|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Važni pregledi tijekom trudnoće – prvo tromjesečje

NIFTY test, 16.11.2021
Uz redovne ginekološke preglede možeš se osigurati da tvoja beba i ti budete zdravi i počneš se pripremati za porod mirno. Briga za zdravlje tvoje bebe počinje već u tvojem trbuhu.

image
Fetus je jako ranjiv od začeća do kraja prvog tromjesečja, vjerojatnost pobačaja je najveća tijekom ovog razdoblja. (Foto: freepik)
/11


Draga buduća majčice,

 

Prije svega primi naše iskrene čestitke! Želimo ti mirnu, zdravu i sretnu trudnoću. Kako bismo ti rekli što očekivati pripremili smo ti praktični vodič kroz prvo tromjesečje sa popisom svih najvažnijih pregleda koje trebaš napraviti tijekom ovog perioda trudnoće.

 

Uz redovne ginekološke preglede možeš se osigurati da tvoja beba i ti budete zdravi i počneš se pripremati za porod mirno. Briga za zdravlje tvoje bebe počinje već u tvojem trbuhu.

 

Prvo tromjesečje započinje sa početkom trudnoće (broji se od prvog dana posljednje menstruacije) do kraja 13og tjedna trudnoće. Embrij se razvija iz oplođene jajne stanice koja se ugnjezdi u zid maternice gdje raste I razvija se. Sa 9 tjedana počinjemo ga zvati fetus koji je dug između 31 i 42 mm.

 

Na kraju 13og tjedna trudnoće posteljica u potpunosti preuzima svoju funkciju i pruža fetusu sigurnu okolinu gdje on već pomiče svojim prstićima na ručicama i nožicama, smije se i cucla palac! Fetalna se prsa pomiču, oči i uši oblikuju u konačni oblik i već primaju zvučne vibracije.

 

PROČITAJTE JOŠ: Trudnoća bez briga - je li zaista tako jednostavno?

 

Fetus je jako ranjiv od začeća do kraja prvog tromjesečja, vjerojatnost pobačaja je najveća tijekom ovog razdoblja. Najvažniji pregledi tijekom trudnoće odvijaju se upravo u ovom razdoblju: prvi pregled i ultrazvuk za potvrdu trudnoće, krvne pretrage, pregled nunhalnog nabora i Nifty test. Ginekolog mora obaviti sve te preglede kako bi se uvjerio da je sa vašom bebom sve u redu. Na taj način trudnoću možete provesti mirnije.

 

Vodič kroz prvo tromjesečje:


nifty

 

Od 8 do 12 tjedana: Prvi pregledi tijekom trudnoće (potvrda trudnoće)

 

Danas su kućni testovi za trudnoću toliko precizni da vam mogu brzo detektirati trudnoću u vašem domu! Nakon toga možete se početi veseliti I iščekivati svoj prvi ginekološki pregled. Ginekolog radi ultrazvučni pregled od 8 tjedana trudnoće, prije ne može potvrditi trudnoću – fetus je premalen kako bi bio vidljiv ultrazvukom. Za potvrdu trudnoće ginekolog je mora moći utvrditi ultrazvukom.

 

PROČITAJTE JOŠ: Kako djeluje Nifty test?

 

Ultrazvučni pregled u ranoj trudnoći

 

Na prvom pregledu ginekolog obično potvrđuje trudnoću uz pomoć vaginalnog ultrazvuka. Ginekolog može reći je li sve u redu I ide li sve kako treba, izmjeriti fetus, temeljem tih informacija odrediti očekivani datum poroda. Jako važna struktura koju ginekolog vidi na ulutazvuku je žumanjčana vreća. Žumanjčana vreća osigurava fetusu dotok dovoljne količine hranjivih tvari. Od 6 tjedana dalje također može vidjeti I čuti otkucaje srca, sa 8 tjedana možemo ih usporediti sa veličinom graška!

 

Također napraviti će naručiti analizu vaše krvi i urina kako bi se napravile neke laboratorijske pretrage. Svaka trudnica mora znati svoju krvnu grupu I znati je li Rh pozitivna ili negativna. Ukoliko nemate RhD antigen, ako ste RhD negativna vase tijelo može prepoznati vaše dijete kao strano tijelo I napraviti antitijela – započeti proces odbacivanja. Danas moderna medicina može uspješno sriječiti taj process ubacivanjem antitijela tijekom trudnoće I poroda osiguravajući fetusu nesmetan I siguran rast I razvoj.

 

Uzorak krvi se testira na brojne opasne bolesti uključujući toksoplazmozu: parazitarnu bolest koja ljude inficira preko mačjeg izmeta I izuzetno je opasna tijekom trudnoće. Ukoliko parazit prijeđe preko posteljice u fetus može uzrokovati sljepoću, epilepsiju, mantalnu retrdaciju čak I smrt. Test na toksomplazmozu može biti pozitivan ili negativan. Pozitivan test može značiti kako ste već prebolili toksoplazmozu, kako imate prisutnih antitijela I kako u principu fetus nije ugrožen. U slučaju negativnog rezultata (odsutnost antitijela) morate biti posebno oprezni kako se ne bi zarazili tijekom trudnoće. Najbolje bi bilo da izbjegavate dodirivanje predmeta koji su onečišćeni sa mačjim izmetom, da jedete samo dobro termički obrađeno meso I povrće I voće dobro operete.

 

nifty

 

Od 10 tjedana nadalje: Nifty test

 

Kromosomske anomalije su najčešći uzrok pobačaja u ranoj trudnoći Događaju se nasumično, mogu se dogoditi u bilo kojoj trdunoći I njihova prevencija uglavnom nije u rukama trudnice. Najpoznatije kromosomske anomalije su Downov sindorm, međutim ima mnogo više kromosomskih anomalija. Zato su neinvazivni genetski testovi (NIPT) kritični tijekom trdunoće.

Od 10 tjedana trudnoće možemo ispitivati cijeli genetski materijal fetusa I provjeriti vejrojatnost prisutnosti raznih kromosomskih abnormalnosti jednostavno uzimanjem krvi majke. Napredna Nifty tehnologija daje budućim roditeljima izuzetno pouzdane rezultate o genetskom zdravlja vaše nerođene bebe. Negativan rezultat Nifty testa znači kako je prisutna 99,99% vjerojatnost kako testirane abnormalnosti nisu prisutne kod vaše bebe. Imajući tu sigurnost možete imati jednu brigu manje kroz preostalo vrijeme trdunoće.

 

PROČITAJTE JOŠ: Važnost izbora ginekologa u trudnoći

 

Što sve provjerava Nifty test? Nifty provjerava sve kromosome bebe. On omogućava sveobuhvatniji pogled u njihovo genetsko zdravlje. Uz Downov sindrom (trisomija 21) Nifty Plus test također detektira:

 

- trisomije 9,13,16,18 i 22

- abnormalnosti spolnih kromosoma

- 60 sindorma mikrodelecija I mikroduplikacija (kada samo dio kromosoma nedostaje ili je dupliciran).

 

11 do 14 tjedana: Pregled nunhalnog nabora

 

Mjerenje nunhalnog nabora je test probira za detekciju kromosomskih abnormalnosti kod fetusa. Test mjerenja nunhalnog nabora mjeri proziran prostor u tkivu na stražnjem dijelu bebinog vrata I naziva se nunhalni nabor. Bebe sa abnormalnostima u prosjeku akumuliraju više tekućine u tom dijelu vrata tijekom prvog tromjesečja trudnoće, kao rezultat je to područje veće od prosjeka. Ginekolog može mjeriti taj prostor pomoću ultrazvuka, ta je procedura neinvazivna I nije štetna za fetus. Pregled nunhalnog nabora primarno procjenjuje vjerojatnost kromosomskog poremećaja vezan uz Downov sindrom, T21, Edwardsov sindrom, T18 I Patauov sindrom, T13 koji su I načešći fetalni poremećaji prisutni u populaciji. Naravno ginekolog detektira samo 75-80% fetusa sa sindormom Down uz pomoć mjerenja nunhalnog nabora. Zbog toga se obično dodatno preporuča double marker test koji mjeri hormone beta-HCG I PAPP u majčinoj krvi. Ovaj test ima pozitivnu prediktivnu vrijednost 85-90%.

 

PROČITAJTE JOŠ: Koje su prednosti Nifty prenatalnog testa

 

Mjerenjem nunhalnog nabora ginekolog često pridružuje opsežan ultrazvučni pregled kako bi procjenio ranu morfologiju fetusa. Tada pregledava fetalne organe I identificira ili isključuje moguće strukturne abnormalnosti.

 

Nadamo se kako ovaj kratki popis I opis najvažnijih pregleda tijekom prvog tromjesečja može vaše putovanje učiniti lakšim i malo jednostavnijim. Zapamtite kako morate zadržati svoj unutarnji mir I okružiti se voljenima, nastojte uživati u ovim dragocjenim trenucima što je više moguće!

Draga buduća majčice,

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Jeste li znale da vas u dm-u čeka poklon p...
dm je za trudnice i bebe rođene u Hrvatskoj od 1.1.2024. pripremio poklon pakete koji trudnoću i prve trenutke provedene...
13
Tumačenje ultrazvučnih nalaza u trudnoći
EDD, BPD, TCD, GS... pomažemo vam razumijeti što znače sve te skraćenice koje ginekolozi koriste za tumačenje razvoja v...
8
Koliko često se bebe mrdaju dok su u trbuhu?
Evo koliko često bi morale osjetiti pokrete bebe u trbuhu, u trećem tromjesečju trudnoće.
4
Jeste li već preuzele svoj poklon paket u ...
Za sve trudnice i roditelje djece rođene nakon 1.1.2023. pripremili smo prigodne pakete s pogodnostima i poklonima, a sv...
4





Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji vam se dio trudnoće najviše svidio ili najlakše?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!