|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Budite prijatelj svojim nogama

20.4.2011
Trudnoća je promijenila vaše tijelo. Kako vam trbuh raste, tako se vaša želja za dugim šetnjama ili donedavno svakodnevnim vježbama smanjuje. Postali ste si teški i brzo se umarate. Noge vas bole i otiču.

image
/11


Trudnoća je promijenila vaše tijelo. Kako vam trbuh raste, tako se vaša želja za dugim šetnjama ili donedavno svakodnevnim vježbama smanjuje. Postali ste si teški i brzo se umarate. Noge vas bole i otiču. Sve to mogu biti uobičajene trudničke poteškoće. No, to ne znači da ih trebate zanemariti. A uza sve to, možda vam je trudnoća donijela i proširene vene na nogama.

Zašto se javljaju u trudnoći?
Mnoge žene u trudnoći dobiju proširene vene ili im se pogoršaju već postojeći simptomi, za što je odgovoran hormon progesteron, koji slabi elastičnost stijenki vena. Kako maternica raste, tako pritišće velike vene, tlak se povećava i širi venu u nogama. Količina krvi u tijelu povećava se u trudnoći, pa su i vene opterećenije.

Kako prepoznati simptome?
Primijetite li da vas noge često svrbe ili bole, da pulsiraju, natiču ili da su vam tvrde, tople i crvene – svakako se obratite liječniku.

Kako spriječiti?
Smanjeno kretanje ne pomaže. Naprotiv, baš će vam šetnje pomoći da spriječite ili ublažite ovu bolest tijekom trudnoće. Zato vježbajte svaki dan. Čak i kratka šetnja bit će dovoljna jer će aktivirati mišiće listova i  poboljšati vašu cirkulaciju.
Pripazite i na tjelesnu težinu tijekom trudnoće – svako razdoblje ima svoju preporučenu težinu koje se dobro držati. Da biste spriječili prekomjerno gomilanje kilograma i težinu koja neće činiti dobro vašim nogama, izbacite iz svoje prehranu suvišne masnoće i obuzdajte pretjeranu želju za slatkišima.

Što trebate izbjegavati?
Dugo sjedenje nikako nije poželjno i preporučljivo u trudnoći, zato izbjegavajte duga putovanja. Ako to ne možete, onda pripremite sebe i svoje suputnike na češća zaustavljanja kako biste malo prošetali. Ako ni to nije moguće, pokušajte barem držati noge na povišenom. Za to možete iskoristiti putnu torbu ili neseser. I nikada nemojte prekrižiti noge dok sjedite.

Čak i u danima kada ste teški samoj sebi, nemojte predugo sjediti ili stajati bez uzimanja odmora za kratku šetnju. Imate li priliku, podignite stopala i noge – barem na nekoliko minuta. Vaše će vam noge biti zahvalne.

Trudna&Lijepa 13

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Tumačenje ultrazvučnih nalaza u trudnoći
EDD, BPD, TCD, GS... pomažemo vam razumijeti što znače sve te skraćenice koje ginekolozi koriste za tumačenje razvoja v...
10
9 znakova koji otkrivaju spol djeteta u ma...
Neki budući roditelji ne žele saznati spol bebe, međutim, uvijek postoji malo znatiželje hoće li dijete biti dječak ili ...
5
Moja porođajna priča
Ponukana raznim pričama i natpisima o porodu, željela bih budućim mamama ispričati svoja iskustva s poroda. Rodila sam ...
5
Donat Mg nagradna igra-5. i posljednje pit...
Danas imate priliku osvojiti poklon paket Donat Mg-a. Kako osvojiti pročitajte u nastavku...
4





Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, što biste učinili?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!