|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Treća mandula - Adenoidne vegetacije

Prim. dr. sc. Borut Marn, 20.2.2012
Na krovu nosnog ždrijela kod svakog se djeteta već od rođenja razvija nakupina limfnog tkiva koju nazivamo trećom mandulom.

image
/11


Na krovu nosnog ždrijela kod svakog se djeteta već od rođenja razvija nakupina limfnog tkiva koju nazivamo faringealnom tonzilom (ili trećom mandulom). Velik broj uzročnika upala ulazi u organizam preko nosa, što dovodi do bujanja treće mandule. U neke djece, katkad i zbog nasljedne sklonosti, može doći do pretjerana povećanja tog tkiva, i tada govorimo o adenoidnim vegetacijama, a katkad se javlja i kronična upala.

Koje smetnje može imati dijete?

1. Otežano i čujno disanje, disanje na usta

Kada posumnjati da je otežano disanje na nos uzrokovano adenoidnim vegetacijama?

Otežano disanje i onda kad dijete nije prehlađeno i kad nema iscjetka iz nosa, otvorena usta tijekom fizičke aktivnosti, čujno i šumno disanje noću, svakako zahtijevaju provjeru liječnika. Katkad se javljaju i nepravilnosti u ritmu disanja. Neka djeca noću imaju otvorena usta, iako dišu na nos, što je jednostavno provjeriti malim zrcalom.

2. Upale srednjeg uha i nagluhost

Upale srednjeg uha vrlo su česte u djetinjstvu. Važno je znati da svaku upalu uha prati i nagluhost različita stupnja. Stoga roditeljima djece koja imaju česte upale uha preporučujemo da obrate pozornost na sluh djeteta. Čest uzrok upalama srednjeg uha je bolesna treća mandula.

3. Promjene u glasu i poremećaji u razvoju govora

Adenoidne vegetacije smanjuju i mijenjaju rezonantni prostor u kojem se stvara glas, pa stoga govor može poprimiti nosni prizvuk. U slučaju da su kod djeteta do treće godine života prisutne dulje značajne smetnje sluha, moguće su i smetnje u razvoju govora. Neki stručnjaci povezuju ranije smetnje u slušanju s kasnijim smetnjama u čitanju i pisanju.

Kakvo je liječenje potrebno?


Ako je treća mandula velika ili ako postoje pouzdani znakovi kronične upale, a smetnje koje dijete ima su značajne i dugotrajne, nužna je operacija - tzv. adenotornija (odstranjenje treće mandule). Operacija se često može odgoditi ili čak izbjeći ispravnim konzervativnim liječenjem. Sluzavi sekret koji se katkad zadržava u stražnjem dijelu nosa ili u nosnom ždrijelu nemoguće je odstraniti i u djeteta koje zna ispuhivati nos, no može ga se razrijediti i "pogurati", tako da ga ispljune ili proguta. To se najučinkovitije provodi uštrcavanjem fiziološke otopine (0,9% NaCI) u nos ili spreja izotonične otopine koji se može kupiti u ljekarni.
Specijalist će odlučiti kad i koliko dugo liječiti dijete konzervativno, a kad je nužna operativna terapija.

Zaključak

Svako dijete ima treću mandulu, koja se počinje razvijati ubrzo nakon rođenja. Kod neke djece zbog veličine ili kronične upale može se javiti niz smetnji. Liječenje valja provoditi i konzervativno, a odluku o operativnom liječenju valja prepustiti specijalistu otorinolaringologu.


Objavljeno uz dozvolu Centra dječjeg zdravlja;

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Aspergerov sindrom
Poznati znanstvenik Albert Einstein zadužio je svijet svojim otkrićima, no moguće je da je ovaj slavni čovjek imao Asper...
6
Uzrok lošeg dječjeg sna
Ovo može biti vaš podsjetnik što treba izbjegavati kako bi vaše dijete imalo bolji san.
4
Kreativnim igrama do pisanja
Ako vaš prvašić muku muči s pisanjem, znajte da nije jedini, a i da to nije kraj svijeta. Razne vježbe i igre će mu pomo...
4
Dozvolite djetetu da bude dijete!
Normalno je da roditelji žele svojoj djeci sve najbolje i da se trude da ih odgoje što bolje mogu. Međutim, ponekad rodi...
4





Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, što biste učinili?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!