cosak
|
Hej curke, ja krenula da vam javim stanje, ali vidim da me pinky maknula s liste prije moje objave da sam dobila... da, eto, dobila sam.... daxy draga, ne zelim te plasiti, ali ziva je opasna, to i je jedan od razloga zasto se u toplomjere vise ne stavalja ziva...koliko god ona bila prezicna, toliko nije pametno stavljati nesto sto je opasno za zdravlje u toplomjere, koje koristimo dosta cesto, pa cak i svakodnevno. Tako mozete vidjeti da termometri koji su vam na terasama, balkonima "punjeni" su alkoholom, a ne zivom.... uglavnom, naravno da sad neces baciti dvosjed, ali u pravilu bi se trebalo baciti sve ono gdje se ziva rasula... naime, to sto si dirnula zivu kao metal, nece ti biti, ajmo reci, nista. Bilo bi najbolje da ju nisi ni skupljala sama, ali to diranje prstima nije opasno po zivot, u trenu...naravno da ti nece biti nista odmah, ali ipak je najpametnije pokupiti ju komadom papira ili necim drugim i stavljati te komadice u posudicu sa cepom. Opasne su te pare koje si i sama spomenula...jer kada se ziva raspe metal udje u najsitnije otvore na podovima, zidovima i na takav nacin konstantno isparava. Moram ti reci da si pogrijesila sto si bacila u wc, jer ziva je teski metal, masa joj je 14 puta teza od vode, i samim time ju voda ne moze odgurati. Najvaznije je kao sto ti je netko napisao, dobro prozraciti stan-napraviti propuh, maknuti djecu iz stana, ako je ziva pala na tepih-iskreno, najbolje ga je baciti. Ako se rasula po plocicama ili parketu, ili nekoj drugoj glatkoj povrsiti sigurno si vidjela da se razletila jako, jer je pokretljiva, najbolje ju pokupiti mokrom krpom, polako i mirno i te krpe takodjer baciti. I NI SLUCAJNO ne usisavati rasprsenu zivu.....usisavac ce zivu ispiriti kroz onaj dio sto izlazi zrak u jos sitnije komadice i napuniti ga jos guscim parama. Povrsine gdje je ziva pala mogu i trebale bi se posipati sa sumporom u prahu. Odraslima je opasnost manja, djeci i trudnicama veca, zato se treba dobro pobrinuti da se ziva dobro ocisti koliko se moze. Odjecu koju si imala na sebi, ako je ziva pala na nju-baci ju....itd. Perlica je napisala sigurno u dobroj namjeri, ali nije to tako bezopasno...kao svaka gripa jedan toplomjer se razbije... sto je bilo bilo je... povratka nema. Ali znajte da se sa zivinim toplomjerom postupa s veeeelikom dozom opreza, rekla bih cak postovanja. Mi kad smo bili djeca nismo smjeli dirnuti toplomjer, a danas kad ga uzimam uzimam ga uvijek smireno, pazljivo ga tresem itd. Moze se svakome dogoditi, moze i meni, nadam se da nece...ali treba postupati s njim tako da nam je stalno u glavi da je njegov sadrzaj opasan za zdravlje, za razvoj mozga, narocito djece.... Nadam se da daxy nisam jako uplasila, ali se nadam da ce svi koji ovo budu znali drugacije drzati zivine stvari, poput toplomjera, jer ima ljudi koje nije briga jer ne znaju i ima onih koji paničare jer ne znaju. p.s. ako koristite stedne zarulje, u njima imate zivinu paru, tako da i to isto ne smijete razbiti.