|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Izmjena budnog stanja i spavanja vezana je za izmjenu dana i noći. Roditelji su ti koji prvi nameću djetetu ritam spavanja i budnosti. Taj ritam ne mora biti u skladu sa biološkim potrebama djeteta.
Ključne riječi:

image
/11


Zapadnjački način života često baš potiče probleme spavanja pogrešnim očekivanjima roditelja u vezi sa dječjim snom. Suprotno uvriježenom mišljenju, u sredinama koje nemaju očekivanja da dijete samo ide u krevet i da spava samo , buđenja po noći gotovo i nema. U prvim mjesecima detetova života spavanje je površnije i dijete se budi na podražaje kao što su glad, bol, razne neugode, žeđ i slično.

 

Oko druge godine života spavanje postaje dublje i sve je više sastavni dio odnosa sa okolinom. Još se pouzdano ne zna sanja li dojenče, ali u dobi od dvije godine dijete sanja, no nije u stanju ispričati svoje snove. Tek oko sedme godine dijete može realno ispričati što je sanjalo. Sadržaj sna može uznemiriti dijete i zato je važno biti strpljiv, slušati, kroz igru i crtanje dati djetetu priliku da izrazi svoje snove i tako se oslobodi od napetosti. Djeci je teško postaviti granicu između sna i jave. Poremećaji spavanja u dojenčeta (ali i kasnije) čest su problem zbog kojeg se roditelji obraćaju liječniku. Česta buđenja, promjene ritma spavanja, teško uspavljivanje, najčešći su pojavni oblici ovog problema.
Gotovo svako dijete može biti dobar spavač.

 

NEMIRAN SAN
Nemiran san česta je pojava u djetinjstvu. Ako se to dešava samo povremeno razlog može biti neka smetnja fizičke prirode – začepljeni nosić, svrab, teško disanje, izbijanje zubića i slično. Ima djece koja kontinuirano nemirno spavaju. Uzroci mogu proizlaziti iz temperamenta djeteta, načina života, navikama spavanja roditelja i okoline u kojoj djete živi, konstitucija samog djeteta. Uz navedeno, razlog može biti i povišena motorička aktivnost u takozvane „žive djece“. Mali superaktivci i u snu su aktivniji od ostalih tipova djece.

 

ŠKRIPANJE ZUBIMA
Škripanje zubima nije rijetka pojava. Izraz je napetosti i strepnje. Primjećeno je da to često nije usamljen slučaj unutar obitelji. Škripanje zubima nije znak bolesti i vremenom nestaje. GOVOR U SNU Neka djeca tijekom spavanja govore, smiju se, plaču… To upućuje na napetost i uzbuđenja koja su doživjeli tijekom dana. Govor u snu često je nerazumljiv i isprekidan. Svi intenzivni događaji koji danju djeluju na život djeteta mogu se odraziti na njegovo spavanje. To je uglavnom bezazlena pojava i prolazi sama po sebi ukoliko dijete živi mirnim, staloženim životom.

 

POKRETI U SNU
Neka djeca tijekom spavanja izvode prave vratolomije, kreću se u svim smjerovima, trzaju nogicama ili ručicama, nemaloputa zadaju udarce takvim pokretima. Neka djeca njišu glavama ili tijelom. To su djeca i tijekom dana nemirna, prekomjerno aktivna i lako uzbudljiva. Noćna vrpoljenja ili komešanja mogu biti i oslabljeni nastavak dnevnih reagiranja. Treba svakako nastojati ukloniti uzroke tih aktivnosti. Promatrajte dijete i njegovu okolinu tijekom dana. Pokušajte uvidjeti koje su to stvari koje jako uznemiruju vaše dijete. Ponekad je to malo žešći odnos sa bratom ili sestrom ili strah od nekog člana obitelji. Ako smetnje ovog tipa traju dulje i nakon vaših napora, otiđite na razgovor kod liječnika.

 

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

“Adriana se vratila”
“Adriana se vratila" edukativna je slikovnica koja malima i velikima približava ljepote Jadranskog mora i njegove stano...
12
Ideje za maske
Još ne znate kako zamaskirati vaše dijete? Predstavljamo vam nekoliko ideja za masku u zadnji tren.
10
BLOG: Nezgodna pitanja, nezgodni odgovori
Neke se stvari u svijetu odraslih podrazumijevaju i razumiju bez riječi, no kad ih moramo objasniti djeci, tada nailazim...
8
BLOG: Obitelj je tim u kojem učimo jedni o...
Svanuo je novi dan i novi odgojni izazov. Moje je dijete ostalo samo samnom to popodne te sam odlučila kako je to izvrst...
8





Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, što biste učinili?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!