|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

10 razloga zašto su jagode izvor zdravlja

Uredništvo Ringeraje, 17.5.2020
Sezona jagoda je počela, a ova namirnica sadrži puno korisnih sastojaka. Osim što su fine i osvježavajuće, jagode su pune vitamina i antioksidansa.
Ključne riječi:

image
Jagode
/11


1. Pomažu u sagorijevanju nakupljenih masti

Crvena boja jagode sadrži antocijanine koji stimuliraju topljenje nataložene masti. Organizam ih koristi kao gorivo i pomaže pri skidanju masnih naslaga.

 

2. Poboljšavaju kratkoročno pamćenje

Već spomenuti antocijanin odgovoran je i za poboljšavanje kratkoročnog pamćenja. Istraživanja su pokazala da se kratkoročno pamćenje može poboljšati za čak 100% u 8 tjedana konzumirajući jagode svaki dan.

 

3. Malo kalorija- puno vlakana

100 grama jagoda sadrži samo 33 kalorije i čak 58 mg vitamina C što je 98% dnevnih potreba. Jagode su prepune vlakana, a spoj nitrata u jagodama potiče protok krvi i kisika u tijelu pa će ubrzati metabolizam i pomoći u mršavljenju.

 

PROČITAJTE JOŠ: Knjiga: Zeleni život vege mama

 

4. Ublažavaju upale

Inflamacija ili upala uobičajena je reakcija tijela na podražaje koji mu ne gode, a jagode snižavaju razine C-reaktivnog proteina u tijelu koji ukazuje na upalu. Osobe koje pate od kroničnih upala mogle bi ublažiti simptome jedući jagode.

 

5. Smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti

Konzumacija jagoda snižava loš kolesterol u tijelu što automatski smanjuje rizik od pojave kardiovaskularnih bolesti. Kao što je već spomenuto, ovo voće je prepuno vlakana i kalija koji su dokazano dobri za srce i krvni pritisak.

 

6. Jačaju kosti

Jagode sadrže kalij, vitamin K i magnezij koji su bitni za zdravlje kostiju, a biotin kao jedan od sastojaka pomaže u jačanju noktiju i kose.

 

PROČITAJTE JOŠ: Pomoću začina do više mlijeka

 

7. Imaju anti-ageing efekt

Vitamin C koji se nalazi u jagodama potreban je za proizvodnju kolagena koji koži daje elastičnost. Sadrže i elagičnu kiselinu koja sprječava uništavanje kolagena i upale u stanicama kože, dva najveća neprijetelja mladog lica koji stvaraju bore.

 

8. Jačaju imunitet

Kao odličan izvor vitamina C, jagode spadaju u pet voćki najbogatijih antioksidansima. Sadrže više vitamina od naranči ili limuna, te čak i manje količine Omega 3 masnih kiselina (u sjemenkama).

 

9. Super su za zdravlje očiju

Već nekoliko porcija voća poput jagoda može smanjiti rizik od makularne degeneracije, stanja koje rezultira gubitkom vida.

 

10. Pomažu u borbi protiv raka

Vitamin C u jagodama jedan je od antioksidansa koji pomaže u prevenciji raka. Ovo voće bogato je flavonoidima koji se bore s kancerogenim stanicama i ujedno sprečavaju njihovu sposobnost da se umnože.

 

IZVOR: https://magme.hr/

 

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Bakin napitak za bolji imunitet
Nekada nije bilo toliko različitih dodataka prehrani za povećanje otpornosti djece, no naše su bake znale mnoge trikove ...
4
Božić može biti i ekološki!
Koje su to ekološke mjere kojima obiteljske božićne i novogodišnje blagdane možemo učiniti prihvatljivijim prema prirodi...
4
Kad naši klinci “prolupaju”
Koliko puta ste bili umorni, na izmaku snaga, bolesni, a bila je dosta samo jedna provala vašeg djeteta da vam izmami os...
4
Super ideje za "domaći" kostim za ...
Ako još nemate karnevalski kostim za svoje dijete, a spremni ste ga sami izraditi kod kuće, pogledajte ideje za domaće ...
4





Anketa

.
пеперутка16

.

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!