|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Djeca i spavanje: rutina za godišnji odmor

Uredništvo Ringeraje, 9.7.2020
Tijekom dužih ljetnih dana djeca i bebe često ostanu budni do kasno uvečer, narušavajući tako svoju rutinu spavanja i spavajući manje od osam sati. No, to nije dobro za njihov razvoj.

image
Bebe moraju imati kvalitetan san i na odmoru. (Foto: Freepik.com)
/11


Zbog dužih dana i ljetnih temperatura, koje omogućuju igru i šetnju zrakom i u večernjim satima, roditelji i djeca često mijenjaju svoje navike, uključujući i one povezane sa spavanjem. Kao rezultat toga, u ljetnim danima, posebno kad smo na odmoru, bebe i mala djeca spavaju mnogo manje nego što bi bilo dobro za njih.

Bebe se intenzivno razvijaju i psihički i fizički, a upravo dovoljno kvalitetnog sna igra važnu ulogu u tome. Spavanje je važno za normalno funkcioniranje djetetovog mozga, jer se u snu obnavljaju veze u neuronima, a njihova iskustva stečena tijekom dana "bilježe" se u sjećanju. A novih doživljaja puno je upravo po ljeti.

 

Unatoč opuštenom raspoloženju, vaša roditeljska dužnost je osigurati da se dijete ipak koliko toliko pridržava rutine spavanja i buđenja ujutro. Čak i na odmoru si prilikom uspavljivanja možete pomoći određenim ritualima koji će vaše dijete pripremiti za noćni odmor.

 

PROČITAJTE JOŠ: Spavanje i pamćenje

 

Šest savjeta za uspavljivanje

1. Topla kupka pomaže bebi da se opusti, smiri i pruži mu ugodan osjećaj. To si definitivno možete priuštiti i na odmoru. Čitanje bajke, pjevanje uspavanke ili nježna masaža također će pomoći djetetu da se umiri i zaspi.

2. Ne nudite djetetu velike količine hrane i pića prije spavanja.

3. Igra sat vremena prije odlaska u krevet dijete će samo probuditi i otežati mu da se umiri i zaspi, no različite aktivnosti tijekom dana (plivanje, igranje, trčanje i ostale ljetne aktivnosti) dijete će izmoriti pa će past u krevet čak i ranije nego što je planirano. Ne samo da će biti umorniji zbog toga, svaki će dan ići u krevet prepun novih iskustava.

4. Ono što vrijedi kod kuće, vrijedi i na odmoru: ne ostavljajte telefone, računala ili tablete u sobi u kojoj dijete spava. Dijete treba imati prostor namijenjen samo za spavanje.

5. Manju djecu i bebe stavite na spavanje ranije, čim primijetite prve znakove umora. Neka vam beba ne zaspi u rukama ili u prostoriji u kojoj inače ne spava.

6. Djetetu možete ponuditi „ninicu“ za koju je vezan, jer mu pruža osjećaj sigurnosti i stoga će mu olakšati uspavljivanje. To može biti plišana igračka, pokrivač, pelena i slično.

 

PROČITAJTE JOŠ: Ideje za ljetne aktivnosti i igru

 

Za razliku od odraslih, koji brzo mogu zaspati, novorođenčad prvih mjeseci spava 20 minuta, zatim ulaze u prijelaznu fazu sna i tek onda padaju u dubok san. I tek u ovoj fazi ih ne može ništa probuditi dok se ne naspavaju. U početku bebi nije toliko važno je li soba u kojoj spava osvijetljena ili zatamnjena, ali definitivno mu ne bi smjelo biti pretoplo ili previše hladno.

 

Zapravo, dijete doživljava odlazak na spavanje kao odvojenost od roditelja, te je najsretnije ili smirenije ako može zaspati dok sluša majčin i očev glas, na što je naviknut.

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Zvijezda baby kalendara 2017. - travanj
Već je i četvrta zvjezdica obasjala Ringerajino nebo...tko je ona pogledajte u nastavku
7
Tate i dojenje
U današnje vrijeme proklamirane jednakosti spolova, možemo u časopisima namijenjenim roditeljima male djece vidjeti slik...
6
Pregledi novorođenčeta po rođenju
Neposredno po rođenju vaše dijete će pregledati i ocijeniti primalje i ginekolog, a ostalo vrijeme provedeno u rodilištu...
5
Sve što morate znati o svom novorođenčetu
Ništa vas ne može pripremiti za oduševljenje – i izazov – pri prvom susretu s bebom. Evo što možete očekivati i kako se ...
4





Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, što biste učinili?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!