|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Zdrav napitak za djecu

Uredništvo Ringeraje, 22.7.2022
U ljetnim mjesecima posebno je važno da dijete stalno ima dostupnu tekućinu. Naravno, vrlo je važno i je li ta tekućina zdrava. Što je dobro ponuditi djetetu za žeđ?

image
Za pravilno funkcioniranje organizma djeca bi trebala piti najmanje litru tekućine dnevno. (FOTO:Freepik.com)
/11


Za pravilno funkcioniranje organizma djeca bi trebala piti najmanje litru tekućine dnevno. No, to u većini slučajeva nije tako i djeca piju premalo.

U ljetnim mjesecima posebno je važno da dijete stalno ima dostupnu tekućinu. Naravno, vrlo je važno i je li ta tekućina zdrava. Ne nudite djeci gazirana i umjetno zaslađena pića.

 

Tekućina je vitalna

Ljudsko tijelo se sastoji od 50 do 80 posto vode (ovisno o dobi osobe). Ako tijelo izgubi samo nekoliko postotaka vode, to može uzrokovati glavobolju, zatvor, gubitak energije, umor i pospanost. Da se to ne dogodi, tijelo nas upozorava osjećajem žeđi. Najčešće je to slučaj kod djece. Najčešće zaborave da su žedni, pa roditelji moraju biti još pažljiviji da dijete dovoljno pije.

 

Preporučuje se da djeca koja idu u vrtiće piju najmanje 80 decilitara dodatne tekućine dnevno, a djeca školske dobi najmanje jednu litru. Dok tinejdžerima za normalno funkcioniranje organizma treba najmanje jedna i pol litra tekućine dnevno.

 

PROČITAJTE JOŠ: Top 10 namirnica za borbu protiv anemije

 

Voda je najbolje piće za djecu

Idealno piće za djecu i odrasle je pitka voda. Najpreporučljivija je voda iz slavine, ako je naravno čista. Stručnjaci preporučuju i mineralnu vodu, ali savjetuju da se ne pije voda iz boca.

Naučite li dijete da pije vodu od malih nogu, ono će se naviknuti na njen okus i kad ožedni rado će posegnuti za njom. Čak i ako je dijete još malo, možete mu objasniti zašto je za njega najbolja voda, a ne gazirana i umjetno zaslađena pića. Naravno, važan je i primjer roditelja. Ako vi pijete vodu, i djeca će.

 

Bolje ne zaslađivati čaj

Biljni ili voćni čaj izvrstan je izbor pića za dijete. Nemojte ga nikako zaslađivati. Ponudite djetetu nezaslađen čaj. U zimskim mjesecima može biti ugodno toplo, dodajte domaći med i krišku limuna. Ohladite ga u ljetnim mjesecima, a u njega možete iscijediti i krišku limuna ili naranče. Ako se djetetu ne sviđa okus, dodajte žličicu meda.

 

Voćne sokove možete pripremati i sami

Možete napraviti vlastiti voćni sok. Ako nemate sokovnik, limune i naranče možete iscijediti pomoću cijedila. Razrijedite vodom u omjeru 1:1 i ponudite djetetu.

Voćni sok napravljen kod kuće pomoću sokovnika ili cjedilice sadrži 100% voća i ništa više. Sadrži vitamine, minerale i voćni šećer.

 U sezoni voća možete skuhati i kompot. Voće narežite, skuhajte, pazite da ne prokuha, ohladite i poslužite.

 

PROČITAJTE JOŠ: 10 razloga zašto su jagode izvor zdravlja

 

Kada kupujete piće, provjerite sadržaj

Djeci nemojte nuditi energetska pića, kavu, zeleni ili crni čaj, umjetna niskokalorična pića, gazirana pića i slično, jer za njih nisu prikladni.

 

Komercijalni voćni sokovi sadrže 25 do 50 posto voća, manje minerala i vitamina te najmanje 12 posto dodanog šećera.

 

Voćni sirupi za miješanje s vodom sadrže oko 30 posto voća, a sve ostalo je voda i šećer, umjetna bojila, umjetna sladila i slično.

Prije nego što kupite sok za dijete, uvijek pogledajte od čega je napravljen.

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

HIPERLEKSIJA - "poremećaj pametnog dje...
Hiperleksija je složena, ali općenito govoreći, radi se o sposobnosti čitanja i fascinacije slovima i brojevima praćena ...
5
Savjeti o disciplini
Roditelji trebaju djeci postaviti granice kako bi djeca znala što će mu roditelji tolerirati, a što neće, odnosno uvjete...
4
Peta bolest ili parvovirus
ERYTHEMA INFECTIOSUM poznata i kao PETA BOLEST, počela se širiti među vrtićkom i školskom djecom ovog proljeća.
4
Bakin napitak za bolji imunitet
Nekada nije bilo toliko različitih dodataka prehrani za povećanje otpornosti djece, no naše su bake znale mnoge trikove ...
4





Anketa

.
пеперутка16

.

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!