|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Kretanje prevenira šećernu bolest u trudnoći

Iva Šklempe Kokić, fizioterapeutkinja i kineziologinja, 21.10.2020
Rizični čimbenici koji utječu na pojavu gestacijskog dijabetesa su pretjerana tjelesna težina, fizička neaktivnost, nezdrava prehrana te prethodna trudnoća u kojoj se javio gestacijski dijabetes.

image
Trudnoća je stanje u kojem se odvijaju brojne metaboličke prilagodbe, a jedna od najznačajnijih je rezistancija na inzulin.
/11


Trudnoća je stanje u kojem se odvijaju brojne metaboličke prilagodbe, a jedna od najznačajnijih je rezistancija na inzulin. Ona podrazumijeva smanjenu osjetljivost tkiva na djelovanje inzulina, pa posljedično dolazi do njegovog povećanog izlučivanja. U sklonih trudnica gušterača nije u stanju izlučiti dovoljno inzulina. Kad izlučivanje inzulina postane nedovoljno u odnosu na rezistenciju na njega dolazi do stanja koje nazivamo gestacijski dijabetes mellitus, odnosno šećerna bolest u trudnoći.

 

Rizični čimbenici koji utječu na pojavu gestacijskog dijabetesa su pretjerana tjelesna težina, fizička neaktivnost, nezdrava prehrana te prethodna trudnoća u kojoj se javio gestacijski dijabetes. Također, povećanju rizika pridonosi i dob trudnice veća od 35 godina te postojanje dijabetesa unutar obitelji. Gestacijski dijabetes povezan je s većim brojem komplikacija tijekom trudnoće i poroda te sa nekim dugoročnim zdravstvenim rizicima za dijete i majku. Trudnice koje su tijekom trudnoće imale gestacijski dijabetes imaju veći rizik od razvoja šećerne bolesti tipa II. No, i djeca rođena iz tih trudnoća pod povećanim su rizikom za pojavu pretilosti, metaboličkog sindroma i šećerne bolesti tipa II u djetinjstvu, adolescenciji i odrasloj dobi. Upravo iz razloga što se gestacijskim dijabetesom zdravstveni problemi prenose s jedne generacije na drugu, vrlo je važno pokušati ga prevenirati.

 

Istraživanja povezuju veću razinu fizičke aktivnosti prije trudnoće i u ranoj trudnoći sa nižim rizikom od razvoja šećerne bolesti tijekom trudnoće. I vježbanje tijekom kasnijih faza trudnoće smanjuje rizik, a pomaže i kod bolje regulacije šećera u krvi kod trudnica koje su već dobile tu dijagnozu ili imaju samo intoleranciju glukoze. Svim trudnicama koje nemaju kontraindikacija za vježbanje, preporučuje se minimalno 30 minuta umjerene tjelesne aktivnosti svaki dan.


PROČITAJTE JOŠ: Omega-3 masne kiseline smanjuju rizik od prijevremenog poroda

 

Neka istraživanja potvrdila su da visoka razina fizičke aktivnosti prije trudnoće smanjuje rizik od obolijevanja i do 55%. Najveće smanjenje rizika zabilježeno je kod žena koje su bile fizički aktivne prije trudnoće te su nastavile vježbati i u trudnoći. Osim redovitog vježbanja, čak i redovite šetnje smanjuju rizik. Žene koje redovito hodaju više od 3 km dnevno tijekom trudnoće  imaju niži rizik za dobivanje bolesti.

 

Čak i žene koje su prije trudnoće bile tjelesno neaktivne imaju mogućnost smanjiti rizik ako započnu s vježbanjem tijekom trudnoće. Trudnice koje su postale fizički aktivne tek nakon začeća imaju i do 57% manji rizik za razvoj bolesti od onih koje ostanu neaktivne. Posebno veliku korist od tjelesnog kretanja u smislu prevencije gestacijskog dijabetesa imaju trudnice koje su u trudnoću ušle sa viškom kilograma. Američki znanstvenici osmislili su preventivni program za trudnice koje imaju povećan rizik od razvoja bolesti, a on se sastoji od svakodnevnog hodanja umjerenim intenzitetom u kombinaciji sa kontroliranom prehranom koja sadrži maksimalno 200 g ugljikohidrata dnevno. Program se pokazao izuzetno uspješan u prevenciji gestacijskog dijabetesa, regulaciji koncentracije glukoze u krvi i pretjeranog prirasta tjelesne težine.

 

Gestacijski dijabetes zahvaća značajan udio trudnica svake godine (i do 14%), a njegova učestalost raste i paralelna je s porastom pretilosti i dijabetesa tipa II koji poprimaju epidemijske razmjere u suvremenom društvu. Vježbanje i indirektno prevenira gestacijski dijabetes jer spriječava prekomjeran prirast tjelesne težine koji je sam po sebi neovisan čimbenik rizika za gestacijski dijabetes. Pretile žene imaju 17% veći rizik od razvoja bolesti.

 

S obzirom na veliku ekspanziju dijabetesa tipa II i pretilosti u modernom društvu, za očekivati je i sve veći postotak trudnica koje će dobiti gestacijski dijabetes. To donosi značajne zdravstvene posljedice ne samo za te trudnice, već i za njihovu djecu. Vježbanjem prije i tijekom trudnoće ne pomažete samo sebi i svom zdravlju, već direktno utječete i na zdravlje vašeg budućeg djeteta.

 

PROČITAJTE JOŠ: 5 zdravih grickalica za trudnice

 

Što učiniti za prevenciju?

  1. regulirati tjelesnu težinu prije trudnoće
  2. zdravo se hraniti
  3. paziti da prirast tjelesne težine u trudnoći bude u dozvoljenim granicama
  4. vježbati prije trudnoće, ali nastaviti i u trudnoći najmanje 30 minuta dnevno
  5. svaki dan prehodati 3 km i ne koristiti dizalo, nego stepenice

 

 

Iva Šklempe Kokić, fizioterapeutkinja i kineziologinja

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Tumačenje ultrazvučnih nalaza u trudnoći
EDD, BPD, TCD, GS... pomažemo vam razumijeti što znače sve te skraćenice koje ginekolozi koriste za tumačenje razvoja v...
6
9 znakova koji otkrivaju spol djeteta u ma...
Neki budući roditelji ne žele saznati spol bebe, međutim, uvijek postoji malo znatiželje hoće li dijete biti dječak ili ...
5
RINGERAJA NAGRAĐUJE TRUDNICE –Prosinac
Pogledajte sadržaj poklon paketa za obitelj i njihove novorođene bebe, i pročitajte kako postati sretni dobitnik jednog ...
5
Donat Mg nagradna igra-2.pitanje!
10 dana, 5 dobitnica. Danas imate priliku ponovno osvojiti poklon paket Donat Mg-a. Kako osvojiti pročitajte u nastavku....
4





Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, što biste učinili?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!