|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: nitko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Žgaravica
18.5.2010 9:46:09   
frnbhr36
Hellouser posted image
Ja sam nova na ovim stranicama u drugom tromjesečju i počela me mučiti žgaravica pa me zanima da li je netko od vas koristio sodu bikarbonu da bi ublažio tegobe jer pišu da soda utjeće na razvoj muskulature djeteta?
Do perioda dok nisam ostala trudna to je jedina stvar koja mi je inače pomagala protiv žgare, a i mišljenja sam da sve što nije pretjerano nije ni štetno za bebu.
Hvala na pomoći user posted image

Blagoslovljena :-)
Neposredna veza do poruke: 1
   RE: Žgaravica
18.5.2010 9:52:11   
Točkica28
ne biste vjerovali ali ja dobila savjet da je žličica senfa odlična za žgaravicu
i da draga welcome user posted image

Točka do točke točkica...
11.10.2010.Šimac <3, 17.1.2013. Mini Šimac <3
Naše sve <3 <3

(Odgovor članu frnbhr36)
Neposredna veza do poruke: 2
18.5.2010 9:58:53   
S84
ja navalim na bademe, ako ne pomognu (a uglavnom pomognu) uzmem pola Rupuruta (3-4- puta do sada)

Buduci da si tek u 2. tromjesečju, bolje ti je izbjegavati bilo kakve kemije... jos je dug put ispred tebe, a obicno je zgaravica češća kako trudnoca napeduje.

Zato eksperimentiraj sa slanim štapićima, kruhom, bademima.. neggdje sam procitala da pomaze i svjeza mrkva...
Ako ne upali, tek onda na kemije :-)

(Odgovor članu Točkica28)
Neposredna veza do poruke: 3
18.5.2010 10:01:05   
danery
hello user posted image dobro došla user posted image

meni pomogne malo donata...

...bejb...our be(a)st.....

....mini gospa....

bogo....priti pliiiiiiiiiz,očuvaj me od baba u životu,od ostalog ću se sama čuvati..... ;)

(Odgovor članu frnbhr36)
Neposredna veza do poruke: 4
   [Obrisani korisnik]
18.5.2010 10:01:37   
Brisani uporabnik
[Sadržaj poruke je obrisan]

(Odgovor članu S84)
  Neposredna veza do poruke: 5
18.5.2010 10:06:07   
anonno17
bok i dobrodošla!
JA sam ti imala cijelu trudnoću žgaravicu i poludila sam od nje. Probavala sam sve i svašta, i meni je najbolje pomogao Donat. E sad to ti ovisi  probaj i rennie tablete, ali uglavnom će te patiti do kraja ako je kako je i meni. Nisam pila nikakve sokove i jela sve što bi mi radilo žgaravicu i tako svaki dan.

Sodu bikarbonu mi rekao ginekolog da ne nikako.

Drži se!
user posted image user posted image

Noa -17.08.2005.
Patrik - 18.12.2009.

(Odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna veza do poruke: 6
18.5.2010 10:18:23   
ejmama
ja sam je u rpvoj trudnoći imala od prvog dana, inače nikad nemam problema s žgaravicom, pomagala je mineralna, nisam znala da ima nešto za trudnice, od badema mi je bilo još gore, patronažna mi je rekla da pijem čašu mlijeka oko 10 min po malo, jednostavno ništa nije pomagalo, a mene je cijepalo koliko me bolilo, pred kraj trudnoće sam počela plakati i rekla mm da zove hitnu i nek pita dali smijem  sode, rekli su da mogu , e onda sam plakala od sreće što me prošlo.

H 07 E 09

(Odgovor članu anonno17)
Neposredna veza do poruke: 7
18.5.2010 10:22:35   
lidac0605
ja ju imam uredno u svakoj trudnoći od cca 5.mjeseca,evo i sad me pere user posted image ...
Kao i Cvrle-žvačem Rennie kad baš više nemrem zdurat,al neki put mi pomogne leć na lijevi bok sa uzdignutim uzglavljem...

"Children will not remember you for the material things you provided,but for the feeling that you cherished them"

(Odgovor članu ejmama)
Neposredna veza do poruke: 8
18.5.2010 10:35:53   
S84
jel istina da Rennie za razliku od ostalih (Rupurut, Gastal..) ne sadrži aluminij?
Ne mogu mu naci službeni sastav?

(Odgovor članu lidac0605)
Neposredna veza do poruke: 9
18.5.2010 10:38:24   
lidac0605
istina...sadrži ti kalcij-karbonat i magnezij-karbonat...

"Children will not remember you for the material things you provided,but for the feeling that you cherished them"

(Odgovor članu S84)
Neposredna veza do poruke: 10
18.5.2010 10:52:19   
Tsmee
Meni je u prvoj trudnoći pomagao Donat. Sad ne pomaže user posted image
Pokušavam sa bademima, isto ništ, samo privremeno pomogne. Zna mi pomoći topli kakao, ali tek ako ga popijem drito na punu čašu vode (e sad me pitajte kak mi je to palo na pamet user posted image ), ali onda sam sva napuhnuta. Još istražujem...
Od ovih cuclalica, doktor mi je rekao najbolje Rennie ili Gastal.

Već nas je puna kuća...

(Odgovor članu lidac0605)
Neposredna veza do poruke: 11
18.5.2010 11:42:16   
Anoniman
I ja imam žgaravicu cijelu trudnoću. Na početku mi je pomagao donat,mivela, krekeri i veeelike količine
linolade. Zadnji dva mjeseca pomogne čaša hladnog mlijeka, nažalost žgaravica se vrati već nakon par sati.Kao i kod lidaca pomaže ležanje na lijevom boku. Ni sama više ne znam koliko sam noći prespavala sjedeći..čim legnem..katastrofa!!user posted image user posted image user posted image

Još malo 39-ti tjedan!user posted image

(Odgovor članu Tsmee)
  Neposredna veza do poruke: 12
18.5.2010 11:43:31   
leilany
ja cuclala gastale....

BEK 27.o5.o9.

(Odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 13
18.5.2010 12:01:16   
frnbhr36
Hvala vam cure :-)
Znači gastal se smije cuclati?

Blagoslovljena :-)

(Odgovor članu leilany)
Neposredna veza do poruke: 14
18.5.2010 12:03:52   
leilany
ja jesam,u dogovoru sa svojom ginickom... user posted image

BEK 27.o5.o9.

(Odgovor članu frnbhr36)
Neposredna veza do poruke: 15
18.5.2010 12:57:26   
Točkica28
Nove poruke
frnbhr36

Objave: 2
Član od: 17.5.2010
Mjesto: Zagreb
Status: odsutan Hvala vam cure :-)
Znači gastal se smije cuc
IZVORNA PORUKA: frnbhr36

Hvala vam cure :-)
Znači gastal se smije cuclati?

smije, meni ginić rekao

Točka do točke točkica...
11.10.2010.Šimac <3, 17.1.2013. Mini Šimac <3
Naše sve <3 <3

(Odgovor članu frnbhr36)
Neposredna veza do poruke: 16
18.5.2010 13:35:51   
lukici
a ja sam cula da bademi pomazu

Djeca su za sve ljude njihov život
P-18.06.2008

(Odgovor članu frnbhr36)
Neposredna veza do poruke: 17
18.5.2010 14:24:26   
adryosijek
nisam imala problema sa time user posted image  

moja mala cura je moje sve...

(Odgovor članu frnbhr36)
Neposredna veza do poruke: 18
18.5.2010 14:43:56   
tita
Ja sam imala pri kraju nešto malo žgaravice, meni je pomoglo kad sam jela jabuke!

(Odgovor članu adryosijek)
Neposredna veza do poruke: 19
18.5.2010 15:03:22   
elle1
meni pomazu jedino bademi-a nekad ni oniuser posted image

(Odgovor članu tita)
Neposredna veza do poruke: 20
18.5.2010 20:11:59   
cuba
Imala sam je prvo i zadnje tromjesečje i baš me izmučila... pila sam Donat i jedino mi je on pomogao. Uglavnom  jela sam manje obroke i više-manje kuhanu (lešo) hranu jer bi u protivnom žgara podivljala...

Roko i Dino user posted image

(Odgovor članu elle1)
Neposredna veza do poruke: 21
18.5.2010 20:19:51   
dominik
IZVORNA PORUKA: leilany

ja cuclala gastale....

i ja ih cuclala, na veliko user posted image

(Odgovor članu leilany)
Neposredna veza do poruke: 22
18.5.2010 22:20:02   
vivian
IZVORNA PORUKA: Graško

I ja imam žgaravicu cijelu trudnoću. Na početku mi je pomagao donat,mivela, krekeri i veeelike količine
linolade. Zadnji dva mjeseca pomogne čaša hladnog mlijeka, nažalost žgaravica se vrati već nakon par sati.Kao i kod lidaca pomaže ležanje na lijevom boku. Ni sama više ne znam koliko sam noći prespavala sjedeći..čim legnem..katastrofa!!user posted image user posted image user posted image

Još malo 39-ti tjedan!user posted image

čitala sam negdje da dugoročno (dakle unutar par sati) mlijeko samo pogorša stvar kod žgaravice jer sadrži masnoće, a zbog toga tijelo javlja želucu da proizvede još više kiseline da bi razgradilo tu masnoću..... iako u prvi čas jako paše hladno mlijeko. to nemoj, nikako. ja sam u prvoj trudnoći imala takve žgaravice da pred kraj nisam noćima spavala, naročito ako bih slučajno bilo šta pojela iza 15 sati, a ponekad sam i povraćala samu kiselinu. grrrrr, prestrašno user posted image
sad sam opet u 7. mjesecu trudnoće, ne muči me tako jako, ali je tu. sve sam probala, ništa ne pomaže osim Rennie tabletica za žvakanje. one su ti sigurne, isprobano. ja sam ih žvakala i do 3 kom u jednoj noći,............ plus 1,5 - 2 litre vode, pa onda stalno na wc..... ma joj užas, ne smijem se ni sjetiti.....

(Odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 23
19.5.2010 12:18:11   
Bebys
Žgaravica za vrijeme trudnoće

Definicija
Žgaravica je simptom tzv. gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB). Složeno ima ove bolesti podrazumijeva vraćanje želučanog sadržaja u jednjak gdje želučana kiselina oštećuje sluznicu i uzrokuje bolove.
Žgaravica muči četvrtinu do polovinu trudnica
Žgaravica muči četvrtinu do polovinu svih trudnica. Obično počinje u prvom ili drugom tromjesečju trudnoće i nastavlja se do poroda. Srećom, obično je umjerena i povremena, što još uvijek ne znači ništa brojnim ženama koje imaju teži i učestali oblik. Komplikacije GERB-a (krvarenje iz jednjaka, otežano gutanje, gubitak težine) nisu česte u trudnoći. Kod osoba koje nisu trudne žgaravica se lako liječi s nekoliko vrlo učinkovitih vrsta lijekova. Problem je kod trudnoće što se još uvijek ne zna kako ovi lijekovi utječu na razvoj ploda, a nitko ih ne želi testirati na trudnicama da bi to definitivno i ustanovio! Najbolje što se može učiniti jest iskušati ih na trudnim životinjama u mnogo većim dozama nego će ikad biti upotrijebljene kod čovjeka. Uzrok žgaravice u trudnoći Uzrok javljanja GERB-a tijekom trudnoće je složeniji nego kod ne-trudnih osoba. Osnovni poremećaj je isti - vraćanje želučane kiseline u jednjak - je isti. Slično kao u ne-trudnih osoba sa žgaravicom, donji kružni mišić jednjaka koji bi trebao sprječavati povratak kiseline u jednjak, oslabi u trudnoći. Ovo je vjerojatno uzrokovano visokim razinama hormona estrogena i progesterona. Slabost nestaje nakon poroda. Nije poznato javljaju li se kod trudnica povremena neobjašnjiva opuštanja tog mišića, kao kod ne-trudnih. Također nije poznato događa li se i u trudnoći poremećaj prolaza hrane kroz jednjak, kao inače. Ono što trudnoću čini drugačijim stanjem je poremećaj položaja organa u trbuhu i povećan tlak u njemu koji uzrokuje rastući plod. Ove promjene dovode do vraćanja kiseline u jednjak.
Liječenje žgaravice u trudnoći promjenama životnog stila
Liječenje žgaravice u trudnoći uključuje slične principe kao i liječenje u ostalih osoba. Najvažnije su tzv. promjene životnog stila koje bi se trebalo striktno pridržavati.
Gornji dio ležaja ili kreveta trebao bi biti podignut. U tu se svrhu može koristiti čvrsta spužva ili poseban krevet čiji se gornji dio odiže. Bitna je čvrstoća spužve kako bi cijeli gornji dio tijela, grudi pa sve do struka, bio podignut te se na taj način spriječilo vraćanje želučane kiseline.
Ležanje na lijevom boku tijekom noći može smanjiti smetnje, baš kao i u ne-trudnih osoba. Objašnjenje olakšanja koje nastaje zbog ovog položaja je u anatomskoj građi probavnog sustava gdje je kiselini otežan prolaz u jednjak u ovom položaju. Potrebno će biti potrebno spavati pod kutom od 45 ili višim.
Potrebno je izbjegavati sve napitke i hranu koja otežava simptome žgaravice i pospješuje vraćanje kiseline: kava, kola, čaj, alkohol, čokolada, masna hrana, limunov i narančin sok, itd.).
Potrebno je jesti veći broj malih obroka umjesto tri velika, a zadnji obrok u danu bi trebao biti rano poslijepodne.
Nakon obroka trudnica koja pati od žgaravice ne bi smjela ležati.
Nakon večernjeg obroka ne bi trebala uzimati napitke ni tekuću hranu. Što je prazniji stomak, manja je vjerojatnost vraćanja kiseline u želudac.
Pušenje treba svakako prekinuti, iz nekoliko razloga, uključujući taj da pušenje otežava simptome žgaravice.
Guma za žvakanje može također doprinijeti olakšanju simptoma. Žvakanje gume za žvakanje potiče izlučivanje sline koja sadrži bikarbonate. Nakon gutanja sline, bikarbonati neutraliziraju kiselinu koja se vraća u jednjak.
Liječenje žgaravice lijekovima Ukoliko promjene životnog stila nisu dovele do poboljšanja, a najčešće je osoba nedisciplinirana za njihovo provođenje, postoji mogućnost liječenja tvarima koje se minimalno upijaju iz crijeva u krv. Zbog toga ti lijekovi ne predstavljaju prijetnju djetetu.
Lijekovi uključuju antacide, alginska kiselina/antacid kombinaciju i sukralfat.
Najrazumniji je početni tretman uzimanje samih antacida, jedan sat poslije jela i prije spavanja.
Ukoliko antacidi sami nisu učinkoviti, nakon njih bi trebalo uzeti algin/antacid kombinaciju. Antacidi i algin/antacid trebali bi se uzeti nakon jela i prije spavanja te češće ukoliko je potrebno.
Ukoliko se uzima sukralfat, treba ga uzeti pola sata prije ili nakon doze antacida ili algin/antacid kombinacije za maksimalan učinak. Sukralfat djeluje tako da oblaže sluznicu želuca i jednjaka i bolja djeluje u kiselom okruženju. Antacidi neutraliziraju kiselinu pa onemogućuju najbolje djelovanje sukralfata. Istraživanjima je utvrđeno kako sukralfat kod trudnica uspješno smanjuje simptome žgaravice. Istraživanja njegove štetnosti na trudnim životinjama nisu pokazala štetan utjecaj na plod.
Neki od ovih lijekova sadrže aluminij. Male doze aluminija upijaju se iz probavnog sustava u krv. Višak aluminija se, međutim, ne taloži u tijelu, osim ako postoji oštećenje bubrega jer bubrezi normalno izluče višak aluminija. Zbog toga upijanje aluminija vjerojatno ne predstavlja problem za plod osim ukoliko su trudnici oštećeni bubrezi.
Teoretski, antacidi koji sadrže magnezij mogli bi usporiti porođaj. Ovaj mogući problem, odnosi se, međutim, samo na uzimanje ovih lijekova neposredno prije poroda, a ne ranije u trudnoći.
Antacidi mogu poremetiti iskorištavanje željeza iz probavnog sustava, a željezo je vrlo važno za rastući plod. Trudnice često uzimaju nadomjesne preparate željeza pa malo smanjenje njegova iskorištenja ne bi trebalo predstavljati problem. Poremećaji upijanja i iskorištavanja željeza mogu se lako otkriti krvnim pretragama u laboratoriju.
Ukoliko antacidi, algin/antacid i sukralfat nisu učinkoviti u kontroli žgaravice, slijedeći lijek izbora su tzv. H2 antagonisti koji djeluju na histaminske receptore. To su cimetidin, ranitidin, famotidin. Iako nisu istraživani njihovi učinci na trudnicama, istraživanja na trudnim laboratorijskim životinjama nisu pokazali njihov štetan učinak na plod. Nizatidin je isto lijek iz ove grupe. Njega bi trudnice trebale izbjegavati jer je dokazan njegov štetan učinak na potomke trudnih laboratorijskih životinja, doduše, u mnogo većim dozama nego što ih uzimaju ljudi, ali svejedno su potrebne mjere opreza.
Inhibitori protonske crpke lijekovi su slični H2 antagonistima. Lansoprazol, pantoprazol, esomeprazol i rabeprazol pokazali su sigurnost i neškodljivost testitranjem na trudnim životinjama. No, kako su to noviji lijekovi, iskustvo s njima je manje nego s H2 antagonistima. Oni bi se trebali koristiti jedno ukoliko H2 antagonisti u uobičajenim dozama ne pomažu. Omeprazol se vjerojatno ne bi trebao koristiti jer je dokazana njegova škodljivost na laboratorijskim trudnim životinjama u visokim dozama. Dvojbe o uzimanju H2 antagonista i inhbitora protonske crpke najveće su tijekom prvog tromjesečja trudnoće kada i vrlo male doze lijekova mogu uzrokovati velike štete na plodu. Manja zabrinutost potrebna je tijekom drugog, a još manja tijekom trećeg tromjesečja jer je najkritičniji period razvoja djeteta već prošao. Metoklopramid (Reglan) se ne koristi često za liječenje GERD-a. Nije dokazana njegova škodljivost na laboratorijskim trudnim životinjama te se može koristiti tijekom trudnoće. Zbog njegovih neuroloških učinaka bi ipak trebao biti zadnji lijek izbora.

(Odgovor članu frnbhr36)
Neposredna veza do poruke: 24
19.5.2010 19:36:12   
Anoniman
čitala sam negdje da dugoročno (dakle unutar par sati) mlijeko samo pogorša stvar kod žgaravice jer sadrži masnoće, a zbog toga tijelo javlja želucu da proizvede još više kiseline da bi razgradilo tu masnoću..... iako u prvi čas jako paše hladno mlijeko. to nemoj, nikako. ja sam u prvoj trudnoći imala takve žgaravice da pred kraj nisam noćima spavala, naročito ako bih slučajno bilo šta pojela iza 15 sati, a ponekad sam i povraćala samu kiselinu. grrrrr, prestrašno

Jooj sad mi kažeš!!!
Hvala..

(Odgovor članu Bebys)
  Neposredna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

Mazne bebe.
пеперутка16

Da li vaše bebe (6-12mes) vole da se maze? Moja ni da čuje, samo me odguruje, penje se po meni, čupa,... neće čak ni da se nosi, samo gleda da zbriše. Bas mi je to čudno.. Kakve su vaše?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!