|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Akupunktura je tradicionalna metoda liječenja i sprječavanja bolesti zabadanjem igala u određene točke na koži.
Ključne riječi:

image
/11


Akupunktura je tradicionalna metoda  liječenja i  sprječavanja  bolesti  zabadanjem igala u određene točke na koži. Procjenjuje se da je stara oko 5 tisuća godina,jer je detaljno opisana u najstarijem medicinskom djelu na svijetu - Knjizi promjena (Nei Jing) autora Žutog cara - Huang Ti 2852.god. prije Krista. U njoj su precizno opisane indikacije i kontraindikacije za liječenje akupunkturom, te se spominje čak 9 vrsta igala. Prije otkrića metala koristili su se kamenčići, kosti, bambusova trska, a danas  postoje srebrne i zlatne igle, ali najčešće ipak upotrebljavamo igle od nehrđajućeg čelika.

Naziv akupunktura (acus-igla,pungere-bosti) potječe od europskih misionara koji su u 16. i 17. stoljeću posjetili Kinu i prvi izvijestili Europu o tom načinu liječenja.

Prvo područje primjene akupunkture bilo je uklanjanje različitih bolnih stanja, a kasnije se širi na čitav niz funkcionalnih poremećaja. U prosincu 1979. god. SZO je izdala orijentacijsku listu bolesti podesnih za liječenje akupunkturom, koja se zasniva na kliničkom iskustvu:

Gornji respiratorni trakt - akutni sinusitis,rinitis,tonzilitis,obična prehlada

Respiratorni sustav - akutni bronhitis, bronhalna astma

Bolesti oka - akutni konjunktivitis, centralni retinitis, miopija djece, katarakta bez komplikacija

Bolesti usne šupljine - zubobolja, bol poslije ekstrakcije zuba, gingivitis, akutni i kronični faringitis

Gastrointestinalne bolesti - spazmi jednjaka i kardije, štucanje, gastroptoza, akutni i kronični gastritis, hiperacidnost želuca, kronični duodenalni ulkus, akutni i kronični kolitis, akutna bacilarna dizenterija, opstipacija, proljevi, paralitički ileus

Neurološke i mišićno-zglobne bolesti - glavobolja, migrena, neuralgija trigeminusa, periferna kljenut facijalisa, klijenuti poslije CV inzulta, periferne neuropatije, posljedice poliomijelitisa (rana stanja do 6 mjeseci), Menierova bolest, neurogene smetnje mokrenja, enureza, interkostalna neuralgija, cervikobrahijalni sindrom, “smrznuto rame“, teniski lakat, lumbago, ishialgija, osteoartritis.

S vremenom akupunktura postaje sve popularnijom i u odvikavanju od  ovisnosti: pušenja, narkomanije, tabletomanije te kao pomoć kod mršavljenja.

U Kini se akupunktura primjenjuje za oko 200 različitih bolesti i poremećaja.

Akupunktura se ne smije primijeniti u stanjima ekstremne slabosti i iscrpljenosti, u akutnom opitom stanju (međutim vrlo je djelotvorna u liječenju kroničnog alkoholizma), u akutnim psihozama, u bolesnika s pace-makerom, neposredno nakon radioaktivnog zračenja, nakon velikih doza kortikosteroida i psihofarmaka, kod povećane sklonosti krvarenju.

Nije dobro doći na akupunkturu neposredno nakon obilnog obroka ili potpuno natašte, kao ni neposredno nakon ekstremnog tjelesnog napora, vruće kupke, u ekstremno uzbuđenim stanjima te kad je narušena električna ravnoteža u atmosferi npr. Za vrijeme jake grmljavine.

U kineskoj tradicionalnoj medicini pored  igala za stimulaciju akupunkturnih  točaka koriste se kopljaste ili trobridne igle, zagrijavanje osušenim lišćem divljeg pelina-moksibustija, kineska mikromasaža te kupice ili ventuze-kojima se stvara vakuum iznad akupunkturne točke.
 
Danas postoji još niz tehnika:

-elektroakupunktura - na već postavljene igle  priključi se slaba struja da bi se pojačao učinak; koristi se i kod akupunkturne analgezije

-elektrostimulacija - točka se stimulira strujom, bez upotrebe igle

-laseropunktura - kao i prethodna, prikladna kod male djece i ljudi koji se boje, ne žele ili ne smiju biti tretirani iglama

-farmakopunktura - u akupunkturne točke se ubrizgava mala količina lijeka

-homeopunktura - igla se prethodno nakapa homeopatskim pripravkom

-intradermalno implantiranje igala - popularno pod nazivom trajne igle, koje se nose pod flasterom na tijelu nekoliko dana, a na aurikuli do 14 dana.


Tatjana Kunštek Kučanda, dr. med.
Akupunkturolog, homeopat
Bernarda Vukasa 5/1
t: 01/ 363 87 87
m: 091/ 721 70 08

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Kad se dijete boji mraka
Pomozite djetetu da se riješi straha od mraka.
8
TutoTod aplikacija olakšava roditeljstvo
Nedostatak edukativnih aplikacija na svjetskom tržištu prepoznao je mladi tim stručnjaka iz Zagreba. Spojem marketinške,...
6
30 komplimenata koje djeca trebaju čuti
Pročitajte zašto biste trebali hvaliti djetetovo ponašanje, a ne izgled te kako mu to može pomoći tijekom školskog dana....
5
Uzrok lošeg dječjeg sna
Ovo može biti vaš podsjetnik što treba izbjegavati kako bi vaše dijete imalo bolji san.
4





Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, što biste učinili?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!