|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Obiteljski izlet - Putevima mitskih bića

PR, 13.4.2021
Hrvatska je puna čarobnih tajni koje možete otkriti sa svojom djecom na jednodnevnim obiteljskim putovanjima bajkovitim i tajanstvenim stazama. Jedno od takvih mjesta je i Mitski park.

image
Obnovljen mlin-Trebišća
/71


Mitski park je prekogranični park koji povezuje selo Trebišća na području Mošćeničke Drage i selo Rodik u Sloveniji u jedinstven mitski krajolik u Europi.

Usred netaknute prirode i tradicionalne arhitekture moći ćete na tematskim stazama i u centrima za posjetitelje upoznati mitsku kulturnu baštinu i doživjeti mitsko poimanje svijeta.

 

Mitsko selo Trebišća


Skriveno u dubini kanjona, u krilu planine Učke, leži mitsko selo Trebišća. Trebišća su središnja točka mitsko-povijesne staze Trebišća – Perun dužine 13 km, koja od Mošćeničke Drage vodi do vrha brda Perun (880m).

 

Obiteljski izleti

Skrivena Trebišća


Obiteljski izleti

Trebišća - vrata u Perunov svijet. Foto: Oliveri Kumičić

 

Informativno-edukativne ploče i umjetničke skulpture akademskog kipara Ljuba de Karine postavljene duž staze približavaju glavne elemente staroslavenske mitologije i spajaju drevna božanstva poput Peruna (vrhovni bog neba i vatre, upravlja gromovima i munjama) i Velesa (bog kaosa, podzemlja i stočarstva), sa toponimima u krajoliku (vrh Perun, Volovski kuk), te opisuju vjerovanja vezana za izmjenu godišnjih doba (borba Velesa i Peruna), postanak svijeta i ostale ključne elemente slavenske mitologije.

 

Obiteljski izleti

Trebišća: Žreceve stope (Foto: Oliveri Kumičić)

 

Interpretacijski sadržaji postavljeni u obnovljenom mlinu predstavljaju posjetitelju bogatu mitološku baštinu ovog kraja.

 

Mitski park u Rodiku

 

Ukoliko budete u mogućnosti i kada epidemiološke mjere budu dozvolile svakako posjetite i Mitski park u Sloveniji. Ova će vas mitska staza s dvanaest mitsko-folklornih punktova odvesti u svijet naših predaka do mitske Babe, kultne zmije, šembilje kao vraga na vatrenoj kočiji, do naših predaka ajda, zagonetnih mjesta ulaska u svijet mrtvih kroz špilje, “počivališta mrtvih” i do kršćanskih oblikovatelja krajolika.

 

Obiteljski izleti

Rodik: Zmija (Foto: Neža Jandrlič)

Obiteljski izleti

Rodik: Fukova jama, Krug (Foto: Tina Furlan)


Možete prošetati dvjema stazama: između stabala duž gornjeg Lintverovog kruga u gornjem flišnom brkinskom dijelu ili duž donjeg Babinog kruga po tvrdom krškom tlu vapnenačkog dijela, koji možete proći i biciklom. Slijedite kartu i crvene i sive oznake. Kameni marker upozorit će vas na novi punkt, a kada prijeđete preko kamenog praga, ući ćete u mitski svijet.

 

Obiteljski izleti

Rodik: Križen drev (Foto: Jan Antonac)


Zagonetkama do blaga

 

Posjet objema lokacijama Mitskog parka obogaćuju centri za posjetitelje u kojima ćemo doživjeti mitsko poimanje svijeta. Dok u Trebišćima upoznajemo slavensku mitologiju, u Rodiku razmišljamo o različitim svjetonazorima tijekom vremena, mitskim, znanstvenim, religijskim i umjetničkim kroz oči Marka Pogačnika.

Dok otkrivamo tajanstvene krajeve duž tematskih staza, mitske nam se priče otkrivaju kroz audio-vizualni vodič. Otkrivanje nevidljivog mitskog krajolika nadograđeno je istraživačkim izazovom za male i velike znatiželjnike. Posjetitelji mogu rješavanjem zagonetki pronaći blago te kroz igre zaviriti u tajanstven svijet mitskih bića.

 

Obiteljski izleti

Rodik: Fukova jama, potraga za blagom (Foto: Tina Furlan)

 

Fragmenti mitske tradicije, vezani uz određene lokacije u mitskom krajoliku, predstavljeni su u prostoru umjetničkim kamenim putokazima i skulpturama. Radi se o jedinstvenom iskustvu prirode u kojem se isprepleću umjetnički i mitski izrazi.

 

Obiteljski izleti

Trebišća: mlinski kamen (Foto: Oliveri Kumičić)

 

U posjetu Mitskom parku uživat će svi, neovisno o dobi i interesima, a Mitski park je posebno atraktivan za obitelji s djecom, parove i aktivne goste koji žele provesti dinamičan produženi vikend u prirodi te na zanimljiv način nešto naučiti o mitskoj baštini, vjerovanjima i samom poimanju života, smrti, prirode, vremenskih prilika i sl.

 

Društvene igre - u kojima će djeca naprosto uživati

 

U sklopu Mitskog parka kreirane su i društvene igre, koje će u vašu dnevnu sobu dovesti mitska stvorenja.

Zabaviti se možete s igrom »sjećanja« te pronaći mitska stvorenja iz Rodika i Mošćeničke Drage. Igru možete preuzeti OVDJE.

Mitska bića će vam pomoći da prođete stazom ili vam zadati glavobolju u igri »Zmija i ljestve« koju možete preuzeti OVDJE. Za igru će vam biti potrebne kockice i figurice.

OVDJE možete preuzeti različite bojanke na temu mitske baštine.

Igre će također biti dostupne u interpretacijskim centrima Mitskog parka te pri mnogim drugim ponuditeljima usluga na području Mitskog parka.

 

Bez obzira odlučite li se na individualni ili grupni obilazak Mitskog parka, svakako posjetite obje lokacije jer u Trebišćima stoluje nebeski gromovnik bog Perun, dok u Rodiku možete pronaći praslavensku božicu Babu (Mokoš): njihova ljubav ujedinjuje Mitski park u jedinstveni doživljaj kulture i prirode!

 

Osnovni i dodatni turistički sadržaji i usluge dostupni su uz prethodnu najavu, a više infor- macija pronaći ćete OVDJE!

 


 

 Obiteljski izleti       

 

Projekt MITSKI PARK, zajednička prekogranična turistička destinacija za očuvanje, zaštitu i promicanje baštine mitskog prostora suočava se s izazovom aktivnog očuvanja i valorizacije kulturne baštine mitskog krajolika u svijetlu održivog turizma u općinama Hrpelje-Kozina i Mošćenička Draga.

 

Projekt je sufinanciran sredstvima EFRR u okviru programa Interreg V-A Slovenija-Hrvatska 2014-2020.

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Putovanje avionom u trudnoći
Da, putovanje avionom u trudnoći je moguće. Ono što morate znati jest kada je najsigurnije letjeti, jer najbitnije je br...
3
Trudničke pripreme za putovanje
Sljedeće smjernice za pripremu i popis za putovanje tijekom trudnoće su samo prijedlozi. Prijedlozi koji će vam sigurno ...
3
Vodič za sigurno igranje u vodi
Ljeto je stiglo i sigurno ćete često biti u blizini vode, a možete se kladiti da će vaša beba jedva dočekati da stupi u ...
3
Skijanje u Kranjskoj Gori!
Zimi se Kranjska Gora pretvori u živahno romantično selo, gdje pored aktivnosti na snijegu ugodne trenutke sa svojim naj...
3





Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, što biste učinili?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!