|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Kreativnim igrama do pisanja

Uredništvo Ringeraja, EM, 19.12.2019
Ako vaš prvašić muku muči s pisanjem, znajte da nije jedini, a i da to nije kraj svijeta. Razne vježbe i igre će mu pomoći da zajedno s vama savlada vještinu pisanja. Naoružajte se dobrim raspoloženjem i vježbanje može početi.
Ključne riječi:

image
Radne navike
/11


Sistemske vježbe pisanja

Sistemske vježbe pisanja mnogo će vam olakšati razne bojanke i radne bilježnice kojih je na našem tržištu mnogo. Prije nego što kupite nešto od ovog važnog materijala i počnete rad s djetetom, obratite pažnju na njegovu urednost, redoslijed i težinu vježbi i sve to prilagodite njemu.

 

Igrajte se

U ovom periodu možete nastaviti sa svim igrama koje doprinose razvijanju mišića šake - dajte djetetu tanju žicu da je savije i napravi nakit, da radi čvorove od konopca različite debljine, da sjecka, lijepi, mijesi, pravi figurice od papira i sl.

 

Pravilno držanje olovke

Da bi dijete naučilo pravilno držati olovku i steklo sigurnost u povlačenju linija, treba mu omogućiti rad pomoću ravnala i šablona različitih oblika. Neka povlači linije različitih dužina, boja, paralelne, prekrižene, isprekidane i sl. Neka napravi crtež spajanjem zadatih tački i slično.

 

PROČITAJTE JOŠ: Vaše dijete uči rukama, ušima ili očima!?

 

Zaobljene i krive linije

Da bi dijete savladalo slova, mora znati dobro vući zaobljene i krive linije. Zato počnite s crtanjem tijela, a dijete neka nastavi! Pokušajte nacrtati opruge različitih dužina, puža s velikom kućicom. Postepeno uvodite vježbe koje traže veću preciznost u radu poput labirinta, spajanja linijom parova sličica i slično.

Savladavanje horizontalnih i vertikalnih ravnih linija možete poticati i kroz različite crteže koje dijete treba nadopuniti. Uz zahtjev da bude uredno, da ne prelazi zadanu liniju, dijete će dopuniti crtež kiše, grane od jelke, prugu, šare na čarobnom tepihu i na vazi...

 

Orijentacija je bitna

Za uspješno savladavanje gradiva iz skoro svih predmeta vrlo je važno raditi na razvoju prostorne orijentacije djeteta. Za što bolji razvoj prostorne orijentacije zahtijevajte od djeteta da se precizno izražava kada opisuje mjesto predmeta u prostoru. Nacrtajte seriju domina koje, umjesto uobičajenih obilježja imaju neobične šare - crtajući identične, dijete će istovremeno vježbati opažanje, pamćenje, prostornu orijentaciju te se tako pripremati za pisanje.

 

PROČITAJTE JOŠ: Preopterećujemo li djecu informacijama?

 

Uvođenje slova

Na kraju, stručnjaci predlažu uvođenje slova, točnije vježbe pomoću kojih će se dječji slobodni pokreti po papiru uvesti u linije. Upoznajte dijete s elementima štampanih i pisanih slova, neka ih ispiše po uzoru na one koje ste mu zadali, trudeći se da bude što preciznije (oblik, veličina i razmak zadatih elemenata).

Vremenom, pokreti ruke djeteta biti će sve sigurniji. Uz vašu pomoć, pravilno će držati olovku u pokušaju da vam napiše neku poruku, čestitku za rođendan, izraz ljubavi...

 

I za kraj, još nešto

Najbolja priprema za pisanje je igra. Ali ne bilo kakva igra, nego ona u kojoj je dijete zaposleno, u kojoj razvija svoja čula i u kojoj stječe potrebne vještine. Zato je dobro da svaku od navedenih vježbi povežete s nekim događajem (npr. crtanje događaja s vašim boravkom na moru), pričom ili aktivnošću; potaknite dijete da po završenom zadatku doda svoje elemente, da upotpuni crtež, ohrabrite ga i pohvalite. Ako je djetetu neka igra preteška, ne inzistirajte, igrajte se onoga što dijete može!

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Kako djetetu reći – ne!
Svi roditelji znaju kako je ponekad teško najmlađima objasniti da kad kažu NE – to znači – NE. Što možete učiniti da vaš...
4
Čitanje bajki pomaže u jačanju veze djetet...
Neobična i izmišljena stvorenja, vile i vilenjaci, čarobnjaci, patuljci, vještice i mnogi drugi likovi sastavni su dio b...
4
Kako kvalitetno provoditi vrijeme kod kuće...
Epidemija izazvana korona virusom pred sve nas je uz brojne izazove stavila jedan izrazito važan – ostati doma. Naš je s...
4
Air Max® s Tab+ tehnologijom za dom bez vl...
Air Max® sakupljač vlage i osvježivač zraka s najnovijom naprednom Tab+ tehnologijom brže apsorbira vlagu i maksimalno s...
4





Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji vam se dio trudnoće najviše svidio ili najlakše?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!