|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Zašto djeca grickaju nokte

Uredništvo Ringeraje, 4.6.2020
Da biste dijete odvikli od grickanja noktiju, morate biti strpljivi i imati razumijevanja. Biti će vam potrebno puno nježnosti i vremena, ali ćete uspjeti.

image
Najozbiljniji uzrok grickanja noktiju kod djece je nesigurnost
/11


Djeca nokte počinju grickati obično u petoj ili sedmoj godini, puno rjeđe se to događa kasnije, početkom puberteta ili u adolescenciji. Ovaj problem jednako često u ranom uzrastu imaju i dječaci i djevojčice, ali u nešto starijem uzrastu češći je kod dječaka.

Postoji više razloga zbog kojih djeca počinju grickati nokte, a među najbezazlenijima je dosada. Djeca to često rade kad nisu u centru pažnje, naročito majke, kad im je dosadno i imaju višak slobodnog vremena.

 

Ponekad, se dogodi da djeca nokte grickaju i kad su umorna, zato je jako važno da poštujemo dnevnu i večernju rutinu, naročito kad su djeca mala. Dakle, da se zna kad je vrijeme za obroke i igru, a kad je vrijeme za spavanje. U suprotnom, dijete će biti premoreno, javit će se napetost koje će se neka djeca pokušati osloboditi grickajući nokte.

 

PROČITAJTE JOŠ: Smanjite stres kod djece

 

Ipak, najozbiljniji uzrok grickanja noktiju kod djece je nesigurnost, praćena nervozom koje se djeca pokušavaju osloboditi pod svaku cijenu. Zbog toga je jako važno da imate dobar odnos s djetetom, da s lakoćom shvatite što ga muči te da ga ni iz kojeg razloga ne kritizirate nego samo postupke koji zaslužuju kritiku. Velika je razlika između "glup si" i "ovo što si sada uradio je bilo prilično glupo".

 

Da biste dijete odvikli od grickanja noktiju, morate biti strpljivi i imati razumijevanja. Bit će vam potrebno nježnosti i vremena, ali ćete uspjeti.

 

Nemojte vikati na dijete kad ga vidite da gricka nokte, nemojte ga nikad udariti po prstićima, umjesto toga, zagrlite ga i poljubite. Pokažite mu da ga volite.

A da ga odviknete od te navike, potrudite se malo, smislite nešto zabavno. Napravite kalendar za svaki dan kad nije bilo grickanja noktiju, zalijepite neku sličicu koja se djetetu sviđa.

 

PROČITAJTE JOŠ: Zašto dijete mora biti u devet u krevetu?

 

Ako to ne pomogne, ponudite djetetu neku "zamjenu", sjemenke bundeve, recimo. Svakako su ukusnije od nokta… Ili komadiće sušenog voća. Neka mu budu pri ruci, tako da može nečim zadovoljiti taj poriv.

Ako ste primijetili da dijete nokte gricka u određenim situacijama, recimo, tijekom duže vožnje u automobilu, mogu pomoći šareni flasteri koje ćete zalijepiti na prstiće prije puta. Tijekom dana, držite te male ruke zauzetim, plastelinom ili kockicama. I posvetite djetetu vrijeme. To je najbolji "lijek".

 

Ako ništa od ovoga ne upali, i dijete ne prestaje grickati nokte, posavjetujte se s dječjim psihologom.

 

Izvor: mondo

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Kako potaknuti dijete na štednju?
Jedna od dužnosti roditelja je naučiti dijete raspolagati novcem. Djeci primjerom treba pokazati kako biti odgovoran pot...
4
Karijes bočice
Iako roditelji svom djetetu uvijek žele sve najbolje, oni svojim neznanjem i nepažnjom mogu dovesti do karijesa mliječni...
3
10 roditeljskih pogrešaka koje treba izbje...
...I alternativni načini suočavanja s izazovima roditeljstva
2
Povedimo računa o svakom djetetu
Predstavljeno UNICEF-ovo izvješće o stanju djece u svijetu 2014.
2





Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji vam se dio trudnoće najviše svidio ili najlakše?

Oznake

Sve najbolje!