|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Trudnoća, porođaj, djeca i COVID-19

Uredništvo Ringeraje, 1.2.2021
Što zapravo znači biti pozitivan u trudnoći i koji su problemi s kojima se suočava trudnica i kasnije beba.

image
Mala je vjerojatnost da će se virus prenijeti na fetus u maternici.
/11


Tanji (32) iz Ljubljane potvrđen je pozitivan test na koronu dva tjedna prije planiranog carskog reza. Otišla je na posljednju kontrolu na Covid kliniku (kako bi pokušali okrenuti bebu, jer je bila u položaju na zadak). "Bilo je zabavno", sjeća se ona. "Dva ginekologa su došla obučena u skafandere - kao da sam u filmu znanstvene fantastike." Kada je rodila zdravog dječaka, carskim rezom, već se oporavila od bolesti.

 

Trudnice obično dobivaju blaži oblik

U Nacionalnom institutu za javno zdravstvo Slovenije kažu da bolest kod trudnica obično prolazi kao kod blage gripe ili prehlade. Polovina trudnica prijavila je temperaturu i kašalj, a rjeđe glavobolju, gubitak ukusa ili mirisa. "Trudnice s infekcijom COVID-19 imale su manje šanse da dobiju temperaturu i bolove u mišićima nego ne-trudnice iste starosti. Procjenjuje se da se oko 75% trudnica oporavlja od COVID-19 bez simptoma bolesti", napisano je na web stranici NIJZ-a.

U Ljubljani je u rodilištu do sada liječeno 500 trudnica koje su bile pozitivne. Od toga je 12 liječeno na infektivnoj klinici zbog komplikacija. Jedna od njih umrla je krajem decembra zbog teških komplikacija, javili su mediji.

Tanja kaže da je bila prilično zabrinuta zbog svih nejasnoća oko novog virusa: "Virus je potpuno nov, nitko ne zna kako će utjecati na mene, kako će utjecati na dijete."

 

Vjerojatnost prijenosa virusa na fetus

Mala je vjerojatnost da će se virus prenijeti na fetus u maternici. "Trenutno nemamo podatke o mogućnosti prenošenja virusa na fetus u maternici, pa je vjerojatnost urođenih malformacija fetusa uslijed virusa malo vjerojatna", kažu na ginekološkoj klinici u Ljubljani. Također se kaže da je malo vjerojatno da će se virus prenijeti na bebu dojenjem, pa majke, iako pozitivne, dobivaju bebu kod sebe nakon rođenja.

 

PROČITAJTE JOŠ: Što nam sve može pomoći u održavanju visokog imuniteta u trudnoći?

 

Prijevremeni porođaj

Kako piše NIJZ svaka infekcija kod trudnica nosi tri puta veći rizik za prijevremeni porođaj, što se dešava u oko 17% slučajeva, dok se komplikacije javljaju u rastu i razvoju fetusa. Također postoji povećani rizik od carskog reza. Tanja kaže da je najviše brine hoće li i kakve posljedice ostaviti njena infekcija na dijete. NIJZ piše da trenutno nema poznatih dokaza o urođenim fetalnim defektima uslijed infekcije SARS-CoV-2. Isto se može pročitati i na web stranici ginekološke klinike u Ljubljani: "Nema dokaza da se virus širi na fetus tijekom trudnoće. Testirali su plodovu vodu, placentu, pupčanu vrpcu, uzimali bris grla novorođenčadi i mlijeko zaraženih trudnica, svi testovi su bili negativni na novi virus korone. Trenutno nema dokaza o prenošenju putem rođenja. Dojenje se preporučuje uz sve higijenske mjere."

 

Anksioznost kod trudnica

Po povratku kući s bebom, Tanja primjećuje da je uplašenija i uznemirenija nego nakon prvog porođaja. "Stalno razmišljam, teško zaspim i zabrinuta sam. Nemam volje." kaže ona. Epidemija koronavirusa zapravo napada još jedan segment života - povećavajući rizik od postporođajne anksioznosti i depresije. Ako primijetite da se ne osjećate dobro, hitno potražite pomoć.

 

Posljedice kod djece koja su preboljela COVID-19

Veća je vjerojatnost da se dijete zarazi nakon rođenja nego u maternici. "Trenutno ima malo podataka o dugoročnim posljedicama covid-19 kod djece. Srećom, većina djece ima akutnu infekciju u blažem obliku, a iskustva u Sloveniji slična su onima u inozemstvu. Međutim, točno je da je u Sloveniji evidentirano 20-oro djece, kod kojih se oko 2-4 tjedna nakon prebolijevanja infekcije pojavio multi-organski inflamatorni sindrom koji zahtjeva bolničko liječenje", objašnjava pedijatar Denis Baš i dodaje da, kao i kod odraslih, i kod djece, naročito u starosnoj grupi između 9-14 godina, infekcija može uzrokovati višemjesečni umor, nesanicu, poremećenu koncentraciju, otežano disanje pri naporu, ali za širi zaključak potrebno je još informacija.

 

Nedavno su stručnjaci na Pedijatrijskoj klinici, preležanu infekciju povezali s raznim poznatim autoimunim stanjima, kao i s novim multi-organskim inflamatornim sindromom i neobičnim osipom, koji nigdje u svijetu nisu otkriveni prije epidemije COVID. "To su komplikacije koje do sada nismo poznavali, a najviše podsjećaju na male artritične osipe ili vaskulitis. Može biti malih ugrušaka ili oštećenja stanica koje okružuju ove sićušne krvne žilice, što također može biti povezano sa stvaranjem autoantitijela" objašnjava dr. Tadej Avčin, šef Odjeljenja za alergologiju, reumatologiju i kliničku imunologiju na Pedijatrijskoj klinici u Ljubljani.

 

PROČITAJTE JOŠ: Zašto je vitamin D važan za naš imunološki sustav?

 

Svi redovni pregledi i cijepljenja se sprovode neometano

Da bi se osigurala neometana medicinska njega djece, pedijatri obavljaju sve preventivne preglede djece predškolskog uzrasta i, shodno tome, redovno cijepljenje tijekom epidemije. "Nema prepreka za cijepljenje djece nakon što su preboljela Covid-19. U slučaju Covid-19, dijete se može cijepiti nakon završetka izolacije, kada je zdravo i osjeća se dobro. Provođenje obaveznog cijepljenja djece također je izuzetno važno u pandemiji Covid-19, jer pruža zaštitu djeci od drugih zaraznih bolesti, koje također mogu imati ozbiljne posljedice na zdravlje djece. Dosadašnji podaci pokazuju da rutinsko cijepljenje djece ne utječe na tijek bolesti Covid-19 kod djece koja su slučajno cijepljenja tijekom perioda inkubacije, ili u slučaju asimptomatske infekcije virusom SARS-CoV-2," kažu u NIJZ-u. Naravno, morat ćemo sačekati prave podatke, jer je virus nov i vjerojatno će proći godine nakon što utvrdimo koji su dugoročni neželjeni efekti i kod djece i kod odraslih.

 

Izvor: Ringaraja.net

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Tumačenje ultrazvučnih nalaza u trudnoći
EDD, BPD, TCD, GS... pomažemo vam razumijeti što znače sve te skraćenice koje ginekolozi koriste za tumačenje razvoja v...
7
Može li intimni odnos zaista "pokrenut...
Mnogi vjeruju u to da intimni odnos može "pokrenuti" porođaj kod žena koje su već blizu termina porođaja. Ima li u tom...
6
Voćna salata!
Kod pripremanja voćnih salata, pored ukusa, bitan je izgled. Voće od kojeg se priprema salata, najčešće se sjecka, pa je...
6
Jeste li već preuzele svoj poklon paket u ...
Za sve trudnice i roditelje djece rođene nakon 1.1.2023. pripremili smo prigodne pakete s pogodnostima i poklonima, a sv...
5





Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, što biste učinili?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!