|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Koronavirus u trudnoći: Koliko je opasan?

Uredništvo Ringeraje, 12.3.2020
Iako stručnjaci još ne znaju sve o koronavirusima i nemaju prave odgovore, u članku su istaknute važne činjenice o trenutnom virusu koje bi svaka trudnica trebala znati. Koliko je opasan koronavirus u trudnoći i kako se zaštititi?

image
Stručnjaci ne znaju još koliko je korana virus opasan u trudnoći
/11


Razdoblje prehlada i gripe zasigurno je opasnije za trudnice, a s pojavom novog virusa mnoge se trudnice pitaju koliko je zaista opasan koronavirus i, prije svega, koliko je opasan za još nerođeno dijete.

Prema Yumama.com, stručnjaci nemaju pouzdane podatke o tome kako virus utječe na trudnice, odnosno ima li utjecaja na trudnoću, jer do sada nije bilo dovoljno istraživanja o učincima korona virusa u trudnoći. Ono što je sigurno i što ističu svi stručnjaci, je da je od izuzetne važnosti održavati dobru higijenu jer je to najbolja zaštita od ovog virusa.

 

PROČITAJTE JOŠ: Gripa

 

Trudnice u rizičnoj skupini

Prema podacima američkog Centra za praćenje i prevenciju bolesti, trudnice spadaju u rizičnu skupinu zbog komplikacija koje može izazvati gripa jer se imunološki sustav kod žene tijekom trudnoće mijenja, te joj se smanjuje kapacitet pluća u kasnijim tjednima trudnoće. Ali to ne znači da su osjetljivije i na koronavirus.

Iako ne postoje konkretne informacije, mogući pobačaj može biti povezan i s drugim sličnim infekcijama ili bolestima tijekom trudnoće, pa se ne može sa sigurnošću ustvrditi da bi korona virus mogao izazvati pobačaj. Visoka tjelesna temperatura u prvom tromjesečju (također tipična za koronavirus) povećava mogućnost prenatalnih anomalija u embriju, objavio je američki Centar.

 

Potrebno je održavati higijenu!

Stručnjaci savjetuju trudnicama da se brinu o sebi na isti način kao i drugi. "To je virus za koji ne postoji cjepivo ili bilo koji drugi lijek, tako da je higijena u trudnoći izuzetno važna", kaže dr. Amesh Adalja.

Pranje ruku i izbjegavanje zaraženih ljudi dvije su najvažnije mjere koje trudnice moraju poduzeti, napisala je Yumama.com. Pri umivanju ruku uvijek koristite sapun i toplu vodu. Perite ruke najmanje 20 sekundi. Obavezno izbjegavajte zaražene osobe.

 

Trebate li koristiti zaštitnu masku?

Maske vam neće pomoći da se zaštitite od koronavirusa. "Ako ste već bolesni, koristeći masku spriječiti možete širenje virusa na druge ljude", ističu pedijatri: „ A, u slučaju da niste bolesni i izađete van s običnom kirurškom maskicom preko usta, koju koristi većina ljudi, to neće spriječiti zarazu ovim virusom. „

 

PRATITE  NAS I NA INSTAGRAMU!

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Učlani se u dm babybonus i ostvari pogodnosti
Svake godine dm svoj program babybonus obogaćuje nekim novim pogodnostima koje su rezultat razmjene iskustava i razgovor...
4
Što je linea negra i da li zaista otkriva ...
Linea Negra je jedna od nuspojava bilo koje trudnoće i još jedan znak promjene vašeg tijela tijekom ovog perioda. Evo št...
4
Jeste li znale da vas u dm-u čeka poklon p...
dm je za trudnice i bebe rođene u Hrvatskoj od 1.1.2024. pripremio poklon pakete koji trudnoću i prve trenutke provedene...
4
Jesu li primalje izumrla vrsta?
Cijela filozofija primaljstva počiva na saznanju da je rađanje normalna tjelesna funkcija žene, koja zahtijeva poticajn...
4





Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji vam se dio trudnoće najviše svidio ili najlakše?

Oznake

Sve najbolje!