTO:Freepik.com) www.freepik.com
/11


Razdoblje nakon poroda puno je izazova kako za novopečene roditelje tako i za cijelu obitelj. Prije svega za majku koja novorođenčetu mora biti dostupna 24 sata dnevno, a pritom njezino tijelo i psiha doživljavaju brojne promjene kojima se mora prilagoditi.

Uz sve te burne i često vrlo teške postporođajne procese novopečenoj mami svakako je potrebna što veća podrška. Ponekad je dovoljno paziti na novorođenče čak i pola sata, kako bi se majka potpuno opustila i posvetila sebi.

 

Provjerili smo koje su to neophodne stvari koje trudnicama nakon poroda uvelike olakšavaju izazove postporođajnog razdoblja.

 

1. Dovoljno sna i obavezan dnevni odmor

Budući da novorođenčad ne spava po osam sati, za novopečenu majku je vrlo važno da uz brigu o bebi dovoljno spava. Dakle, ono što izgubi noću, mora nadoknaditi danju. Ako majka ne spava dovoljno, njezin organizam se duže oporavlja, mogu nastati komplikacije tijekom dojenja i općenito se teže nosi s izazovima postporođajnog razdoblja.

Stoga bi dobar san majke trebao biti na prvom mjestu, ispred uredne kuće, uredne frizure i vremena za nestrpljive posjetitelje. Barem prvih mjesec dana nakon poroda (najbolje tri) idealno je da majka ode spavati kad beba zaspi – noću i danju!

 

 2. Mekani pamučni umeci i udobno donje rublje

Poslijeporođajni iscjedak (lohije) može trajati više od mjesec dana, iako obično nestaje 14 dana nakon poroda. Čak i ako je bio potreban carski rez. Ako je majka šivana, genitalno područje je još osjetljivije.

Stoga su majci u prvom mjesecu nakon poroda hitno potrebni kvalitetni ulošci, po mogućnosti od 100% pamuka, koji će je najmanje iritirati. Izgled u ovo vrijeme doista nije bitan, stoga neka vam zdravlje i udobnost budu prioritet, čak i ako se osjećate kao u pelenama.

Zaista udobno donje rublje također je vrlo važno. Zaboravite tange i čipkaste gaćice, najbolje su trudničke gaćice, neće vam smetati, higijenski ulošci će biti sigurni. Seksi donje rublje morat će pričekati dok ne prestanete krvariti i vaša vagina zacijeli.

 

 PROČITAJTE JOŠ: Tijelo poslije poroda: 4 istine i jedna laž

 

3. Zdrava jela koja mama može samo podgrijati

Iako ste rodili bebu, to ne znači da je vaše tijelo završilo naporan rad koji ste uložili u razvoj bebe. Puno energije trošite na proizvodnju mlijeka i dojenje, a energija vam je potrebna i za ozdravljenje nakon poroda – fizički, emocionalno i energetski.

Zato je vrlo važno da majka nakon poroda uživa u najzdravijoj i najkvalitetnijoj hrani. Međutim, budući da je često teško skuhati zdrave obroke dok doji novorođenče, a majka jede brzo pripremljenu hranu, pripremanje zdravih obroka unaprijed koje može samo podgrijat će puno pomoći novopečenoj majci. Također napunite njezine kuhinjske ladice zdravim grickalicama te svježim voćem i povrćem.

 

4. Udoban kutak za dojenje i bočicu s vodom

Još jedna važna stvar osim odmora nakon poroda je dojenje. Ako želimo da dojenje bude uspješno, majka mora biti što opuštenija i mirnija. Njezina smirenost pozitivno će djelovati na proizvodnju mlijeka i na bebu koja će se puno lakše prilagoditi na majčine grudi.

Stoga svakako stvorite udoban kutak za dojenje, pa premda to bila samo fotelja s njezinom omiljenom dekicom i stolić na koji može staviti knjigu i obaveznu bočicu vode.

Nakon poroda majka mora jako paziti pije li dovoljno vode iz nekoliko razloga: da nadoknadi vodu koju je izgubila tijekom i neposredno nakon poroda kako bi olakšala proizvodnju mlijeka (preporučuje se popiti jednu čašu vode uz svaki podoj), kao i da bi se olakšao oporavak tijela. Ljudski organizam sastoji se od čak 70 posto vode, pa se za sve intenzivnije procese preporučuje veća količina čiste i kvalitetne vode.

 

5. Udobna odjeća i tople čarape/papuče

Vrijeme nakon poroda nikako nije vrijeme za brigu o izgledu svog tijela, kojem zapravo treba onoliko mjeseci koliko je trajala trudnoća, odnosno devet mjeseci da se sigurno regenerira. Dodajte tome postporođajno krvarenje i dojenje i dobili ste tijelo majke koje se jednostavno ne može mjeriti s 20-godišnjakinjom u bikiniju.

Zato s nježnošću i ljubavlju prihvatite svoje promijenjeno i još uvijek ranjeno tijelo i obucite ga prije svega udobno, ali i dalje lijepo. Ali tko kaže da udobna odjeća ne može biti estetski dopadljiva, pa čak ni trendi! Važno je samo da ne žrtvujete udobnost zarad ljepote, koja u postporođajnom razdoblju mora biti na prvom mjestu.

Ne zaboravite na tople papuče ili čarape koje uvijek trebate imati negdje u blizini jer vam hormoni u jednom trenutku mogu užasno zagrijati, a već u drugom trenutku odjednom ohladiti noge.

Grudnjak za dojilje vjerojatno vam neće trebati kod kuće, ali može vam dobro doći kada ste u šetnji, posebno u kombinaciji s odjećom koja vam omogućuje da ne morate ogoliti trbuh da biste dojili.

 

PROČITAJTE JOŠ: 10 savjeta za uspješan oporavak nakon poroda

 

6. Udoban krevet i jastuk za dojenje

Što se prije pomirite s činjenicom, bit će vam lakše - dosta ćete vremena u prvim mjesecima nakon poroda provoditi u krevetu, gdje nećete samo spavati. Udoban krevet odličan je i za dojenje (noću i danju ako vam je najlakše dojiti ležeći), za presvlačenje (ako teško stojite zbog carskog reza ili šavova), za maženje i "pričanje" vašoj bebi, za čitanje knjiga i odmor (kada konačno imate vremena za sebe), kao i za maženje i razgovor s partnerom.

Stoga, pobrinite se da vam krevet bude što udobniji i ugodniji – kao sigurno gnijezdo u kojem se navečer, vikendom i prijepodnevom okupljaju svi članovi obitelji. Ne zaboravite ni jastuk za dojenje koji također može poslužiti u razne svrhe – kao pomoć pri dojenju, polica za knjige, igračka za bebinog starijeg brata ili podloga za ugodniji seks nakon poroda. Kad dođe vrijeme, naravno.

 

7. Vrijeme za kupanje i njegu tijela

Sve dok žena ne rodi dijete, jednostavno ne shvaća da je novopečenoj mami doista ponekad teško otuširati se i oprati kosu. A kamoli opuštanje uz kupke ili ulja za tijelo! No, njega tijela u postporođajnom razdoblju vrlo je važna prvenstveno zbog psihološkog učinka koji na ženu ima nježan odnos prema vlastitom tijelu u ovom osjetljivom razdoblju njezina života.

Trudnoća i porod ostavljaju velike promjene na ženskom tijelu, što mnoge majke šokira i uplaši nakon prvog poroda. Nakon poroda trbuh je još prilično velik, vagina natečena, a možda čak i zašivena, bradavice na dojkama su povećane, a grudi duplo veće, bokovi su širi, koža se mijenja, a kosa pada...

Zato je njega tijela najnježniji način da majka ponovno prihvati svoje promijenjeno tijelo, stoga joj pomozite da nakon poroda ima vremena za hranjivu kupku, masku za lice ili masažu. Sjedeće kupke također su dobro rješenje za bolnu vaginu.

 

8. Homeopatski oblozi od arnike i toplo/hladni oblozi

Jedna od glavnih sastavnica poslijeporođajne kućne ljekarne je homeopatski lijek Arnika koji pomaže u prevladavanju svih većih stresnih događaja, pa tako i poroda. Osim toga, pozitivno djeluje na otekline i modrice nakon poroda. Za točnu dozu prije upotrebe obavezno se posavjetujte s homeopatom!

U poslijeporođajnu kućnu apoteku obavezno spadaju topli i hladni oblozi koji se mogu koristiti kod raznih postporođajnih tegoba. Hladnim oblozima liječite natečenu međicu ili ranu nakon šivanja, no ako vas boli cijela rodnica, pomažu i kondomi napunjeni smrznutom vodom koje stavite između nogu (ne u rodnicu) na nekoliko minuta.

Naprotiv, tvrdih dojki, koje tek uče ravnomjerno stvarati mlijeko, dobro će doći topli oblozi, što može biti izvrsna prevencija protiv razvoja mastitisa. Također možete staviti tople obloge na bolna leđa ili druge dijelove tijela koji vas bole. Također su korisni za zagrijavanje hladnih stopala.

 

PROČITAJTE JOŠ: 14 stvari za koje se mame nikada ne bi trebale ispričavati

 

9. Siguran emocionalni prostor čak i za negativne emocije

Ovaj najnoviji "gadget" je nešto što inače ne možete kupiti ili spakirati u torbu, ali je jednako neophodan kao i svi gore navedeni. Nakon poroda majka doživljava mnoge fizičke i psihičke promjene, često potaknute hormonalnim procesima, pa su njezine emocije burne.

Nije ništa posebno ni nenormalno ako je u jednom trenutku uzbuđena i puna lude sreće (kada je preplavljena oksitocinom koji joj pomaže da se poveže s bebom i proizvodi mlijeko), a već u drugom trenutku uplakana i puna sumnje je li dovoljno dobra majka (sve je to novo za nju i napravila bi doslovno sve za svoje dijete).

Dakle, ako želite pomoći majci nakon poroda, trebate joj ponuditi siguran emocionalni prostor u kojem može izraziti sve svoje emocije bez krivnje i srama. To uključuje i negativne emocije koje obuzimaju i najbolje mame na svijetu.

 

 

Izvor: Ringaraja.net

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

BLOG: Priča o mami "dobroj kućanici"
Jedna od najvećih tegoba moderne majke je ta da, osim podizanja djece i vlastitog posla, obavlja i kućanske poslove.
7
LISTOPAD- Zvijezda baby kalendara za 2021
Stigla nam je jesen i još jedna zvijezda - jesenska zvijezda! Među 100 zvijezda po vašem izboru, stručno povjerenstvo od...
6
Vaš tečaj za preživljavanje prvih 6 tjedana
Od hranjenja do hvatanja ritma spavanja i suočavanja s gostima,navikavanja na život s novom bebicom,sve to moglo bi biti...
4
Sve što morate znati o svom novorođenčetu
Ništa vas ne može pripremiti za oduševljenje – i izazov – pri prvom susretu s bebom. Evo što možete očekivati i kako se ...
4





Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, što biste učinili?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!