|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Što djevojke trebaju znati o pubertetu

Uredništvo Ringeraje, 13.12.2022
Pubertet je prirodan i svi prolazimo kroz njega, ali postoje načini da svojoj kćeri olakšate prijelaz iz djeteta u adolescentsko doba.

image
Tihim tonom tijekom našeg razgovora, rekla mi je da ću svaki mjesec morati nositi uloške. Koja noćna mora. (FOTO:Freepik.com) www.freepik.com
/11


Imate li kod kuće imate kćer od osam do petnaest godina?

 

Možete li zamisliti moj užas. Kad sam imala dvanaest godina, otvorila sam novogodišnji poklon, a u njemu je bio moj prvi grudnjak, zamotan u kutiju. U tom trenutku cijela moja obitelj sjedila je na okupu, pogleda u mene, čekajući moju reakciju. Ako su se nadali vidjeti crveno posramljeno lice, dobili su što su tražili.

 

Kad smo već kod "dobivanja", prva mjesečnica mi se dogodila u školi i nisam imala pojma što se događa. Imala sam dvanaest godina (velika godina za mene) i tog sam dana osjetila nevjerojatno bolne grčeve. Dobro da još uvijek nije bilo krvi. Kad sam se majci požalila na bolove, shvatila je što se događa. Tihim tonom tijekom našeg razgovora, rekla mi je da ću svaki mjesec morati nositi uloške. Koja noćna mora.

 

Vremena su se možda promijenila od moje dvanaeste godine, ali žensko tijelo još uvijek prolazi kroz iste promjene. Evo nekoliko važnih stvari koje bi svaka djevojka trebala znati o pubertetu (po mogućnosti prije nego što nastupi).

 

PROČITAJTE JOŠ: Stidljivost se pobjeđuje u djetinjstvu

 

Grudi

Rast grudi ukazuje na početak puberteta. Obično počinje između desete i jedanaeste godine, ali se može dogoditi već u osmoj godini. Topovi su popularni i prikladni za prvi grudnjak, ali to naravno ovisi o veličini i brzini rasta vašeg djeteta. Treba joj vaša podrška, pogotovo ako se bavi sportom. Odvedite svoju kćer u kupovinu kako bi sama odabrala svoju boju grudnjaka.

 

Vaginalni iscjedak

Razgovor o grudima može biti smiješan, ali razgovor o tjelesnim tekućinama može biti neugodan, bolan i ponižavajući i za roditelja i za dijete. Najvažnije je uvjeriti svoju kćer da je to normalno. Vaginalni iscjedak je način na koji se maternica čisti. Ako je iscjedak obilan i smeta, predložite svojoj kćeri da nosi uloške. Odaberite one bez plastične obloge kako biste osigurali protok zraka. Ako je iscjedak gust, čest, ljepljiv, popraćen mirisom i svrbežom, može ukazivati na infekciju. I u tom slučaju objasnite svojoj kćeri da je to sasvim normalno i da se događa mnogim ženama. Lijek možete nabaviti u apoteci.

 

Menstruacija

Pubertet i menstruacija često se smatraju jednim te istim. Svakako, menstruacija je siguran znak da djevojčica postaje žena, jer je sada sposobna zatrudnjeti. Svaki mjesec maternica se puni krvlju i priprema jajnu stanicu za oplodnju. Ako jajna stanica nije oplođena, maternica ispušta krv oko jajne stanice i to se naziva "mjesečnica". Upoznajte svoju kćer s činjenicom da može osjećati jaku bol i do dvanaest sati prije nego što počne krvariti. Spakirajte donje rublje i uloške u njezinu školsku torbu za svaki slučaj.

 

PROČITAJTE JOŠ: Spolni razvoj

 

Dlake

Zajedno s promjenama u hormonima, počinju se pojavljivati dlake na tijelu. Stidne dlake u početku su meke i ravne, ali kasnije postaju tamnije, deblje i kovrčavije. Isto će se dogoditi ispod pazuha, a dlake na nogama postat će tamnije. Nisu me naučili brijati. Imam starije sestre i gledala sam ih kako se briju, ali morala sam sama naučiti kada i kako to učiniti (i još uvijek imam ožiljak da to dokažem). Danas je opće modno pravilo da su dlake nepoželjna. Kad smo već kod toga, nisu to više samo britvice, postoji depilacijas šećerom, depilacija voskom, brazilska depilacija, razne kreme i epilatori na baterije, pa vam savjetujem da se upustite u raspravu o depilaciji. Moj savjet je da ne razgovarate samo o tome koje dlake ukloniti ili kada, nego da razgovarate o temi u cjelini, kako vaša kći ne bi išla uokolo tražeći savjet.

 

Miris tijela

Osobna higijena način je zaštite tijela od neugodnih mirisa. Znoj nema miris, ali bakterije koje žive na našoj koži imaju miris. Početak puberteta pravo je vrijeme da počnete svakodnevno nanositi dezodorans i povećati navike pranja tijela. Nije loša ideja kćeri spakirati dodatnu majicu i čarape za školu. Nitko ne bi trebao trpjeti zadirkivanje da je "znojan", pogotovo ne od svojih vršnjaka.

 

Akne

Dok se neugodan miris tijela i dlake mogu ukloniti, akne i prištići vrlo često ne mogu. Novi hormoni odgovorni su za promjene koje se događaju u tijelu, kao i za proizvodnju ulja u žlijezdama, što može rezultirati prištićima. Nije prljavština ta koja stvara prištiće, nego žlijezde. Postoje određene namirnice koje mogu uzrokovati prištiće, pokušajte ih izbjegavati. Naučite svoju kćer kako pažljivo prati lice, posebno kritična područja, dva puta dnevno te je potaknite da jede svježe voće i povrće. Filtrirana voda također može pomoći.

Izvor: www.essentialkids.com

 

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Ideje za maske
Još ne znate kako zamaskirati vaše dijete? Predstavljamo vam nekoliko ideja za masku u zadnji tren.
14
Izradite Lego kostim za maškare!
Kupovni kostimi za maškare znaju biti skupi, loše kvalitete, a i djeca ih brzo prerastu...
12
Maškare - ideje za šminku
Još malo i stiže nam fašnik ili poklade, dolaze maškare, male i velike. Da bi bile male maškare što originalnije smo za ...
11
BLOG: Nezgodna pitanja, nezgodni odgovori
Neke se stvari u svijetu odraslih podrazumijevaju i razumiju bez riječi, no kad ih moramo objasniti djeci, tada nailazim...
9





Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, što biste učinili?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!